• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lönös målarinna ställer ut på ABF

Gunilla Hjortstig
Harlekinmönster. Gunilla Hjortstig visar en häst i ett av rummen en trappa upp i ABF Bergslagsgården

 

Stadsmotiv, naturscener och harlekin

 

Gunilla Hjortstig har alltid haft en konstnärlig ådra. Några år efter pensionen har konstintresset tagit ny fart och hon ställer ut verk i tre olika stilar i ABF Bergslagsgården.

Gunilla Hjortstig, omtyckt aktivitetsledare för Träffpunkten i Östra Husby, har sedan hon gick i pension odlat sin konstnärliga ådra. Den har alltid funnits där, det mest kända exemplet är den stora väggmålningen av Zarah Leanders hem Lönö i museet i Häradshammars bygdegård.

När museet över Zarah Leander instiftades år 2007 gick uppdraget att måla av sångerskans hem i Sverige till Gunilla Hjortstig. ”Gåramålningen” skapades på plats och har setts av över 100.000 besökare sedan invigningen. Besökare som kommit till museet under senare år har också sett Gunillas tillägg, en liten Zarah som står på Lönös herrgårdstrappa och vinkar.

 


Båt i stormpiskat hav.

 

När Gunilla Hjortstig pensionerades för ett par år sedan fick hennes konstintresse ny fart. Hemma i lägenheten i Norrköping tar hon gärna fram sitt staffli för att måla. Nu i dagarna ställer hon ut 3 stilar i ABF Bergslagsgården. Inte helt lättillgängligt i studierummen en trappa upp (och utan reklam utanför) kan man se hennes alster i olja och akryl.

Utställningens titel 3 stilar kommer uppenbarligen av att det är just tre olika stilar som hon växlar mellan i sitt måleri. Realistiska Norrköpingsmotiv och naturscener, ofta med fåglar, samt harlekininspirerat med 1960-talskänsla.

Enligt uppgift kommer Gunilla Hjortstigs verk att hänga ett par månader framåt.

Text & foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ABF BERGSLAGSGÅRDEN Norrköping

9 april – 22 maj 2015
3 stilar

Gunilla Hjortstig
Målningar

LÄNKAR
Zarah Leandermuseet hemsida
ABF Bergslagsgården Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Lönös målarinna ställer ut på ABF

  1. Pingback: Gunilla Hjortstig målar om natten – KULTURSIDAN.nu