• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gunilla Hjortstig målar om natten

Gunilla Hjortstig ställer ut på ABF Bergslagsgården
Framnosad. En svart nos och ett par ögon och där finns hela hunden även om kroppen är mer eller mindre upplöst. I bakgrunden finns tunt skrapade streck och prickar. Gunilla Hjortstigs måleri kommer till henne om natten.

 

Djur tittar ofta fram ur virrvarret

 

NORRKÖPING Från trivselrealism till ett helt nytt uttryck. Det handlar om något djupare än byte av stil när Gunilla Hjortstig ställer ut verk från de två senaste åren på ABF Bergslagsgården. Målningarna kommer till henne om natten.

Gunilla Hjortstig återvänder till ABF Bergslagsgården och hänger upp sina målningar i den stora samlingslokalen på bottenvåningen. I den mindre avdelningen hänger realistiska målningar, ”mina privata”, i den större hennes nya måleri som har en helt ny grund för skapandet.

 

Gunilla Hjortstig
”Jag tänker på dem som måste fly,” säger Gunilla Hjortstig. Det realistiskt målade ansiktet ligger djupt i  bilden. En abstrakt gestalt sträcker sig framför. Ett ljusbrunt organiskt virrvarr slingrar sig upp.

 

– Det kommer om nätterna. Jag vaknar och vet vad jag ska göra, säger Gunilla Hjortstig och beskriver hur hon vaknar till vid midnatt och målar i några timmar, innan hon lägger sig igen.

– Det är det roligaste jag gjort. Och jag är alldeles svettig efteråt.

Gunilla Hjortstig har ett helt eget måleri som oftast använder sparsamt med färg. Bakgrunden är svart eller vit, dukarna köps monterade och grundade men hon lägger alltid på ett lager till. Uttrycket växlar mellan skira linjer, flödande fält som dras ut i en spets och fina detaljer.

 

Gunilla Hjortstig
Svirr mot ljus bakgrund.

 

– Det kan hända att jag sätter upp målningen dagen efter och tittar. Är där någonting jag kan gå vidare på? Vad ser jag, vad kan jag?

Där blir ofta djur. Hundar och fåglar tittar fram ur virrvarret, mer eller gärna mindre tydliga. I målningen av en krukväxt samsas den tidigare realismen fint med nattens bakgrund. Andra målningar stannar i sin nattliga dräkt, mer behövs inte.

– Det kan ta ett par månader att göra klart en målning. Jag har flera på gång parallellt.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Sven Åke Molund

 

Gunilla Hjortstig har gjort en hemmahörna i kurslokalen
Gunilla Hjortstig har också gjort en hemmahörna i kurslokalen.

 

ABF BERGSLAGSGÅRDEN Norrköping

3–16 november 2018
Gunilla Hjortstig
Måleri

LÄNKAR
ABF Bergslagsgården Facebook
Lönös målarinna ställer ut på ABF reportage Kultursidan.nu 15/4 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.