• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De vill själva se hur det är i Bulgarien

Marcus André och Jessica Svensson
Hemma vid köksbordet. Det var här Marcus André och Jessica Svensson upptäckte att bulgarisk folkmusik och folkdans har många likheter med den svenska.


Trailern som Marcus och Jessica gjort inför filmresan till Bulgarien. För musiken står JC Schütz.

 

”Vi bestämde oss över en slatt kaffe!”

 

Snart reser Marcus André och Jessica Svensson till Bulgarien för att få en inblick i hur landets fattiga invånare har det, egentligen. Deras guide är en EU-migrant, en av dem vi ser utanför en livsmedelsbutik med en pappersmugg i handen. Målet är att se med egna ögon och att göra en film om resan. En EU-immigrants vardag, resa hem och tillbaka? är arbetstiteln.

På vägen lär de sig att filma och att redigera. De får kunskaper om andra människors liv som ingen vanlig semesterresa kan ge. Och de vill påverka oss här hemma, väcka förståelse för vad som driver människor att resa 300 mil för att sitta och tigga på gatan.

Köksbordet är stort hemma hos Marcus André och Jessica Svensson. Det är visserligen främst till för barnen och vännerna men jag väljer att se det som en symbol för Sveriges nya folkrörelse, den som handlar om att vara medmänniska.

– Egentligen började det här för två år sedan när vi tiggde ihop kanelbullar som vi delade ut till folk från ett bord i Hörsalsparken på Kanelbullens dag. Samtidigt samlade vi in kläder, berättar Marcus André.

Gensvaret blev stort och ett tag hade de 20 plastsäckar med kläder i sitt vardagsrum. En del av kläderna gick till ensamma flyktingbarn från Syrien, kläder och leksaker för yngre barn hamnade hos andra behövande.

 


Jessica Svensson är van att driva projekt och stötta andra.

 

På köpet växte deras nätverk av likasinnade som började träffas för att spåna på goda idéer. Gruppen kallar sig Good News of Norrköping och på sin Facebooksida lyfter de fram alla goda exempel de kan hitta lokalt. Idén om soppkök och härbärge för EU-migranterna i Norrköping ventilerades på ett möte i gruppen innan den blev verklighet.

– Det började kännas jobbigt att se folk sitta ute på gatan när det blev kallt, kommenterar Marcus André på ett självklart sätt.

Han och sambon Jessica Svensson var med om uppstarten men ställer inte upp som volontärer, de personer som ideellt ser till att soppkök och härbärge fungerar i den dagliga tillvaron. De vill hellre göra punktinsatser, knyta ihop människor och idéer, jobba långsiktigt.

– Vi är bra på andra sätt, vi är bra som koordinatörer som hjälper till att sätta igång saker, säger Jessica Svensson.

Resan till Bulgarien är helt deras egen idé – ”Vi bestämde oss över en slatt kaffe!”. Tanken är att resa dit och se hur det är med egna ögon, med filmkamera i handen för att kunna förmedla intrycken. Det ska bli en film som kommer att visas på Cnema och spridas på andra sätt.

– Vi ville se själva vad som driver någon som har ett hus att åka hit mitt i vintern och tigga, säger Marcus André.

Tre dagar inklusive resa kommer inte att ge någon fördjupad bild av Bulgarien. Därför fokuserar de på mötet med M och resan med honom. Som de flesta EU-migranter i Östergötland kommer han från Bulgarien. Det tycks också vara så att det mest är rumäner i Stockholm, därför har det blivit ett fokus på Rumänien i riksmedia.

– Ganska många journalister reser till Rumänien, det är som en motorväg dit: först handlade det om presidenten Ceaușescus regim, sedan barnhemsbarnen, gatubarn i tunnlar och nu om de som rest till Sverige för att tigga.

 


Marcus André visar ur en inspelad intervju med M, den romske mannen som ska visa dem sin hemort i Bulgarien.

 

Marcus och Jessica är inte journalister, de har helt andra yrken. Bristen på kunskap om film och kameror var lätt att avhjälpa. Ett studieförbund har ställt upp med både lånekamera och intensivkurs i film och filmredigering.

Nu har de knåpat ihop en trailer som enkelt och effektivt väcker intresset inför deras resa. Guide och resesällskap är en av de EU-migranter som vistas här. De kallar honom för M då han vill vara anonym. Det är honom de redan mött och samtalat med flera gånger och det är hem till hans by de ska resa.

– Han kan jättebra engelska, och pratar utmärkt med ryssar och makedonier. Han har full skolgång men får inga jobb hemma för att han är rom.

I trailern ställer de sina frågor om varför M är här i Sverige, vad han tänker på när han tigger. De frågar också om hans drömmar. De ställer tuffa frågor om fina bilar som plockar upp folk. De undrar hur det är i Bulgarien. Filmen ska ge svar.

– Vi slår hål på fördomar och bekräftar andra. Han har också fördomar och pratar om folk som är ”rika” som reser till Sverige och tigger.

De har lärt sig att ord inte är självklara. ”Rik” är någon som har ”fin bil och hus” och kan planera sina liv ett halvt år framåt i tiden. Marcus och Jessicas bil, några år gammal, är inte ”fin” – den är snarare ett himmelskt under av lyx. När de kommer till Bulgarien kommer de att få se vad M menar med ett ”fint hus”.

Marcus och Jessica tar ledigt några dagar och lägger sin fritid på filmprojektet. De har betalat flygbiljetterna för alla tre med egna pengar, även om det för några dagar sedan stod klart att crowdfundingprojektet de startat redan nått sitt mål.

– Vi räknade på det och kom fram till att det var pengar vi hade råd att satsa. Det här med crowdfunding, att be andra stötta filmprojektet, var något som kom senare.

Nu hoppas de att fler skänker pengar till projektet. Om de kan hjälpa M att komma igång med sin dröm, att starta en biltvätt i Bulgarien, så behöver han inte tigga. Kanske han kan anställa någon som inte heller behöver tigga.

– Om alla gjorde lite skulle många behöva göra mindre.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
Film: Marcus André, Jessica Svensson, JC Schütz

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
En EU-migrants vardag, resa hem och tillbaka? blogg
Good News of Norrköping Facebook

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.