• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Drake hackade Hallarnas hemsida

Kvarteret Hallarna
Kvarteret Hallarna lämnade cyberrymden under onsdagseftermiddagen. Hallarna.org hackades och gjorde reklam för Persian Security Army.

 

”Jag ser det mest som en sorts klotter”

 

Mer gullig än skrämmande, och mer kinesisk än persisk, var drakbilden med ett budskap från ”Persian Security Army”. Det luktar PR-kupp, om än av obehagligt slag, om hackerattacken mot Hallarnas hemsida hallarna.org. Webbhotellet varnar för hackare som hela tiden söker efter hemsidor med svagheter. Först efter flera timmar var sidan uppe igen.

– Vi upptäckte det nu efter lunch precis, sade Hallarnas verksamhetsledare Pelle Filipsson på onsdagseftermiddagen.

 


En slingrande drake i bergen. Och text med information om hackarnas alias och en webbadress.

 

Med tanke på en del av Hallarnas publika verksamhet går tanken först till att det är ett heavy metalband som ska spela på Dynamo som gör reklam för sig på detta sätt?

– Det behövs mer kunskap än vad en band brukar ha för att lyckas hacka på det här sättet. Jag ser det mest som en sorts klotter, de vill visa upp sig för att de kan, säger Pelle Filipsson som för säkerhets skull undvek att kolla den angivna hemsidesadressen på bilden för att inte råka ut för datavirus.

– Jag googlade på namnen i stället. De har tydligen hackat alla möjliga ställen, en montessoriskola bland annat.

Pelle Filipsson mejlade genast webbhotellet FS Data för att få tillbaka Hallarnas ordinarie innehåll. Två timmar efter upptäckten hade han varken fått svar eller webbsidan tillbaka.

Tobias Rangbo på Hallarnas webbhotell FS Data säger att det inte är ovanligt att hackare tar över webbsidor på det här sättet. Han menar att det oftast är kunden som missat säkerheten, med för enkla lösenord eller miss i uppdateringar.

– Sådana här hackare är hela tiden ute och känner efter svagheter på nätet, säger Tobias Rangbo. Det kan vara en dålig inloggning eller ett tillägg som inte är uppdaterat som ger dem möjlighet att komma in. Vi avvärjer sådana här försök varje dag.

– Webbhotellen är inte säkra nog, kontrar Pelle Filipsson. Jag har tidigare frågat vad de gör för att inte sådant här ska hända igen men de svarar inte på sådana frågor. De är försiktiga och lägger över ansvaret på kunderna. Det blir lite som Moment 22.

Det är första gången Hallarnas hemsida hackats men Pelle Filipsson har råkat ut för cyberattacker i andra sammanhang. Fyra timmar efter upptäckten fick Hallarna svar på sitt mejl, FS Data ville veta vilken tidpunkt som Hallarna ville återställa sidan till. Pelle Filipsson tycker att det är ganska lång tid för en hemsida att ligga nere.

– Annars är de väldigt snabba på respons med mindre ärenden.

Innan arbetsdagen var slut var Hallarnas hemsida uppe igen. Som om ingenting hade hänt.

Text, foto och skärmdumpar: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Kulturkvarteret Hallarna hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.