• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

EU-migranter säljer Sofia Z-4515

Sofia

Specialutgåva. Berättelsen om Sofia som överlevde Auschwitz säljs nu på Norrköpings gator för 100 kronor.

 

Att stå upp i stället för att sitta

 

Att stå upp och sälja i stället för att sitta och tigga. Sofia Z 4515, berättelsen om romska Sofia Taikons öde i Auschwitz är till salu på gatorna i Norrköping för 100 kronor. Framöver kommer tidskriften Folk är Folk med nutida berättelser att ta vid.

Sedan ett par dagar finns det EU-migranter i Norrköping som inte längre sitter ner och tigger utan som står upp och håller en tidskrift i sin hand. Tidskriften heter Sofia Z-4515 och handlar om romer under förintelsen, den grupp som näst efter judarna utsattes för största folkmordet av Nazityskland.

Ursprungligen gavs skriften ut av statliga myndigheten Forum för levande historia som arbetar med förståelse för demokrati och mänskliga rättigheter. Första utgåvan kom 2005 och blev prisad av stiftelsen Artister mot nazister.

Den version som EU-migranterna nu säljer har den norska ideella föreningen Folk er Folk som utgivare. Skriften kostar 100 kronor att köpa och av försäljningspriset får försäljaren behålla 75 kronor.

Jag köpte en av de första exemplaren som var till salu i Norrköping. Att se glädjen i försäljarens ögon när hon fick sedeln i sin hand var värt betydligt mera än de pengar som skriften kostade, även om den är värd sitt pris.

Det är ett bra sätt att öka människovärdet hos de behövande, som inte behöver tigga. Samtidigt påminns läsaren om det förtryck som inte är längre tillbaka än vad många äldre faktiskt har ett minne av.

Skriften är en tecknad serie av Gunilla Lundgren och bygger på Sofia Taikons upplevelser, bland annat i Auschwitz. Hennes fångnummer där var Z-4515, hon var en av få överlevande. När Sofias barnbarn bad henne berätta som sin uppväxt, blev resultatet den lilla boken. De 46 sidorna ger en god inblick i hur det var för i synnerhet de polska romer som Sofia Taikon tillhörde. När man börjar läsa så blir det sträckläsning – så gripande är skildringen.

Föreningen Folk er Folk ger också ut tidskriften Folk er Folk som tar upp sociala frågor och som även den säljs av EU-migranter. Försäljningen gav under 2012  försäljarna inkomster på 1,7 miljoner och under 2013 blev stödet den vägen 4,5 miljoner. Under 2014 var förtjänsten för försäljarna cirka 1 miljon varje månad. Tidskriften ska även lanseras på svenska, med titeln Folk är Folk. Seriealbumet Sofia Z-4515 är en första specialutgåva.

Här i Norrköping är det Hela människan och Svenska kyrkan med stöd av Norrköpings kommun, som står bakom soppkök och härberge, som även organiserar det värdigare sättet att få inkomster än genom att tigga.

Text: Sven Åke Molund

LÄNKAR
Folk er Folk hemsida Wikipedia
Forum för levande historia hemsida
Hela människan hemsida
Volontärer möter EU-migranterna reportage Kultursidan.nu 21/10 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.