• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Res Tur & retuR med Svenstedts historia

Carl Henrik Svenstedt
Västra Harg – Paris Tur & retuR. Carl Henrik Svenstedt har skrivit sina memoarer.

 

”hans liv går parallellt med världens skeenden”

 

”Hej Lotta, Tappade bort CH:s nummer. Skicka igen. Kram Boel. PS! Läst en första gång. Väldigt bra!” Alltså messar jag tillbaka och ger Carl Henrik Svenstedts mobilnummer till Boel Zetterman. Snabbt som blixten ringer hon:

– Vet du, det är som att hans liv har pågått parallellt med de stora skeendena i världen! Och han har träffat Ingmar Bergman, Sartre, Fellini!

 


Boel Zetterman, filmare och hästälskare bland mycket annat, ser fram emot samtalet.

 

Då andas jag lite extra. Det här kan bli riktigt, riktigt bra. Filmaren, läraren och Eastwoodledaren Boel Zetterman förbereder sitt samtal med filmaren, författaren och professorn Carl Henrik Svenstedt. Boken är Den lilla historien, minnen från ett rikt och intressant liv i kulturens tjänst. Vid sidan av filmandet är Carl Henrik Svenstedt kanske mest känd som svensk kulturattaché i Paris där hans under en period var synonymt med Svenska institutet.

Det var när vi recenserade Den lilla historien på Kultursidan.nu som Carl Henrik Svenstedt ställde frågan om vi ville arrangera en träff där han kunde läsa högt. Han hade inte hunnit med Norrköping vid den östgötska miniturnén till Linköping och Söderköping sent i höstas. Vi ville.

 


Förberedande möte. Reijo Rantanen, Karolina Nilsson och Carl Henrik Svenstedt träffas på Galleri Kronan.

 

Samtalet mellan Carl Henrik och Boel ska äga rum på Galleri Kronan den 10 mars, det är en tisdag. Träffen måste förberedas. Redan sista fredagen i januari gör han en avstickare till Norrköping. Galleristen Karolina Nilsson har förberett med lite fika. Reijo Rantanen dyker också upp, Carl Henrik behöver en lokal litterär kontakt, och då passar Antikvariatet bra.

Att planera tillsammans med Carl Henrik Svenstedt visar sig svårt. Karln är nämligen full av historier. Som den här:

– Jag läser The Golden Thread: The story of writing (av Ewan Clayton) just nu. Den berättar om det medeltida formatet ”livre de poche”, som munkarna hade i fickan, föregångaren till pocketboken. Förlaget Atlantis har också gett ut Winston Churchills aforismer. När vi diskuterade vilket format min bok skulle ha visade förlaget en dummy med mitt namn utanpå och hans text som inlaga. När jag visade det för en vän sa han ”Nej men Carl Henrik. Har du skrivit det här?!”

Han ska läsa högt ur sin bok med det behändiga formatet. Kanske han då också berättar om första resan till Paris. 15 år var ynglingen från Västra Hargs prästgård i nuvarande Mjölby kommun och Europa hade inte haft fred i ens 10 år. Kanske han berättar om möten med de stora filmregissörerna. Frågorna har Boel Zetterman makt över. Sedan lär Carl Henrik ge underhållande svar!

 


JC Schütz mellanlandade i Norrköping och blev kapellmästare på Arbis. Sedan stannade han kvar.

 

– Han musikern, JC Schütz, kommer han från Mjölby? När jag började skolan 8 augusti 1944 fick jag en klasskamrat som hette Schütz. Fråga om det är hans pappa!, hälsar Carl Henrik Svenstedt.

Singer/ songwritern JC Schütz (ja, han kommer från Mjölby) är i Norrköping känd för tre saker: musikalen Tivolisaga (musik), musikalen Rent (kapellmästare) och sitt volontärarbete för EU-migranterna som understöds med soppkök och enkelt härbärge. En av de låtar han ska spela är Det kunde lika gärna varit vi. JC Schütz har lätt att känna med utsatta människor.

Om 15-åringen Carl Henrik reste till Paris med bristfälliga franskakunskaper så var JC visserligen lite äldre, men än mer utan gångbart språk, när han flyttade till Tokyo.

 


Ett verk ur Fanny Carinasdotters fotoprojekt Recompositions.

 

Galleristen Karolina Nilsson kommer att berätta om utställningen Recompositions som visas i Galleri Kronan. Fotografen Fanny Carinasdotter har rört sig mellan Berlin och Umeå.

Innan Carl Henrik Svenstedt och Reijo Rantanen promenerar till Antikvariatet, de planerar en publik förträff där, sätter han sin bok i händerna på mig för vidarebefordran till Boel Zetterman. Som alltså får den några dagar senare. ”PS! Läst en första gång. Väldigt bra!”

När allt är lugnt sätter vi oss och planerar upplägget, Karolina Nilsson och jag. Vi enas om att hon ska börja med att presentera utställningen som hänger då. JC Schutz får omrama det övriga. 95 minuter inklusive fika. Det är viss risk att tidsschemat spricker.

Tisdagskvällen 10 mars kommer att gå under namnet Tur & retuR. Jag hoppas det blir en riktig kulturkrock. Du är bjuden!

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Fanny Carinasdotter

GALLERI KRONAN Norrköping

10 mars 2015 kl 19
Tur & retuR

Kulturkrock
Samarr: Galleri Kronan och Galleri Kronans vänner, Kultursidan.nu, Föreningen Östergötlands bokmässa, Antikvariatet och Antikvariatets vänner samt Folkuniversitetet och Norrköpings kommun
Entré inklusive fika: 50 kr (30 kr för medlemmar i de arrangerande föreningarna)

MEDVERKANDE
Carl Henrik Svenstedt, filmare och författare
Boel Zetterman, filmare
Karolina Nilsson, gallerist
JC Schütz, musiker

LÄNKAR
Tur & retuR evenemang
Antikvariatet i Norrköping hemsida Facebook
Carl Henrik Svenstedt hemsida
Folkuniversitetet hemsida
Galleri Kronan hemsida Facebook
JC Schütz hemsida
Östergötlands bokmässa hemsida Facebook
Spännande läsning om Svenstedts början recension Kultursidan.nu 12/1 2015

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Res Tur & retuR med Svenstedts historia

  1. Pingback: Tur & retuR med samtal, foto och musik - KULTURSIDAN.nu