• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ljudligt seminarium ska inspirera


Inte bara färdiga ljud. Man kan skapa egna ljud på trummorna i Drömverkstan.
Bland personerna ses Linda Hagberg, Arbetets museums vikarierande informationschef.
Bilden, som är beskuren, är från Drömverkstans pressvisning.

 

Ljudet viktigt för besökarnas upplevelse

 

Under torsdag och fredag samlas ljudintresserade från olika delar av Sverige för att dela med sig av sina kunskaper och lära mer. Det gestaltande ljudrummet heter evenemanget som första dagen befinner sig på Flygvapenmuseet i Linköping, där det blir föredrag. På fredagen blir det mer av handpåläggning i form av workshops på Arbetets museum i Norrköping.

Bland föredragshållarna och workshopledarna finns ljudkunniga inom skilda områden från teknik som akustik och mikrofonteknik till ljudets innehåll som stämningsskapande ljud och berättande.

Lars Jonsson, ljudproducent lärare vid Kultur Samhälle Mediegestaltning vid Linköpings Universitet, inleder med att tala om upplevelsen och förståelsen av det man hör. Han har stor erfarenhet av att leda ljudintresserade studenter i olika projekt och har utvecklat ett samarbete med Norrköpings stadsmuseum.

För medarbetarna på Arbetets museum kommer utställningsljud förstås i främsta rummet.

– Inspirationsdagarna genomförs för att det finns ett behov att diskutera och vidareutveckla användandet av ljud inom utställningsvärlden och i det offentliga rummet. Vi hoppas på ett stort utbyte mellan deltagarna, som kan leda till spännande förändringar framöver, menar Linda Hagberg, vikarierande informationschef.

Museets utställningschef Johanna Haverlind ser ljudet som en viktig del av verksamheten.

– Utställningar handlar om att berätta med hela rummet. Att förmedla en upplevelse, en känsla som sätter sig i hela kroppen hos besökaren. Ljud är en viktig del för att skapa dessa stämningar och ge en helhetsupplevelse.

Under fredagen kan deltagarna i seminariet besöka utställningen Drömverkstan där det finns flera ljudliga inslag. Det kan dock finnas en tröskel att ta sig över när det gäller att lyssna i hörlurar eller kliva in i ett markerat ljudrum. Ger sig besökare tid att lyssna?

– Jag tycker det är viktigt att arbeta på olika nivåer, att det finns något för alla besökare oberoende av dagsform. Stämningsljud kan vara en övergripande nivå i en utställning men det kan det även finnas mer fördjupande berättelser att lyssna på, svarar Johanna Haverlind.

Vilket föredrag ser du mest fram emot under seminariedagarna?

– Vi har ett starkt startfält båda dagarna men Mari Saastamoinens (om stämningar och känslor), Björn Hellströms (om ljudgestaltning i det offentliga rummet) och Ulf Söderbergs (hur återge ”historiska” ljud) inspirationsföredrag dag ett får inte missas! Likaså blir det intressant att höra diskussionerna kring ljudet i utställningen Drömverkstan på Arbetet museum.

Inspirationsdagarna vänder sig främst till personer som på något sätt jobbar professionellt med ljud, men också till allmänt intresserade.

– Evenemanget är nu fullbokat, så det går tyvärr inte att anmäla sig, avslutar Linda Hagberg.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund och Johanna Övling

 

  • FLYGVAPENMUSEET Linköping

    ARBETETS MUSEUM Norrköping

  • 9-10 februari 2012
    Det gestaltande ljudrummet
    Ljudseminarium

 

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
Flygvapenmuseet hemsida
Drömverkstan hedrar 100-åringen ABF artikel Kultursidan.nu 27/1 2012
Ljudpromenad på Sylten artikel Kultursidan.nu 22/6 2011

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.