• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Påsk på Galleri Mot Strömmen (recension)

Lore Nynnell
Mitt i det ljusa drämmer Lore Nynnell till med ett stort svart urtidsdjur.

 

Finstämt måleri och kraftfullt

 

Samstämda färger i en luftig och dynamisk hängning. På Långfredagen öppnar Påsk, en samlingsutställning för sju på Galleri Mot Strömmen. Mitt i det ljusa drämmer Lore Nynnell till med ett stort svart urtidsdjur.

– Folk är lediga och kan ha tid att titta på konst, kommenterar galleristen Omar Al-Tameemi utställningen som öppnar när allt utom kyrkor och musikkrogar är stängda.

Annars är det vårljus och samstämda färger som karaktäriserar utställningen, knappast påskens budskap. Försåvitt betraktaren själv inte läser in en korsfäst gestalt i en gulglödande abstrakt målning av Ronny Knutsson, eller noterar kontrasten svart mot vitt i Lore Nynnells tunga stenskulpturer. Ett svart blankpolerat förstorat urtidsdjur, en ljusmatt, nästan kluven sten från Kenya, ställd på högkant, nästan kluven. Sköna mjuka urtidsformer som blir vad ögat ser.

Caroline Blixt leker med ståltråd som får liv och karaktär av den sorgmodiga sorten. Hon knölar ihop en häst med pannrem i aluminium och en gubbe med vit hårkrans av garn där bak. Inger Södergrens strama stora keramikfat med geometeriska mönster i rökteknik samlar ihop rummet.

 


Två akvareller av Ronny Knutsson.

 

Merparten av konstnärerna visar två verk men Ronny Knutsson och Kareem Sadoon får breda ut sig. Det ger en dynamik i rummet, inte minst som att de hänger i diagonalt motsatta hörn, färg- och formspråk samtalar lågmält. Båda målar abstrakt, låt vara att Kareems Sadoons små kvadrater i blandteknik är tydligare i sina gestalter, som leker med anspelningar bakåt i historien. En långbent man till häst, två egyptiska furstar i samtal – hur jag nu ser det?

Ronny Knutsson har vid sidan av det mest abstrakta måleriet även med två föreställande akvareller – om det nu är en by i öknen eller badhytter på en sandstrand?

Kraft i färgerna har Lotta Möller och Anna Béve. Lotta Möller stryker lager på lager med bred pensel, leker med form och färg och skulpterar ett Landskap med svarta linjer, där, där och där! För Väntan ställer svarta gestalter på röd jord mot blå himmel.

Vår och påsk till trots stannar Anna Béve i höst och vinter. Hennes slingrande landskap har djup som växer med avståndet. Vintern är förunderligt vacker.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI MOT STRÖMMEN Norrköping

3 – 27 april 2015
Påsk – samlingsutställning

Måleri och skulptur

MEDVERKANDE KONSTNÄRER
Kareem Sadoon
Lore Nynnell
Caroline Blixt
Anna Béve
Lotta Möller
Inger Södergren
Ronny Knutsson

LÄNKAR
Kareem Sadoon hemsida
Lore Nynnell hemsida
Caroline Blixt hemsida
Anna Béve hemsida
Inger Södergren hemsida artikel
Ronny Knutsson hemsida
Galleri mot strömmen Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.