• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fruktbara komplex på Konstforum

Paula Odevall
Också fruktbart. Paula Odevall gör upp med sina (och andra kvinnors) komplex inför kameran. I merparten av fotografierna i Konstforums Studion använder hon nämligen frukter.

 

Man gör inte så här mot andra

 

Vid första anblicken är det fotografiska porträtt, men sedan ser man att det är något som inte riktigt stämmer. Det var en väldigt markerad ryggrad. Jaså, det är limefrukter innanför tröjan. Varför då?

Det började med att Paula ställde sig framför kameran för första gången. Hon hade haft svårt för att över huvud taget bli fotograferad, berättar hon. Hon bestämde sig för att undersöka och bearbeta sina komplex.

Men det handlar inte bara om egna komplex, hon har också talat med andra kvinnor. En av dem hade till exempel problem med vad hon ansåg vara en för markerad ryggrad.

 


Komplex. Paula Odevall illustrerar kroppsliga skavanker, faktiska eller inbillade.

 

Det är genomgående frukter som får illustrera kroppsliga skavanker. Utom i ett fall. Nötter i byxorna blir ett vulgärfall av celluliter. En ananas i rumpan förbryllar mig, men jag är lite för pryd för att fråga.

Även om det är självporträtt så är de avpersonifierade och därmed allmängiltiga. Det är bara på en bild Paula visar ansiktet, men den bilden hade inte varit lika bra om hon inte hade tittat på sin (av en cantalopemelon) förstorade ända.

Det är väldigt självutlämnande, nästan lite självförnedrande. Hon håller med om att det skulle vara svårt att använda en annan modell än sig själv. Man gör inte så här mot andra.

En stor inspiration är konstnären/fotografen Cindy Sherman, som också använder sig själv i sina bilder. Det förstår jag. Men Sherman har mer en maskerad. Detta känns privatare.

Några äldre bilder saknar frukter. Här döljer hon också ansiktet. Några extra skavanker finns inte här, utan det handlar mer om att se sig själv och acceptera det som finns. Det borde vi alla göra.

Bilderna är analogt fotade med en Hasselbladkamera och sedan inskannade och bearbetade. I alla foton har hon frilagt bakgrunden till en neutral yta. Men den är inte tom. Den är laddad med spänning.

När man ställer frågor om kroppen som objekt så är det klart att det kan bli känsligt för somliga. Vissa kvinnor hatar hennes bilder, berättar Paula.

Och inte kan man vara neutral. De leder till en diskussion. Även om man är ensam, märker jag.

Text: Michael Strandhed
Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STUDION, KONSTFORUM Norrköping

1 – 15 mars 2015
Paula Odevall

Fotografi

LÄNKAR
Paula Odevall hemsida
Konstforum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.