• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De ställer upp i niornas Mello 2015

Deltagare
De ställer upp i Kulturskolans Melodifestival för niorna i Norrköpings kommun. Från vänster Samuel Carlqvist, Disa Nilsson, Ebba Henrysson, Miriam Aigbogun, affischmakaren alexandra Llundgren, Katja Gabro, Kevin Helgesson, Jesper Andersson och Albin Brogren.

 

Läroplanen säger att elever ska skapa musik

 

Fem skolor varav Hagaskolan startar med två bidrag. Nu har arbetet börjat inför Kulturskolans Melodifestival som landar med en stor show i Flygeln 17 april. Det blir mest enskilda artister men också ett stort reggaeband, från Skärblacka förstås.

Kulturskolans Melodifestival går in på sitt sjunde år. Precis som i ”riktiga” Mello backas artisterna upp av en orkester med sväng, konferencierer och dansare. Och så finns det förstås priser att vinna, för bästa låt, bästa framträdande, flest sålda biljetter och bästa filmpresentation av klassen.

 


Affischmakare. Alexandra Lundgren har lagt ner stor omsorg på årets affisch.

 

Alexandra Lundgren har gjort affischen inför den stora festen. Hon går på Mosstorpskolan men deltar också i Kulturskolans Bild & Form-verksamhet. Affischen är en komposition

– Jag ville visa någon person som verkar typ artist men håret är som en galax. Jag ville inte att bakgrunden skulle vara blank och tom, först tänkte jag på någon låttext men det blev så att jag klistrade in en text som jag skrivit.

Det var ett bra val med textens små bokstäver som fyller den svagt gultonade bakgrunden. Motivet med den tecknade artisten i vitt lyfts fram, det kontrasterar mot de tunga svarta plattorna med handskriven information. Alla delar är gjorda för hand och har sedan scannats in och komponerats i datorn, ett nytt arbetsvertyg för Alexandra Lundgren.

I år överväger de enskilda artisterna. En av dem är Miriam Aigbogun från Vittra som gärna ägnar sig åt musik på fritiden, som lyssnare är hon allätare, från rock till r’n’b till pop. Texter är det viktiga för henne.

– Jag skriver ibland om jag har något på hjärtat. Det blir aldrig något helt men det blev det nu! Min låt Breaking Out handlar om när man är stressad, att släppa allt och bestämma själv, säger Miriam som har sökt De Geergymnasiets dansprogram efter nian.

Disa Nilsson är en av två representanter från Hagagymnasiet. Hon spelar flera instrument, piano, altfiol och gitarr, och lyssnar på det mesta från kända sångartister till singer/song writers. I valet mellan att skriva texter och att skapa melodier tycker Disa att hon är starkast på melodi. Take me away heter hennes låt och Disa Nilsson vill att den som lyssnar själv bestämmer vad den handlar om.

– Jag vill att den ska vara öppen att tolka hur man vill.

 


Chimney Rebels från Mosstorpskolan skickade tre av bandets sju medlemmar: Kevin Helgesson, Jesper Andersson och Albin Brogren.

 

Chimney Rebels från Mosstorpsskolan består av sju medlemmar, fler än de övriga skolornas representanter tillsammans. Got Nobody är bandets första låt de gjort tillsammans efter att ha lirat reggaecovers ett tag.

– Vi satt hemma hos mig och käkade våfflor när vi kände att det var dags, berättar Kevin Helgesson som startade som trummis men nu är en av bandets två gitarrister.

Han kom fram med text och melodi medan Jesper Andersson, bandets andra gitarrist, tog fram sitt instrument och fyllde i. Sedan byggde resten av bandet ihop låten.

– Just nu spelar vi mest covers men tror det blir mer eget, säger Jesper Andersson och berättar hur det var skolans vaktmästare som tyckte att de skulle spela på Bob Marley Memorial, den stora reggaefestivalen som hålls varje år i Skärblacka.

– Han satte ihop ett band och vi spelade. Sedan var vi några som fortsatte.

– Vi spelar klassisk reggae men ändå modern, säger Kevin Helgesson.

Även om Kulturskolans Melodifestival påminner om SVT:s underhållningsprogram med liknande namn finns ett pedagogiskt syfte bakom hela projektet.

– Det står i läroplanen att eleverna ska träna sig i att skapa musik, framhåller Melodifestivalens producent Ulla-Britt Eriksson.

Kulturskolan backar upp artisterna med en handplockad orkester som kapellmästaren Per Kolsgård hämtar bland lite äldre instrumentalelever. Dansare från Dansakademien ger ytterligare flash åt anrättningen och även om juryn utser vinnare i de olika kategorierna så väger publikens röster lika tungt när det handlar om vilken låt som vinner.

Men vem årets gästartist, ”högaktuell från P3 Guld-galan” blir är en så länge en hemlighet.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FLYGELN Norrköping

17 april 2015 kl 18.00
Kulturskolans Melodifestival
Förband: Kungsgårdsgymnasiets mottagningsskolas musikelever i foajén. Torsdagsklubben på scenen.

Konferencierer: Marcus Fyrberg och Clara Turdén
Jury: Sandra Wall, Åsa-Karin Svensson, Martin Perk, Lars Stjernkvist, Alva Lewald och Daniel Braesch

MEDVERKANDE

KATJA GABRO
Djäkneparkskolan
Don’t think that I don’t like you

”Det handlar mest om när man tjafsar och småbråkar. Men ändå älskar och litar på varandra. Som med syskon och vänner.”

 EBBA HENRYSSON
Hagaskolan 9 D

Unforgiveable

”Jag var med om en händelse för länge sedan och skrev om det.”

DISA NILSSON
Hagaskolan 9 C
Take me away

”Jag vill att den ska vara öppen att tolka hur man vill”

SAMUEL CARLQVIST
Navestadsskolan
Sorrow

”Det här med sommar och höst, och även i sig själv. Jag älskar ju Takida, som håller på med sorg och ånger.”

MIRIAM AIGBOGUN
Vittraskolan
Breaking Out

”Det handlar om när man är stressad, att släppa allt och bestämma själv.”

CHIMNEY REBELS
Mosstorpskolan

Got Nobody

”Det hörs ju vad det handlar om. Det är vår första låt vi gjorde själva.”

Bandmedlemmar: Hanna Calderon, sång, Ellinor Nyman, sång, Victor Högberg, trummor, Kevin Helgesson, gitarr, Jesper Andersson, gitarr, Albin Brogren, bas, Saga Kjellström, keyboard/orgel.

LÄNKAR
Kulturskolan hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.