• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tur & retuR med samtal, foto och musik

Carl Henrik Svenstedt och Boel Zetterman
Berättare. Boel Zetterman lockade ur Carl Henrik Svenstedt den ena historien efter den andra. Den om Ingmar Bergman var en berg-och-dalbana.

 

”Håll inte med en fransman”

 

I mitten av januari publicerade Kultursidan.nu en recension av Carl Henrik Svanstedts bok Den lilla historien. För att få ett bra porträtt av författaren till artikeln så tog Kultursidans redaktör Ann-Charlotte Sandelin kontakt med Carl Henrik Svenstedt. Carl Henrik returnerade genast:

”Jag hann aldrig hitta på något i Norrköping på den vecka i Östergötland som jag fick för bokrelease före jul. Om jag kommer ner gratis (bara ni betalar billigbiljetten på Grå Tåget), skulle då inte Kultursidan kunna tycka det vore kul att arrangera ett samtal och en läsning i Norrköping nu framöver?”

Så kom arrangemanget Tur & retuR till, ett evenemang under den övergripande vinjetten Kulturkrock.

 


Carl Henrik Svenstedt presenterade Den lilla historien.

 

Tur & retuR speglade under kvällen flera olika inslag men kanske i första hand Carl Henrik Svenstedt resa i livet från Västra Harg till Paris och tillbaka. Författaren läste själv ett litet stycke ur sina memoarer: vari han grävde sin egen militära fältgrav och vilade därpå.

Huvudnumret för kvällen var ett spännande samtal mellan Boel Zetterman, själv filmare och universitetslärare samt projektledare i Norrköping, och Carl Henrik Svenstedt. Boel Zetterman hade alltså flera gemensamma nämnare med sin samtalspartner som hon kunde beröra från sin egen tid i Paris. Faktiskt hade hon en gång frågat professorn vid Malmö högskola inför sin Parisvistelse och fått rådet att säga emot.

– Håll inte med en fransman. De har inte alls svenska folkets känsla för konsensus. De tycker att folk som håller med är tråkiga, fördjupade Carl Henrik Svenstedt sitt råd som han gärna delar med sig av än i dag.

Varpå samtalet vindlade mellan uppväxt och vuxenlivets inledning i andra världskrigets skugga, i prästgården i Västra Harg där livet var rikt men det alltid var ont om pengar. Naturligtvis handlade det om Frankrike och Paris där Svenstedt bott under många år i Sveriges tjänst. Publiken fick även inblick i journalistens och filmarens tidiga karriär, då han publicerade dikter av Gunnar Ekelöf i Svenska Dagbladet, blev vän med Ingmar Bergman och sedan ovän.

 


I finanskrisens spår. Galleri Kronans gallerist Karolina Nilsson presenterade Fanny Carinasdotters fotoutställning.

 

Arrangemanget var förlagt till konstgalleriet Kronan och det passade ju bra att få stifta bekantskap med den pågående fotoutställningen Recompositions av Fanny Carinasdotter. Galleristen Karolina Nilsson berättade för publiken, nära 30 personer, om utställningen och visade några exempel.

 


Akustiskt. Singer / song writern JC Schütz sjöng sin nya låt ”Det kunde varit vi”.

 

Arrangemanget inramades av sång och musik av JC Schütz som också kan omfattas av begreppet Tur & retuR eller som Ann-Charlotte Sandelin beskrev det Mjölby – Japan – Norrköping. JC är en i Japan känd singer/song writer och har en framgångsrik period bakom sig där. Han är nu på väg att bli känd som musiker och låtskrivare även här i Sverige.

Hans hjärta brinner också för människor i nöd och han har här i Norrköping varit med från början i kyrkornas satsning på soppkök och härbärge för EU-migranterna i Matteusgården. JC är en av de volontärer som övernattar som personal i härbärget som nu har cirka 20 gäster per natt.

Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI KRONAN Norrköping

10 mars 2015 kl 19
Tur & retuR

Kulturkrock

Samarr: Galleri Kronan och Galleri Kronans vänner, Kultursidan.nu, Föreningen Östergötlands bokmässa, Antikvariatet och Antikvariatets vänner samt Folkuniversitetet och Norrköpings kommun

MEDVERKANDE
Konferencier: Ann-Charlotte Sandelin, redaktör för Kultursidan.nu
Carl Henrik Svenstedt, filmare och författare

Boel Zetterman, filmare
Karolina Nilsson, gallerist
JC Schütz, musiker

LÄNKAR
Antikvariatet i Norrköping hemsida Facebook
Carl Henrik Svenstedt hemsida
Folkuniversitetet hemsida
Galleri Kronan hemsida Facebook
JC Schütz hemsida
Östergötlands bokmässa hemsida Facebook
Res Tur & retuR med Svenstedts historia reportage Kultursidan.nu 21/2 2015
Spännande läsning om Svenstedts början recension Kultursidan.nu 12/1 2015

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Tur & retuR med samtal, foto och musik

  1. Pingback: Svenstedts andra historia startar år 1968 | KULTURSIDAN.nu