• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Evas viktiga väskor och minikonst

Eva Cederwall, PopsiMinikonst. Äkta Eva Cederwall i form av handgjorda tavlor, kompletta med målning och tryckta ord, Längst upp till höger i bakgrunden skymtar en av Evas väskor.

 

Långsam konst med väl valda ord

 

Mångfald för tusan. Mot en botten av fräscha 1980-talstyger trycker konstnären Eva Cederwall budskap formulerade på vår tids sätt – ”Fuck all fear”. Konsten blir personlig när återbrukstyger blir användbara väskor – Viktiga väskor. Minikonst, även den en fråga om återbruk, finns som kylskåpsmagneter. I en liten utställning på Popsi på Knäppingsborgsgatan.

Konstnären Eva Cederwall ritar med kritor på trottoaren utanför Popsis ingång: ”Vernissage – Eva Cederwall – Viktiga väskor”. Att väskor inte är oviktiga är lätt att förstå, men här handlar det om tygkassar med tryckbokstäver, inte dyrbara märkesväskor. Eva Cederwall startar i orden.

– Jag vill säga saker med min konst. Och väskor är en vardagspryl som många har, ofta med starka budskap. Jag tänkte att det kunde vara en konstkommentar.

Eva Cederwall bjuder ofta in till sitt skapande, som när hon ägnar sig åt live art på Kulturnatten, alltså målar inför publik. Med väskorna kan hon bjuda på att den som önskar en väska kan bestämma hur den ska bli, vilken text den ska ha.

 

Eva Cederwall, Popsi
Viktiga väskor på estraden i Popsis pop up-galleri.

 

Ett dussin väskor hänger på Popsis ”estrad”. Ljusa sommarfärger men texterna är mörkt kraftfulla, tryckta med stora bokstäver. ”Out of the closet” är en text bland flera som kunde passat i Prideparaden härom helgen.

– Jag kallar dem långsamma väskor. De är inte massproducerade utan jag gör dem en och en. Jag gör iordning tyget, viker det dubbelt så att det ska hålla, mäter, nålar, syr. Sedan skissar jag bokstäverna med blyerts och trycker en bokstav i taget. Suddar bort överflödig blyerts och fixerar textilfärgen så att det ska hålla.

Vad är då skillnaden mellan konst och hantverk? Spelar de orden någon roll? Ja det gör det för Eva Cederwall.

– Jag har inte lagt flera år på att lära mig ett hantverk i grunden. Jag är utbildad konstnär, det handlar om min bildkonst, idékunskap. Väskorna och magneterna är en förlängning av allt jag gör som konstnär.

Tygerna handlar om återbruk, något allt fler konstnärer ägnar sig åt. Sak samma med de små kylskåpsmagneterna som också ligger på bordet. De är gjorda av dubbla flasklock, ett större omsluter ett mindre. De är små konstverk.

– Jag målar ju tavlor också men folk kastar inte upp 15.000 kronor för en tavla en torsdagseftermiddag.

Då prövade Eva att göra små tavlor, stora som en handflata. Bara för att upptäcka att folk undrade vad det var, stora kylskåpsmagneter fast utan magnet, kanske.

– Så jag lyssnade på marknaden, skämtar Eva.

Men inte utan allvar. För minikonsten är i hennes stil, små unika verk, gärna med prickar och självklart med ett ord på vägen: ”Read”. Eller två: ”Dance too”.

 

Eva Cederwall, Popsi
Fjärilseffekten. En påminnelse om att det lilla kan leda till något stort.

 

Vi samtalar om konsten blir mer personlig än tidigare, med tatueringar som det mest kroppsnära exemplet. Evas väskor blir en del av sin bärares uttryck, över huvud taget omger vi oss med saker som vi tycker om. Eva visar ett collage som täcker hennes stora lattemugg, det är ganska typiskt för henne. Hon trivs med att omge sig med saker hon själv gjort men är också öppen för andras konst. Hemma tänker hon upplåta en vägg för verk av lokala unga konstnärer.

Ateljén har hon i Kvarteret Hallarnas Företagsateljéer, en plats som hon säger ger samhörighet och vardagskontakter med likasinnade.

– Där kan jag diskutera idéer och lösa problem. Det är en inspirerande plats som också ger trygghet.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

POPSI Norrköping

11 – 30 maj 2015
Viktiga väskor – en hållbar väskutställning

av Eva Cederwall

LÄNKAR
Eva Cederwall hemsida FB-evenemang
Popsi hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Evas viktiga väskor och minikonst

  1. Pingback: Eva Cederwalls ställer ut på Sista supen – KULTURSIDAN.nu