• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Svenstedts andra historia startar år 1968

Carl Henrik Svenstedt
Den personliga historien jämsides med de stora omvälvningarna i världen. Carl Henrik Svenstedt återkommer till Norrköping för att berätta vidare om sitt liv och sina möten under det brusande 1960- och 1970-talet. Dessutom visar han tre korta filmer.

 

”Ett stycke modern film- och kulturhistoria”

 

Den lilla historien. Carl Henrik Svenstedt gästar Cnema torsdag kväll. Det handlar om händelser med start från 1968, ungdomsrevoltens år. Paris var en av kokpunkterna. Han var där. Han reste vidare. Han gjorde filmer.

I vintras gästade Carl Henrik Svenstedt Norrköping med första delen av sina memoarer: Den lilla historien. Det blev ett välbesökt arrangemang på Galleri Kronan där Mjölbysonen, han är född i Västra Harg, Carl Henrik Svenstedt berättade om sin uppväxt och de första åren när han nosade på kultur, resor och film.

Nu kommer del två: I min värld – Den lilla historien från 1968 och framåt. Han inte bara befinner sig i Paris. Han hamnar bland hippies i Berkely, afrikanska revolutionärer i Alger och italienska rödbrigadister i Milano.

– Som alltid med Carl Henrik Svenstedt närvarande blir det både humor och allvar. Och framför allt blir det ett stycke modern film- och kulturhistoria, berättar Boel Zetterman, själv filmregissör, som bjudit in Svenstedt till Vidvinkel, Cnemas evenemangsform för engagerade samtal.

På programmet står även tre kortfilmer: I’ve Got a Hippie on My Front Lawn, Soundtrack och Invasionen som visas i ett cirka tjugo minuter långt program.

 

Carl Henrik Svenstedt och Boel Zetterman
Förra gången på Galleri Kronan. Samtalspartnern Boel Zetterman bjuder in Carl Henrik Svenstedt till Cnema imorgon torsdag.

 

Boel Zetterman blir Carl Henrik Svenstedts samtalspartner för kvällen. Den rollen intog hon redan i vintras då hon återsåg förebilden Svenstedt som bland mycket annat varit professor och projektledare på Malmö Högskola där hon studerat. I många år stod Carl Henrik Svenstedt bakom Svenska Institutet i Paris i Maraiskvarteren, än idag en kulturell mötesplats, där parisarna kan ta del av svensk kultur.

Men än så länge är det för tidigt att tala om detta. I Den lilla historien del 2 har han hunnit bli 30 år.

– Han sugs med i en filmarrevolt och åker själv i fängelse på den sörmländska tundran. När han förälskat sig huvudlöst söker han tröst för tidens tumult i Frankrike. På Flag Café i gryningen bland Paris nattarbetare och smågangsters, med en varm baguette och en lankig café-crème, älskar han att vara. I en vardag. Som alltid mitt i världen!

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Sven Åke Molund

CNEMA Norrköping

10 december 2015 kl 18
Som alltid mitt i världen
Carl Henrik Svenstedt

Filmare och författare
Samtal med Boel Zetterman
Bok: I min värld – Den lilla historien från 1968 och framåt
Filmvisning: I’ve Got a Hippie on My Front Lawn, Soundtrack och Invasionen
Arr: Vidvinkel

LÄNKAR
Carl Henrik Svenstedt hemsida
Cnema hemsida Facebook FB-evenemang
Tur & retuR med samtal, foto och musik reportage Kultursidan.nu 11/3 2015
Res Tur & retuR med Svenstedts historia reportage Kultursidan.nu 21/2 2015
Spännande läsning om Svenstedts början recension Kultursidan.nu 12/1 2015

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Svenstedts andra historia startar år 1968

  1. Pingback: Närodlad litteratur på Bokfestivalen – KULTURSIDAN.nu