• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Carina Perenkranz förälskade sig i Shirley Valentine


Förberedelser. Carina Perenkranz spelade Shirley Valentine i Stockholm i höstas. Nu flyttar föreställningen till Skandiateatern.

Intervju och scener med Carina Perenkranz.

 

Befriande att inte behöva vara rolig hela tiden

 

– Här måste saker gå ihop sig. Folk springer inte på teatern i dag.
Carina Perenkranz tar en risk när hon nu tar hem Shirley Valentine till Skandiateatern från Odenteatern i Stockholm. Hemmapubliken är van vid fars och revy och nu sätter hon upp en monolog i gränstrakterna mellan komedi och allvar.

– När jag såg den med Gunnel Samuelsson på Östgötateatern, för flera år sedan, blev jag förälskad, erkänner Carina Perenkranz.

Nu får förälskelsen blomma ut, och det tack vare samarbetet i farsen Hårda bud med Börje Ahlstedt, som engagerat sig på Odenteatern efter pensionen från Dramaten. Det började med att Carina frågade om han ville läsa manus. ”Den är som skriven för dig”, blev kommentaren och när Carina ställde följdfrågan om han ville regissera blev svaret ”ja”.

Det viktigaste stödet från Börje Ahlstedt var hans uppmaning till Carina att ”berätta din historia på ditt sätt”. Hur var Börje som regissör?

– Noggrann, lyssnande. Han ställde många frågor. Och så berättade han från sin långa erfarenhet som skådespelare, säger Carina Perenkranz och tillägger: Den kreativa processen i teatern är annorlunda mot när man gör film. Det ger väldigt många tankar.

I rollen som hemmafrun Shirley Valentine, som tvekar att följa när väninnan vinner en resa till Grekland för två, står ensam hon på scenen i nästan två timmar.

– Det är befriande att inte behöva vara rolig hela tiden. Jag menar, det är mycket i den som är roligt men inte bara. Den är viktig också.

Höstens föreställningar på Odenteaterns scen följs nu av en spelperiod i Norrköping med nypremiär på fredag. Sedan planerar Carina Perenkranz att turnera med Shirley Valentine land och rike runt.

– Jag var nere på utbudsdag för teaterföreningar i Jönköping. Jag har köpt rättigheterna till pjäsen på två år, säger teaterdirektör Perenkranz som lärt sig det mesta om att ha god framförhållning.

Föreställningen gick bra i Stockholm. I marknadsföringen lyfter Skandiateatern fram att det var ”stående ovationer på Odenteatern”. Jaha, på premiären, men de andra föreställningarna då?

– Folk stod upp i princip efter varje föreställning. Det är vi inte bortskämda med på Skandiateatern.

Willy Russel skrev pjäsen Shirley Valentine 1986, den filmades 1989. Carina Perenkranz menar att Willy Russel har en förmåga att skildra kvinnoöden både på ett allvarligt och humoristiskt sätt. De kanske mest kända av hans många andra pjäser/musikaler/filmer är Timmarna med Rita och Blodsbröder. Har pjäsen något att säga oss i dag?

– Jag tycker att den är ännu mer aktuell nu, med sitt budskap: Gör något av ditt liv.

Text och film: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

 

  • SKANDIATEATERN Norrköping

  • 10, 18 februari 2012
    2, 8, 29 mars 2012
    1 april 2012

    Shirley Valentine
    av Willy Russell
    Regi: Börje Ahlstedt
    Scenografi: Lennart Moberg
    Medverkande: Carina Perenkranz

 

LÄNKAR
Skandiateatern hemsida
Willy Russel info Wikipedia

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Carina Perenkranz förälskade sig i Shirley Valentine

  1. Pingback: Carina Perencrantz segrar med Shirely Valentine | KULTURSIDAN.nu