• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Skärgårdsbilder med årets hela bredd

Pär Jacobsson
Kvadrat. Även om det är det breda panoramaformatet som gäller för de flesta av Pär Jacobssons bilder han han ett urval av kvadratiska motiv.

 

Med panoramat som sitt signum

 

Öar, skär, fiskebodar och Östersjöns bräckta vatten. För att få plats med det motivet har Pär Jacobsson valt ett liggande format med extrem bredd. Det började med en fotobok för 14 år sedan. Nu visar han sina bilder i en lånad affärslokal på Drottninggatan på obestämd tid.

Skärgården breder ut sig på väggarna, må så vara utan himmelshöjd. Jag har upptäckt det lilla popupgalleriet långt ner på Drottninggatan. Två eftermiddagar i veckan håller han öppet.

– Jag vill visa mina bilder, säger Pär Jacobsson och berättar att det började med att han publicerade fotoboken Skärgårdsbilder för 14 år sedan.

Han bläddrar i boken som ligger på ett litet bord i rummet. Bilder som skildrar pärlbandet från Arkösund till Misterhult med S:t Annas, Gryts och Tjusts skärgårdar däremellan, fotografier som är tagna under alla årstider. Några av bilderna på väggarna är desamma, andra är nytagna. Den avgörande skillnaden är dels panoramaformatet, han kallar det sitt ”signum”, dels att han valt att ta fram dem i svart-vitt.

– Jag får tänka annorlunda när de ska upp på väggen. Det är roligt när jag fotat i färg i hela mitt liv, kommenterar Pär som också visar en serie med kvadratiska motiv.

 


Pär Jacobsson har börjat fånga Norrköping på bild.

 

Den smala lokalen på Drottninggatan som grafiktryckeriet och galleriet Art 21 lämnat får Pär Jacobsson låna på obestämd tid, alltså fram till den dag en affärsidkare hyr den.

– De som kommer in är fotoentusiaster och skärgårdsentusiaster. En del som fotograferar undrar om de också kan visa sina bilder här.

Vid sidan av de dominerande skärgårdsmotiven finns också nytagna bilder av centrala Norrköping och nu är det färg som gäller. Här förstår jag att det breda formatet tvingat fotografen att komponera sina bilder med hjälp av flera originalbilder. Sammanfogningen är sömlös.

– Jag börjar tycka att det är kul för Norrköping är så fint. Jag flyttade hit för 30 år sedan, då var Norrköping fult.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DROTTNINGGATAN 19 Norrköping

Våren 2015
Skärgårdsbilder
Pär Jacobsson

Fotografi

LÄNKAR
Pär Jacobsson hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.