• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Oi! Kandels kapell spelade i De Geerhallen (recension)

Kandels kapell
Toner från Östeuropa. Kandels kapell spelar klezmer som spelas på bröllop, dop och begravningar, på gatan och till och med i konsertsalar, som här i De Geerhallen.

 

Känslornas musik för hela livet

 

Klezmermusiken är full av känslor. Från glatt och dansant till stilla och sorgset. Kandels kapell mötte vänner från symfoniorkestern i onsdags kväll. Men vännerna var få och mötet under konserten alltför kort.

Förr i tiden lyssnade jag med glädje och stor behållning på radioprogrammet Klingan, som presenterade världsmusik. Ofta ingick klezmermusik däri och fick mig alltid på gott humör. När jag nu läste Kandels kapell skulle möta symfoniorkestern lät det riktigt spännande. Mina förväntningar var höga.

Men det blev inte alls som jag hade trott: Klezmermusik, ja visst! Kandels kapell, jaa då! Men av symfoniorkestern fick vi bara möta tre musikanter och det endast vid två musikstycken. Märkligt kan jag tycka att man marknadsförde konserten på det sätt man gjorde.

 

Anne Holmer, violin, Anders Bergfjord, kontrabas och tuba, Simon Schlerup, dragspel
Mellansnack med Anders Bergfjord. Medmusikanterna Anne Holmer och Simon Schlerup väntar på nästa låt.

 

Klezmermusik säger någon nu. Vad i hela friden är det? Ordet klezmer kommer från hebreiskans ”kley” som betyder instrument och ”zemer” som betyder sång. Den beskrivs som en blandning mellan östeuropeisk folkmusik, romsk musik, dixieland och jazz. Till en början spelades den nästan bara vid judiska högtider, dop, bröllop och sådant. Men nu är den betydligt mer vanlig, bland annat som gatumusik.

Enligt min lilla erfarenhet trodde jag att klezmermusik är glad och att låtarna i mycket hög grad liknar varandra. Men denna kväll lär mig att så inte är fallet, bredden är stor. Denna afton spelas musik som är lågmäld, nästan stillsam, mycket känslosam och nästan sorgsen.

Ofta är det som att de olika instrumenten ”pratar” med varandra. Fiolen börjar, så faller klarinetten in och då och då lägger sig saxofonen i. Rätt som det är blir de avbrutna av dragspelet. Och så börjar det om igen… Ibland låter det som om saxofonen ber om ursäkt, som om han får krusa lite för att de andra instrumenten skall låta honom delta i samtalet igen.

Anders Bergefjord, på kontrabas och tuba, pratar mellan låtarna. Ordet ”hora” betyder dans och vi inbjuds att dansa polka på vårt eget sätt, då vi ju är en sittande publik. Jag tänker att någon form av dans skulle man säkert kunna åstadkomma till tonerna.

 

Anne Holmer, violin, Anders Bergfjord, kontrabas och tuba
Stråkar. Anne Holmers prestation i Doina stod ut.

 

Väldigt roligt att få höra sånger från våra östra grannländer: Bosnien, Serbien och Polen med flera. Vi får av Anders också veta att Golden Khanese är en hyllingsvisa till ett guldbröllopspar, den låter lite som den ryska folkvisa jag sjöng i mellanstadiet. Moj dibere är en bosnisk schlager. Orden betyder ”Min älskade” och sången lyder ungefär: Min älskade, om jag inte kan få dig, så sälj mig för guld…

Min favorit måste bli Doina där Anna Holmer gör en fantastisk prestation med sin fiol i den tekniskt mycket svåra låten med tydliga folkmusikaliska influenser. Ett helt litet skådespel spelas upp i tanken i instrumentens retfulla småprat.

Kvällens konsert hette ”Oi! Kandels kapell möter vänner i Symfoniorkestern”. Vännerna från SON är alltså tre och de är bara med i två stycken, ett Klezmermedley och sista låten Leibediger Honga. Det är synd, tycker jag, för just mötet mellan olika instrument tillför något spännande.

Leibediger Honga låter precis så som jag hade förväntat mig. Nu vaknar publiken till, sätter sig upp i stolarna och det blir såväl handklapp som fotstamp och en och annan tjoar till. Jättesynd att konserten är slut då. Jag skulle ju önskat att det är nu den hade börjat.

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

9 mars 2016
OI! Kandels kapell möter vänner i symfoniorkestern

Halvfullt i salongen
Ingick i SON:s nya programpunkt: 18.00 hos oss

MUSIKER
Kandels Kapell: Petter Landin, klarinett, Sven Malmberg, saxofon, Anne Holmer, violin, Anders Bergfjord, kontrabas och tuba, Simon Schlerup, dragspel (samt arrangör till flera av kvällens stycken).
Musiker ur SON: Pelin Lius, oboe, Eric Svensson, bas, Martin Orraryd, slagverk.

LÄNKAR
Kandels kapell hemsida Facebook
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.