• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De Geers teatertreor får fåglarna att viska

Fåglarna viskar
Syskonkärlek. Storasyster Maria (Hanna Adolfsson) har tagit hand om sin syster Alice (Disa Wennergren till vänster) sen hon slutat prata.

 

”Munnen är själens avgasrör”

 

Alice har varit tyst sen sin fars död. En återträff med gamla vänner ska få henne att prata igen men snart bubblar konflikterna upp till ytan. De Geergymnasiets teatertreor sätter upp Fåglarna viskar som slutproduktion.

Fåglarna sjunger och krocketklubborna ligger utslängda så där som de gör på sommaren. Snart kommer sommaridyllen att brytas av tjejgängets återträff. För att få födelsedagsbarnet Alice att börja prata igen, något som hon inte gjort sen sin fars död. De Geers avgångselever sätter upp sin examensföreställning Fåglarna viskar på Lennings.

– Det är inte så lätt att spela en tyst person under hela pjäsen, säger Disa Wennergren som spelar Alice.

 

Fåglarna viskar
Teater som skolämne. Längst till höger sitter Johan Wahlqvist som både är lärare och regissör.

 

Fåglarna viskar tar upp ämnen som gruppdynamik, uppoffringar och vem man är som person. Här finns bland annat Maria, den äldre systern som tagit på sig att ta hand om Alice och familjens hus och låtit sina egna drömmar och förhoppningar stå tillbaka. Och den hårdhudade Erika som trots sin starka yttre har stora frågor om vem hon egentligen är.

Alla karaktärer har drag som många i publiken kommer att känna igen, även som att vara den som är vanlig när alla andra sticker ut.

– Det är en föreställning där det finns tio roller, det är inte alltid så lätt att hitta en sådan. Dessutom så är där ingen riktig huvudroll, säger Johan Wahlqvist, lärare.

Dock kan nog Alice betraktas som huvudrollen. Hon betraktar tyst de andras funderingar och hon blir också en ventil för de andra då hon inte säger något.

 

 

Fåglarna viskar
Fasad som rämnar. Trots sin hårda image bär Erika (Lotta Månsson ) på många frågor om vem hon egentligen är.

 

Pjäsen är skriven av Carl Sjöström och har bearbetas för klassen så att den bättre passar eleverna. De har jobbat med uppsättningen i fyra månader, två gånger i veckan. Förutom denna sista vecka då eleverna har repeterat extra mycket och varit kvar till mellan klockan åtta och nio på kvällen.

Det som skiljer är hur de arbetat med sina roller. Jämfört med andra uppsättningar de gjort är att denna gång har tjejerna haft längre tid att jobba med sina karaktärer. Och de har jobbat individuellt med att få fram personen bakom rollen.

– Jag känner att denna karaktären är den som ligger närmast mig själv och jag har kunnat ta mycket från mig själv och mitt eget liv, säger Brinde Karlsvärd som spelar Steff.

– Det är första gången som skådespelare jag tänker på vad min rollfigur har gjort innan och kommer göra efteråt, säger Anna Harryson som spelar Ann.

 

Fåglarna viskar
Samtal i trädgården. Snart är det dags för premiär för Fåglarna viskar.

 

Alla tjejerna tycker att nattscenerna är de som är bäst i pjäsen. Det är då som de olika figurerna bekänner sina brister och funderingar för varandra och Alice. Det är också där som replikerna som fastnar finns som ”munnen är själens avgasrör”.

Att det nu är snart dags för premiär tycker alla är spännande.

Visst är det nervöst men vi tycker också att det ska bli väldigt roligt med många människor i publiken. Och det märks att det snart är skarpt läge, vi blir bättre när vi har fått spela inför publik, säger Lotta Månsson som spelar Erika.

Samtidigt känns det lite vemodigt för klassen.

– Det är lite sorgligt att det är sista gången vi gör något tillsammans då vi blivit så tajta, säger Hanna Adolfsson som spelar Maria.

© Text: Morgan Lengbrant
© Foto: Jennie Johnson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN 
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LENNINGS TEXTILINSTITUT Norrköping

11-13 mars 2016
Fåglarna viskar
av Carl Sjöström
Regi: Johan Wahlqvist
De Geergymnasiets teaterelever, åk 3

FÖRESTÄLLNINGAR
11 mars kl 18
12 mars kl 17
13 mars kl 15

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida  Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.