• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Katarina kommer till liv i Furstinnan


Avtäckt. Eva Mattsson har gått till grunden i sitt arbete med biografin om drottning Katarina.

 

Hon införde gaffeln till Sverige

 

RECENSION/ ÖSTERGÖTLAND Furstinnan är en gedigen biografi om Katarina Jagellonica (1526–1583), från barndomen och fram till hennes död. Inom ramarna för historiska fakta ryms även viss fiktion. Varje kapitel börjar med en bild och ett anslag där författaren Eva Mattsson har lekt med vad Katarina har kunnat tänka och känna i olika situationer.

Katarina Jagellonica har alltid för mig varit en drottning som stuckit ut. Hon hade en air av ensamhet omkring sig men hon var inte miserabelt ensam. Det var hennes arv från erkända furste- och kungafamiljer som lämnade den auran. Hon visste sedan barnsben att plikten var det som kom först. Hon fostrades till furstinna.

Från början skrevs delar av materialet för en teatermonolog som Eva Mattsson uppförde, bland annat på Vadstena slott. Eva Mattssons fascination för Katarina Jagellonica växte, hon ville ta reda på vem hon verkligen var. Lusläsning av brevväxlingar och dagböcker men också resor till Katarinas alla platser ligger till grund för Evas bok.

Språket är melodiskt och målande. Vi förflyttas snabbt till 1500-talet, lukter och smaker målas upp och ger stark närvarokänsla. Alla fotografier och bilder som finns med i boken har på något sätt anknytning till Katarina och hennes liv. Det ger en ytterligare dimension till människan, kvinnan, hustrun, drottningen och modern Katarina.

 

Eva Mattsson
Eva Mattsson levandegör Katarina Jagellonica i sin bok.

 

Det är först på 1560-talet som Sverige börjar bli en stabil kungastat från det frö Gustav Vasa sådde när han satt på tronen, det frö som gavs vidare till sönerna Erik, Johan och Karl. Alla tre får sin tid på den svenska kungatronen. Johan III blir renässanskungen tack vare Katarina Jagellonica. Det är kungadottern Katarina som sitter på kontaktnätet. Det är hon som kan gängse seder och bruk vid de betydande hoven ute i Europa.

Katarina Jagellonica är väl införstådd med att hon från det polsk-litauiska riket kommer att hamna i ett u-land när det gäller kultur, konst, vett och etikett. Hon vet att ett gediget arbete ligger framför henne. Katarina är den som till störst del har hand om brevväxlingar och kontaktnätet med sändebud. Det är hennes kontakter som lägger grunden för det Sverige som flera decennier senare blir en betydande stormakt.

I flyttlasset har hon med sig allt ett furstligt hov kan behöva. Till och med trasor för att putsa silver har hon med sig. Katarina inför gaffeln till Sverige.

Katarina är elva år äldre än hertig Johan när de gifter sig i Vilnius katedral 1562. Efter vigseln följer 60 personer med till hertigdömet Finland. Endast fyra får stanna, resterande 56 personer utvisas av Johans bror Erik XIV, som är kung.

Redan sensommaren 1563 fängslas Katarina och Johan, först på Åbo slott men snart förflyttas hertigparet till Gripsholms slott. Katarina erbjuds att återvända till Polen-Litauen om hon lämnar Johan och annullerar äktenskapet. Hon väljer att stanna.

I fångenskapen föds deras tre barn Isabella, Anna och Sigismund. Tidigt föds planen om att arbeta för att sonen Sigismund både ska bli kung i Polen-Litauen efter morbrodern Sigismund II August och efter Johan i Sverige.

 

Furstinnan – kapitlet om fångenskapen på Gripsholms slott
Kapitlet om fångenskapen på Gripsholms slott.

 

Johan, brodern Karl och Katarina gör i samråd upp en plan om att Erik XIV ska dö, arsenik anses som det perfekta giftet. Erik dör och nu bestiger Johan och Katarina den svenska tronen. De blir Kung Johan III och Drottning Katarina.

Katarina är katolik. Under Gustav Vasas tidiga år på Sveriges tron har Sverige lämnat katolicismen till förmån för den lutheranska kristendomen. Johan och Katarina arbetar fram en ny kyrkoliturgi där både lutheraner och katoliker skulle kunna enas, den så kallade Röda boken. Det leder till liturgiska striden, som även blir en maktkamp med hertig Karl.

I Eva Mattssons porträtt framstår en känslofylld drottning. Kanske hennes styrka finns i uppfostran att bli Furstinnan. En furste bidar alltid sin tid. Den främsta manualen är förstås Niccholo Machiavellis En Furstes handbok där släktingar till Katarina nämns som perfekta exempel. Hon verkade i Johans bakgrund och han lyssnade på sin hustru. Han insåg vikten av hennes kontaktnät och familjeband.

Det omskrivs trots alliansäktenskapet att de var lyckliga och ett strävsamt par. En fönsterinskription gjord på Katarinas order lyder: Nemo Nisi Mors (Inget utom döden). I dag har vi gjort ett tillägg: Inget utom döden kan skilja oss åt.

Trots gott samarbete och på ytan ett lyckligt äktenskap har Johan älskarinnor och utomäktenskapliga barn. Katarina lider av skolios och under sina sista levnadsår lever hon med oerhörd smärta. Hon skriver i sin dagbok: ”Jag vet att Johan vill bli av med mig, att han vill se mig död.”

I Katarina Jagellonicas eftermäle sägs att hon var omtänksam och brydde sig om de som hade det sämre ställt. Även i sitt testamente tänkte hon på de som hade det sämre.

 

Furstinnan – Drottning Kristinas tronhimmel, troligen från hertigdömet Milano
Detalj från drottning Kristinas tronhimmel. Troligen kom den ursprungligen från hertigdömet Milano och följde med Katarina Jagellonica till Sverige.

 

Mattias Frisk har tillsammans med Eva Mattsson gjort omslaget. De har lekt med ett porträtt av Katarina, ett så kallat friarporträtt, där den svarta klänningen stod för jungfrulighet och juvelerna visade på stor hemgift.

De har lagt lager av fernissa över kopian av porträttet, som sedan polerats bort. Evas blåmålade tumnagel och topsen i handen blir en metafor hur hon grävt i historian efter kärnan av det som är Katarinas sanna jag.

Känslan när jag håller i boken är att den är gedigen och genomtänkt. Det är även en vacker fotobok. Ett konstverk i bokform. En spännande och lärorik läsupplevelse om en drottning som fascinerat mig sedan jag gick på mellanstadiet.

© Text: Christina Wernersson
© Foto: Bring to Life

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Furstinnan – Stegeborgs slottsträdgård, Vadstena slott

BIOGRAFI

Furstinnan
av Eva Mattsson
Omslag: Mattias Frisk
Förlag: Bring to Life, 2018

 

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

29 november 2018 kl 18
Eva Mattsson – Furstinnan
Nytryckt

HUVUDBIBLIOTEKET Linköping

1 december 2018 kl 10–17
Eva Mattsson – Furstinnan
TellUs bok- och berättarmässa

LÄNKAR
Liturgiska striden Wikipedia
Eva Mattsson/Bring to Life hemsida  Facebook
Eva Mattssons väg till Furstinnan reportage Kultursidan.nu 18/9 2018
Drottning Katarina drog fullt hus i Stinsen reportage Kultursidan.nu 23/3 2017
Herman Lindqvist om den vilda Vasaätten reportage Kultursidan.nu 17/9 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Katarina kommer till liv i Furstinnan

  1. Pingback: Musik högst på läsarnas 10-i-topp 2018 – KULTURSIDAN.nu