• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lekfull energilära på Arbetets museum

Vad leder ström?
Vad leder ström? Experiment, montrar och ledtrådar ger en lekfull ingång till energikunskap.

 

Eon ställer om till förnybar el

 

Energi finns som två hål i väggen. Men inte bara. Lekfulla experiment höjer temperaturen och energikunnandet på utställningen Bli ett energigeni som främst vänder sig till skolklasser och familjer. Bakom utställningen på Arbetets museum står Eon, ägare av elnätet i Norrköping och ett av Sveriges största elbolag, med tysk huvudägare.

– Som energibolag har vi uppdrag att lära våra kunder hur det fungerar med energi i hushållen, säger Björn Persson som är regionchef för Eon i Sverige.

 


Varmt experiment. Om två personer sätter sig i lådan, vad händer med temperaturen därinne?

 

Den här dagen är elever från Erlaskolan på besök. Efter ett samtal med museets pedagoger ger de sig ut på jakt i utställningen med ett pedagogiskt häfte i handen. Frågorna handlar inte bara om enkla fylla-i-övningar utan ger även eleven möjlighet att fundera själv.

– Jag tänkte inte på att växter behövde koldioxid, säger eleven Oskar Ravantti efter att han och kompisen Julian Janicki testat tv-spelet Fotosyntes som spelas med hela kroppen.

Eleverna har många fler saker att se och testa. De kan stoppa ner handen och gissa på föremål, öppna luckor för att få svar på frågor. Men de kan också försöka veva igång en glödlampas sken, testa vilka material som leder ström och sätta sig i en låda och se hur temperaturen stiger av kroppsvärmen. Utställningen, som går runt i landet, är skapad med utgångspunkt i grundskolans Läroplan.

– Jag har fått veta hur mycket elen kostar att surfa, två timmar kostar 23 öre, säger Julian Janicki.

– Det är kul att lära sig saker utan att behöva sitta inne i ett klassrum, tycker Oskar Ravantti.

”Vad har energi med naturen att göra?”, frågade museipedagogen klassen. Eons regionchef Björn Persson vet att svaret är – ”allt”. Och han vet att det är en viktig skillnad för naturen och klimatet mellan den energi som hämtas upp från jordens innandöme i form av kol, olja och kärnkraft och den som kommer direkt från solen, vinden eller hämtas ur vattnet.

Eon beslöt i december 2014 att sälja sina kraftverk för fossila bränslen och kärnkraft. I stället ska den tyskägda koncernen satsa på förnybar energi, nätverksamhet och kundlösningar. Därmed ställer sig företaget in i ledet för den tyska Energiwende-politiken. Även i Sverige.

– Vi ställer om. Vi tycker att de fossila utsläppen ska minska så mycket som möjligt, säger Björn Persson och visar på en skorstensliknande monter hur energimixen, alltså hur de olika energislagen fördelar sig i Sverige.

 


Lysande. Genom att veva på handtagen skapar Björn Persson och skoleleven rörelseenergi som omvandlas till el som får glödlampan att lysa.

 

Under de senaste åren har energiåtgången i Sverige minskat, främst beroende på lågkonjunkten i världen som fått hjulen att snurra långsammare. Björn Persson menar att energieffektivisering, som att ta vara på spillvärme och att bygga energisnåla hus, minskar behovet av uppvärmningsel medan omställningen från fossila bränslen till eldrivna bilar ökar behovet av elektricitet.

– Nu när kommunen bygger nya stadsdelar vill vi vara med och planera från början.

Och om villaägarna installerar solel och rentav skickar ut el på nätet, blir mikroproducenter, vad säger Eon om den konkurrensen?

– Det tycker vi är jättebra. Vi kan tjäna på det genom att sälja och installera anläggningen. Överproduktionen kan gå ut i vårt nät, säger Björn Persson.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBETETS MUSEUM Norrköping

14 februari – 31 augusti 2015
Bli ett energigeni

Utställning
Prod: EON

LÄNKAR
EON Energigeni hemsida klimatfotspår
Arbetets museum hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.