• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ljudpromenad på Sylten som år 1906

Högst upp på Syltenbergets topp låg en uteservering
Högst upp på Syltenbergets topp låg en servering. Här arbetade Moa som smörgåsnisse
på sommaren det år hon fyllde 15 år. 1906, den stora utställningens år.

 

 

Låt Nevena berätta för dig om sommaren när Moa…

 

Vinden rasslar bland löven och grus och sand knastrar under fötterna. Tillsammans med en nyfiken skara befinner jag mig på tisdag förmiddag på det lummiga Syltenberget strax untanför Norrköpings centrum. En bit upp på sluttningen samlas vi för att höra KSM -studenten Nevena Cvijetic berätta om sitt slutprojekt på kandidatprogrammet.

Detta består dels i en traditionell akademisk uppsats och dels i produktionen av den ljudpromenad man under sommaren kan ta del av. I samarbete med Norrköpings stadsmuseum har hon tagit fram en 14 minuter lång ljudslinga som tar Syltens besökare från bergets ena sida till den andra, medan platsens egna berättelser långsamt vecklar ut sig. Tyngdpunkten ligger på den smått legendariska konst- och industriutställningen som under storslagna omständigheter ägde rum i Norrköping under sommaren 1906.

Vandringen startar vid de grindar som ansluter Syltenvägen till bergets promenadstråk och tar besökaren längs med stigarna, förbi utsiktspunkter och fårhagar upp mot de två permanenta resterna av den mytomspunna utställningen. I gluggen av en syrenhäck skymtar en tom plattform, en betongbelagd yta på bergets topp. Här stannar vi upp medan Nevenas röst lugnt och meditativt beskriver vad vi en gång kunde sett på platsen. Snarare än vildvuxna grästorvor, Lidl och gamla soptunnor kunde där en gång beskådas en livlig restaurang, fylld av glada och uppklädda utställningsbesökare.

Promenaden fortsätter och avslutas med Moas trappa, den trappa som Moa Martinsson beskriver i sin roman Kungens rosor. Romanen berättar delvis hur hon under sommaren 1906 arbetade på utställningens restaurang, och hur hon oräkneliga gånger gick uppför och nedför den långa, vindlande trappan.Väl nere kastas vi tillbaka i verkligheten, berättelsen är slut och vi har lämnat Syltenbergets lummiga grönska bakom oss.

Ljudpromenaden, som är en mycket känslomässig upplevelse, har som tidigare nämnts kompletterats med en akademisk uppsats. I denna undersöks själva platsbegreppet och de berättelser som kan knytas till platsen Sylten med ett vetenskapligt tillvägagångssätt, och Nevena försöker här besvara frågor som vilka berättelser som finns om platsen, vad de betyder för den, hur berättelserna förändrats över tid samt vad Sylten är för typ av plats idag.
Vad det gäller Syltens samtida betydelse drar Nevena slutsatsen att det skulle kunna vara frågan om något som kallas permanent provisorium, vilket betyder precis vad det låter som. Platsen är permanent provisorisk. Den har fastnat någonstans mellan bombastiska framtidsplaner och tårfylld nostalgi, och det som blir kvar är något sorts icketillstånd.

Att promenera runt på Sylten idag påminner lite om att hitta ett ödetorp i skogen. Plötsligt blir allt lite tystare, det finns en antydan till liv samtidigt som känslan av övergivenhet är överhängande. Just denna upplevelse är något som ljudpromenaden tillspetsar och fördjupar. Den ger form åt den vaga känslan och bär med oss på en upplevelse som är en blandning mellan den egna upplevelsen och någon annans historieberättande. Ljudet av historiens vingslag blandas med nya och gamla synintryck, och det hela gör en intressant och tankeväckande upplevelse.
Nevenas ljudspår finns att ladda ner för eget bruk på projektets hemsida, men man kan även i låna materialet inklusive instruktion, mp3-spelare och hörlurar i Stadsmuseets reception. Detta kommer vara möjligt att göra under hela sommaren, och på så sätt kan den som önskar under en ledig göra en tidsresa tillbaka till 1906 och samtidigt upptäcka ett av Norrköpings bortglömda men vackra områden.

Text: Karolina Nilsson
Foto: Karolina Nilsson och Sven Åke Molund
Film: Karolina Nilsson, Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin (med inslag från Nevena Cvijetics ljudspår).

LÄNKAR
Nedladdning, information och kartor
Norrköpings Stadsmuseum
KSM

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Ljudpromenad på Sylten som år 1906

  1. Pingback: Ljudligt seminarium ska inspirera | KULTURSIDAN.nu