• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Making Peace för alla fredsambassadörer

Pojksoldat i Sierra Leone
Pojksoldat i Sierra Leone.

 

”Vi behöver träna på att visa tolerans”

 

Making Peace består av 100 starka bilder, fotografier av människor som har tagit och tar initiativ till fred. Dubbelutställningen finns på Östergötlands museum och Flygvapenmuseum handlar om fredsarbete i går och i dag, de personer i världen som ägnar sin kraft åt att skapa fred i världen.

Utställningen berättar om att det börjar med den lilla människan och vill inspirera alla att ta tag i sin lilla spillra som växer sig till en stark rörelse för fred.

Den unga pakistanska rättsskyddskämpen Malala Yousafzai bad USA:s president Barack Obama att inte använda sig av drönare i kampen mot terrorism, eftersom bruket leder till död av civila. Ghandi och Nelson Mandela finns också med. Men utställningen tar fram många vardagshjältar.

Utställningen vill uppmuntra, inspirera och poängtera att något av det viktigaste vi kan göra är att engagera oss i arbetet med fred, att ta ställning, på egen hand eller i någon av de organisationer som arbetar för fred. Det kan vara en sådan liten sak som att källsortera eller köpa rättvisemärkta saker. I Sverige har vi haft fred ända sedan Jean Baptiste Bernadotte kom till Sverige för att bli kung, alltså i 200 år.

Varför är det annorlunda i delar av övriga världen? Hur skapar man en varaktig fred för fler i världen? Vad är det som ligger bakom globala konflikter, en orolig värld, och hur uppstår ekonomisk och social orättvisa, särskilt i en tid då världen går mot en allt större globalisering? Detta är något som vi alla måste arbeta med.

 


Brudpar i Beirut, Libanon. Brudgummen är muslim och bruden kristen.

 

Fredsarbetet har inte på länge varit så aktuellt som nu med de konflikter som nu pågår i till exempel Syrien, Ukraina och Mali. Utställningen är producerad av Internationella fredsbyrån, IPB, världens äldsta sammanslutning av fredsorganisationer. IPB består av fler än 320 medlemsorganisationer i 70 länder, alltså en paraplyorganisation men som även enskilda personer kan vara medlemmar i. Det övergripande målet är uthållig nedrustning för hållbar utveckling.

IPB vill skapa fred med fredliga medel. Det är ett enormt slöseri med all kapprustning i världen. Alla dessa medel skulle istället kunna användas att bekämpa fattigdom vilket är en av grogrunderna till krig.

I många länder, som Brasilien, bygger makthavarna upp en stark krigsmakt medan befolkningen lever i fattigdom och svält. Detta ger en intressant lokal etisk frågeställning för Linköping med tanke på Saabs export av flygplan.

Intressant är också att utställningen visas på Flygvapenmuseum. Om man tänker på vad dessa maskiner har använts till så ryser man eller så kan man betrakta dem som vapen som avskräcker och förhindrar krig. Kanske är det viktigt att Flygvapenmuseum står upp för freden.

Extra viktigt är att vi vågar föra debatten om krig och fred och står upp och arbetar för fred. Alla kan bidra till freden genom att motverka konflikter på hemmaplan i vardagen.

 


Curator för fred och hopp. Ashley Woods har skapat utställningen som visats på flera håll i världen.

 

Utställningen består av fem teman, grundläggande förutsättningar som tillsammans kan skapa fred. Alla delarna samverkar och behövs för att fredsarbetet ska uppnå sitt mål och därför är det viktigt för att få rätt förståelse för utställningen, besöka alla delarna. Tre visas på Östergötlands museum och två på Flygvapenmuseum.

Tidigare har utställningen visats bland annat i Sarajevo, Kapstaden och Genève.

Curator för utställningen är Ashley Wood som under två år valt bland 10.000 bilder. Många är nya men en hel del äldre som är mycket kända, till exempel bilden på flickan i Vietnam som springer naken svårt brännskadad av napalm. Flickan överlevde och finns nu på bild som vuxen med sitt eget barn.

– Man får vara öppen i sinnet för att välja rätt bilder och det otäckaste visar vi inte. Det skapar endast motsatt effekt, berättar Ashley Wood.

På bilderna visas människor som gör att vi känner igen oss i deras situation. Viktigt är att vi ska kunna identifiera oss med dem och växa som individer.

– Vi behöver träna på att visa tolerans mot varandra. Det behövs positiva nyheter som gör att vi agerar, som ger oss styrka att ta tag i freden. I vårt nuvarande massmedieflöde blir man avtrubbad och passiv då utrymmet för krig och olyckor tar överhanden, säger Ashley Woods.

 


Seden att vika papperstranor har en central plats i utställningen.

 

Enligt japansk tradition är tranan en symbol för fred. Konsten att vika papper till olika objekt kallas ”origami”. Seden att vika tranor för fred kommer från historien om en liten japansk flicka som fick leukemi efter atomkatastrofen i Hiroshima. För att bli frisk under sin vistelse på sjukhuset (som varar i flera månader) började Sadako att vika papperstranor eftersom det i Japan finns en sägen som säger att en sjuk person blir frisk om den gör tusen papperstranor. Sadako hann göra 644 stycken innan hon dog, tolv år gammal. Än idag viks papperstranor som skickas till hennes staty i Japan, för hjälpa freden.

Bilderna i utställningen är många och flera av dem känner vi igen som symbolbilder. Formatet är genomgående detsamma och man kunde önska att några var avvikande och större för att gör dem intressantare, att skapa stämning. Det är många bilder som är lika, vilket kan vara tröttande för några. Man kunde önska sig mer av media kring bilderna som stämningsfullt ljus, ljud och rörliga bilder, vilket skulle göra att bilderna förstärks.

En del bilder innehåller till och med en liten bit humor och pekar på det absurda i kriget. I krig kommer människans ytterligheter fram, uppoffrandet och grymheten i mördandet.

– Fotografer i dag måste berätta i vilket sammanhang som bilden tagits. De gestaltar mer av konflikten än bara det otäcka med kriget, säger Ashley Woods.

Text: Per Oddman
Foto: Per Oddman samt från utställningen Making peace

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ÖSTERGÖTLANDS MUSEUM & FLYGVAPENMUSEUM Linköping

15 februari – 19 september 2015
Making Peace

Fotoutställning
Curator: Ashley Woods
Prod: IPB, Internationella fredsbyrån

FLYGVAPENMUSEUM
• Nedrustning och ickevåld
• Förebyggande och lösning av konflikter

ÖSTERGÖTLANDS MUSEUM
• Ekonomisk och social rättvisa
• Mänskliga rättigheter, lagstiftning och demokrati
• Miljö och hållbar utveckling

LÄNKAR
IPB hemsida
Making Peace hemsida
Flygvapenmuseum hemsida Facebook
Östergötlands museum hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.