• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tillbaka till BlandArt om vintern

Vinter, detalj – Solveig Strid
Vinter, detalj – Solveig Strid.

 

Tio samsas i tre små rum

 

Små rörelser. BlandArt är en tajt konstnärs- och konsthantverksgrupp i Söderköping. Vinterutställningen i de tre små rummen i Galleri Rådhuset blir en sympatisk blandning av igenkänning och förskjutningar. Överraskningarna är få. Att Ohla Söderlund ägnar sig åt Jitterbugg är en.

Ohla Söderlund öppnar Rådhusets port. Han har sin ateljé i huset och kan lätt ta emot. BlandArts Vinterutställning öppnade redan i december och stängde sedan över jul och nyår. Nu står den i februari och mars.

De är tio och fler vill det inte bli, ska någon ny komma in i gruppen får det bli när någon annan lämnar den. De ska vara aktiva, delta i utställningarna. Och så är det det där med genrerna, helst ska de inte ligga för nära varandra i uttrycket.

Utställningen är inbjudande. De kan sitt hemmagalleri och jag ser hur de än en gång lyckats få till variation i hängningen. Tre små rum med djupa fönsternischer och ljust trägolv. En avbalkning ger plats för en av Björn Römerts skulpturer, som numera är lite större än förr om åren.

 

BlandArt ställer ut på Rådhuset
Gallerimöblerat. BlandArt ställer ut på Rådhuset i Söderköping.

 

Lars Malms fina skåp hänger rakt fram. De bär frukter balanserande på toppen och utsirade lövrankor på luckorna. Janne Bergström broderar ilsket och målar frustande glatt på pinnar, folklorekänsla i det där.

– Jag gör min egen färskost och då har jag det i en sån här burk, säger Ohla Söderlund när vi står vid ett av fönstren.

Har jag sett Kåge Olsson göra fyrkantiga burkar med skurna lock tidigare? Det är nästan så han släppt ansiktena han lade kraften på tidigare, även om ett och annat smyckar något lock. Kinesiska askar? Nu lägger han fokus på ytbehandlingen, prickar, stänk, bearbetningar, liksom på tekannorna invid.

Även Anders Fredin, yngst i gruppen och smed, gör bruksföremål. Ljusstakarna han visade före jul ska dock bytas ut mot något som bättre passar säsongen, snart är det vår. Ohla påpekar att Anders Fredin har börjat måla på smidet, linoljefärg som bruk var förr i tiden. Här är det dova kulörer i rött och grönt, även svart.

Sigrid Ericson målar i olja. Hon är ju en så skicklig kolorist som bara antyder sina motiv, Parken hänger fint i mitten. Solveig Strid arbetar med papper och Vinter är läcker, kraftfullt med vitt på vitt i grova drivor trots den nätta storleken. Även Lena Neander är bildkonstnär. Väven Trappan har ett djup, de återhållsamma färgerna ger den ett allvar.

Margareta Oldfeldts kreativitet imponerar som så ofta. Här har hon komponerat ”risknippen” av metalltråd. Hennes textila bakgrund kommer till synes i Stjärnfall, några elegant fästa metalltrådar mot svart botten.

Hon delar rum med Ohla Söderlund som både visar målningar från Norrland med djärva färger inspirerade av Bror Hjort och Emil Nolde. Han har också tecknat porträtt i stort format och där är även Grinden, en finstämd torrnålsgrafik med vinterlandskap.

 

Ohla Söderström
Tar ut svängarna. Ohla Söderström reste till Jukkasjärvi och såg Bror Hjorts altartavla i kyrkan där. Det inspirerade till mera färg. I mitten träreliefen Jitterbugg.

 

Sedan kommer vi till trärelieften Jitterbugg som är del av ett nytt kapitel för Ohla Söderlund. Varje tag med verktyget syns grovt, dessutom har han målat delar av motivet i klara färger.

– Jag såg jitterbugg på TV och började teckna. Det blev 20 teckningar, fyra gick jag vidare med, berättar Ohla Söderlund. Reliefen var ett av de första sätten.

Jag följer med till Ohlas ateljé och han plockar fram tre lineoleumoriginal med snarlika dansmotiv. Jitterbuggens tidsålder lockade fram lusten till materialet som jag minns från bildundervisningen på högstadiet. Några färdiga tryck hänger uppe på väggen, likheten med träsnitt är stor.

När jag lämnar honom sitter han och karvar på den fjärde bilden. Snart är hela serien klar.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI RÅDHUSET Söderköping

5–20 december 2015
6 februari – 27 mars 2016
Vinterutställning
Konst och konsthantverk

Blandart

MEDVERKANDE
Janne Bergström
Sigrid Ericson
Anders Fredin
Lars Malm

Lena Neander
Margareta Oldfeldt
Kåge Olsson
Björn Römert

Solveig Strid
Ohla Söderlund

LÄNKAR
Ohla Söderlund hemsida
Blandart hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.