• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Snart seglar Pippi i Knäppingsborg

Klang och Pippi
Polisen och Pippi. Jonas Johansson var med redan förra året, nytillkomna Julia Strandljung är utbildad skådespelare och dansare.

 

”Att få känslan att jag kan! ”

 

Många i besättningen är nya. Några mönstrar på för ännu en sommar med Chopp Events uppsättning av Pippi Långstrump på de sju haven. Vid genomdraget i det stora tältet på Teatertorget i Knäppingsborg är mycket sig likt men regissören Carina Perenkranz putsar på detaljerna.

– Grunden finns. Jag putsar så att det går lite snabbare. Som regissör vet jag vad jag vill och vart jag ska. Sångligt sett är det en stark ensemble, säger Carina Perenkranz.

Det är 70-årsjubileum för Pippifiguren i år, en god anledning att spela föreställningen ännu en sommar. Chopp Event fick det ursprungliga ett-årskontraktet med Saltkråkan AB förlängt till två år. Även om kommunen inte stöttar årets uppsättning som den gjorde förra året så finns ju fondmålningar, kostym och rekvisita kvar. Och regin går alltså så mycket fortare.

Självaste Pippi är ny i besättningen. Hon spelas av dansaren, skådespelaren och musikalartisten Julia Strandljung, 25 år, från Stockholm.

– Det är suveränt att ha en vuxen Pippi som ser ut som Pippi, kommenterar Carina Perenkranz belåtet.

Julia Strandljung spelar med i 12 av sommarens 18 föreställningar. De övriga sex föreställningarna lämnar Náthalie Andersson rollen som Annika för att bli den starkaste flickan i världen.

 

Upp med handen alla som är nya för i år!
Upp med handen alla som är nya för i år! Halva ensemblen väntar ”i kulisserna” på nästa sånginsats.

 

En annan ny matros är Christoffer Perenkranz som spelar polisen Kling och kapten Blod-Sven. Mamma Carina verkar minst lika belåten för denna rollbesättning som för att hon dubblerar vissa av rollerna fullt ut: Kollegan Klang blir Jocke med kniven, Prussiluskan blir ledande sjöröverska och brevbäraren blir pappa Efraim Långstrump.

Många nya på scenen är sommarjobbande gymnasister. Några går på musik- eller teaterprogrammet på De Geergymnasiet men inte Oscar Åström Johansson som är samhällsvetare. Repetitionerna startade 25 maj, det är mycket sång, musik och en hel del koreografi att lära in utöver textreplikerna.

– Jag ville testa något nytt, säger Oscar som omväxlande spelar Tommy och Sjörövare: Det är väldigt kul, väldigt underbara människor.

– Det är jätteroligt. Att få känslan att jag kan! Jag ser det som en utveckling i min teatererfarenhet, säger Linn Berggren som går första året på teaterprogrammet efter att ha spelat teater på Kulturskolan och varit med i deras musikaler.

Även Angelica Jonsson, som siktar på musikalyrket, ser en stor fördel i att få en inblick i hur man gör.

– Att det är så mycket arbete men att man ändå klarar det.

 

Dansrepetition
Dansrepetition med full insyn. Teatertältets väggar är delvis genomskinliga.

 

Vid genomdraget kör Carina hårt med ensemblen och går direkt på andra akten efter den första. Hon vill nämligen hinna med ytterligare ett genomdrag, med det andra skådespelarlaget i de ledande rollerna, den här repkvällen.

Det ser lite märkligt ut när sjörövarna fortfarande har samma kostymer som i första akten, som om poliserna också är sjörövare. Men ingen låter sig bekomma. Jonas Johansson, förra årets Klang spelar alltså även Jocke med kniven denna sommar.

– Det är kul med lite nytt. Klang och Jocke med kniven är två karaktärer jag kommer ihåg från böckerna. Jag vill att barnen ska få ett skratt när de kommer hit, säger Jonas som utvecklar sin komiska sida.

Snart kommer Pippi Långstrump! Premiär på Nationaldagen.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATERTORGET, KNÄPPINGSBORG Norrköping

6 juni – 15 augusti 2015
Pippi Långstrump på de sju haven
av Johan Gille, sångtexter av Astrid Lindgren

Regi och kostym: Carina Perenkranz
Koreografi: Anders Håkansson
Dekorteckningar: Lennart Moberg
Kulissdesign: Kurt Aldén
Musikbakgrunder: Bo Markendahl
Ljud/ Ljus: Magnus Jonsson, Milkstudios
Sömnad: Siw Åkerlind-Bäckman
Prod: Chopp Event

LÄNKAR
Chopp Event hemsida Facebook 

Tagged , , . Bookmark the permalink.