• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Slow Craft med funktion i Rejmyre

Susanne och Sverker Arnberg
Slöjdkonsumenter. Susanne och Sverker Arnberg vill med Slow craft
lyfta fram värdet i hantverksgjorda bruksföremål.

 

Slöjd är ekologiskt, hållbart, resurssnålt – och vackert

 

Tänk på slow food, rörelsen för mat som lagas från grunden, med bra råvaror. Byt ut maten mot bruksföremål och du får slow craft. I sommarens hantverksutställning i engelska magasinet i Rejmyre hittar vi inte bara skålar, knivar, vantar, dräkter, kuddar, stolar, en tjärdoftande eka och ett kajakskelett. Vi möter en filosofi. Närmare bestämt huvudarrangörerna Susanne och Sverker Arnbergs tankar om hur man lever och skapar i samklang med jorden. De kallar sig slöjdkonsumenter.

– Det är en speciell känsla att gå ut i skogen med korgen, säger Susanne Arnberg och visar en stor korg med breda luftspalter. Blir den smutsig är det bara att torka av och olja in. Den håller i många år.

Slöjd väcker många sådana känslor. Det är vackert och naturnära, och det handlar både om tankar och om teknik.

– Slöjd handlar om ett riktigt material som behandlats på rätt sätt, sammanfattar Sverker Arnberg.

Själv startade han Designtorget i Stockholm i början av 1990-talet, med tiden drog kollegerna åt design medan han föredrog slöjdhantverk.

– Men vi vill inte att man ska stanna i traditionen och bli museal, menar Sverker.

Utställningen bör syn för sägen. Tillsammans med hemslöjdskonsulenter i Östergötland, Stockholm, Gotland och Sörmland har de valt ut 55 hantverkare som nu ställer ut i det stora magasinet i vitt tegel. Inte en är den andra lik.

Under de två första veckorna tog de och sommarjobbande värden Adrian Lovén tagit emot 3000 besökare. De berättar att kollegerna i hantverksbyn märkt att det kommit en ny sorts besökare sedan utställningen öppnade.

Här finns, som man säger, något för alla. Textil, trä, keramik. Roligast att se är kanske de som använder den gamla tekniken i kombination med det nya, som dalabroderi på en köpt munkjacka.

– Cross over, kommenterar Susanne Arnberg munkjackan, men också en färdigköpt stol vars läderyta tryckts med hallonbladsmönster.

Viktigast av allt för paret, som till vardags arbetar som kulturvårdare med kyrkor och andra restaureringar, är att sprida den filosofi som de uttrycker med texter på väggarna. Många naturfolk har ingen konst. De gör allt så bra som möjligt.

Utställningen är ett avstamp för Slow craft på Internet, en kombinerad informations- och kunskapskanal om slöjd som också blir en nätbutik.

– Vi presenterar utställningen där, med texter vi gjort tillsammans med alla utställarna, säger Susanne Arnberg.

Framöver kommer nätbutiken att fyllas på med ytterligare slöjd, målet är att bli en samlingsplats för god slöjd från hela Sverige. Men samtidigt sätter de sina gränser.

– Det ska bara vara bruksföremål. De är gjorda för funktion, inte för att vara prydnadssaker.

Åldrande är en skönhetsprocess. Slitage en smekning.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

  • ENGELSKA MAGASINET Rejmyre

  • 1 juli – 14 september 2011
    1/7-14/8 11-16, 15/8-14/9 endast lördag och söndag

    Slow craft

LÄNKAR
Hemslöjden i Östergötland om Slow craft
Slow craft hemsida

UTSTÄLLNINGEN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

REJMYRE HANTVERKSBY – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.