• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Eva Cederwall ställer ut på Sista supen

Eva Cederwall
Konst och minikonst. Eva Cederwall använder ord i sina bildcollage som hon visar på galleri Sista supen.

 

Vykort på ministafflier ger monumental känsla

 

Collage är skenbart simpelt. Eva Cederwalls konstnärskap kretsar kring fyra teman: mångfald, hållbarhet, jämlikhet och inspirera/bli inspirerad. Sista chansen att se utställningen Hela spillror på Sista supen är nu i helgen.

Väggarna är fulla av fragment. Collage, kallas det visst. Här finns så många lager och meningar att man skulle behöva bosätta sig länge här för att tyda verken hjälpligt. De har både meningar och budskap, men det är ingenting man skrivs på näsan.

På tal om meningar så är ord en viktig beståndsdel i bilderna. Alla innehåller text. Men bilderna är ingen direkt illustration av texten. I stället brottas de med den och tänjer och drar åt olika håll. Även texterna är fragmentariska. Budskapen är dolda och begravda.

 

Eva Cederwall
Färgen binder samman. Tidningsbilder komponeras i täta lager.

 

Även galleri Sista Supen är dolt och undangömt. Det vilar begravt på tredje våningen bland företagsateljéerna i Hallarnas kulturella kluster. Nu börjar väl allt fler hitta hit. Eva Cederwall är den första utomstående utställaren efter att galleristen Lasse Johansson haft två egna sedan galleriet återuppstod på årets första dag. Utomstående förresten… även hon är inneboende i ateljéerna.

Jag förvånas över hur mycket man kan få in på den här lilla ytan utan att det ser trångt eller rörigt ut. På den vänstra väggen bildar nästan hängningen ett konstverk i sig med tre större och två mindre bilder i färger som spelar mot varandra. På bordet står vykortstora verk på ministafflier på vad som känns som en stor gräsmatta. Det ger, egendomligt nog, en monumental känsla.

Själva utställningen är en del av det större och årliga projektet Leva Livet. En mindre del. Så liten att den bara är öppen vid tre tillfällen, och nu återstår bara det sista på lördag 12 mars. Kl 17:30 till 19:30 finns möjlighet att se utställningen samt delta i en workshop och testa collageteknik med Eva Cederwall och Lasse Johansson.

Tekniken i sig är enkel. Sedan beror det ju på vad man gör av den. Som allt som är skenbart simpelt. Det är bara att göra spillrorna hela.

– Jag är lite trött på kommentarer som att ”det där kan jag också göra”. Men gör det då, tänker jag. Jag har, trots allt, sju års konstnärlig utbildning bakom det jag gör.

”What’s stopping you?” står det på en kvadratisk bild. Det gäller säkert även från att testa collagetekniken.

 

Eva Cederwall
Glamorös minimalist. Eva Cederwall på Galleri Sista supen.

 

Cederwall berättar att hon har fyra teman som hon återkommer till: mångfald, hållbarhet, jämlikhet och inspirera/bli inspirerad. Så är det också här. Men det är inget hon skriker ut, snarast viskas det fram. Och budskapet är underordnat uttrycket. Det är, kort sagt, vackert. Tidningsbilderna bildar lager på lager med akrylfärg som har fått droppa, stänka, måla över och binda samman.

Den stora bilden tillverkades inför publik på Kulturnatten, med DJ som höjde stämningen och deltagande publik. De fick hjälpa till att välja bilder till verket, men allting filtrerades genom konstnären och det var Cederwall som komponerade den. Graffititexten kommer från en t-shirt hon fått i utbyte av en New York-konstnär. Jag påpekar glatt att den innehåller glitter.

– Ja, jag gillar när det är glamoröst minimalistiskt, precis som jag, säger hon och pekar på sitt kortsnaggade hår och örhängen som är så stora att man skulle kunna köra en mindre bil genom dem.

© Text och foto: Michael Strandhed

GALLERI SISTA SUPEN Norrköping

5 – 12 mars 2016

Eva Cederwall
Hela spillror

Konstutställning


LÄNKAR
Eva Cederwall hemsida Facebook
Galleri Sista supen hemsida
Evas viktiga väskor och  minikonst reportage Kultursidan.nu 13/5 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.