• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Otto Wester hör södergöken gala (recension)

Gkotta VIT
Gökotta – och göken gol i söder. Femte deckaren om Otto Wester av Åke Bjurhamn och Kerstin Ryderstedt.

 

Grundtonen har charm och moral

 

Känner man till Norrköping, är svag för lite gammaldags charm och tycker om detektivromaner, då är Gökotta och göken gol i söder definitivt något som stillar begären.

Åke Bjurhamn och Kerstin Ryderstedt har precis kommit ut med sin femte roman om privatdetektiven Otto Wester. Vid sin sida har han sin rådiga kompanjon Desirée Johnsson, för det mesta kallad Dessan. Otto har vid det här laget etablerat sin och Dessans detektivbyrå i Norrköping. För ett år sedan flyttade han från Vidaholm, där han arbetade som polis.

Handlingen i boken börjar med att Otto Wester saknar sina gamla vänner i Vidaholm. Därför bjuder han in dem att delta i en gökotta i sin sommarstuga på Djurön. När en av gästerna inte anländer, trots att han tackat ja, börjar Otto ana ugglor i mossen (för att följa fågeltemat). Den frånvarandes damsällskap anländer dock och förbryllar med sin uppenbarelse. Trots dessa incidenter har sällskapet tur. De får verkligen höra göken i den tidiga morgontimman. Det är en södergök som gal. Södergök – dödergök. Nu tror jag att de flesta är med på tåget.

Jag vill inte avslöja mer av handlingen än att Otto och Dessan får ledtrådar från olika och ibland oväntade håll. Under tiden får vi följa med på Norrköpings gator, restauranger och pubar. När vi börjar resan smälter de sista snöfläckarna bort och snart har Norrköping fått fager vårskrud. Årstidsmässigt kunde boken inte ha kommit lägligare.

Vad som skiljer den här detektivromanen från föregångare som till exempel Maria Lang och Agatha Christie skrivit ett antal år tidigare är framför allt tekniken. Otto och Dessan använder datorer och mobiler. De trycker ut bilder på särskilt papper via minneskort. Negativens tid är sedan länge förbi.

Även de relativt öppna sexscenerna i boken tillhör en nyare och öppnare tid, liksom naturligheten då homosexualitet beskrivs. Däremot är frånvaron av smaskiga våldsskildringar och action något som boken har gemensamt med föregångarna. Därmed inte sagt att det inte händer något i deckaren. Det gör det visst men grundtonen har charm och moral.

Språket i boken har utvecklats sedan senaste deckaren Hämndens timma, även om det smugit sig in ett och annat slarvfel. Men vad som tillhör charmen är Ottos uttryck och utrop då han reagerar i olika situationer eller då han tänker och vi får följa reaktionen i tankarna. Som exempel liknar han sin grannes ihopsnörda mun vid ett hönsarsel.

Jag väljer nog att sluta som jag började; Känner man till Norrköping, är svag för lite gammaldags charm och tycker om detektivromaner, då är Gökotta och göken gol i söder något som jag rekommenderar.

Nu tror jag att det är dags för ett glas Bokma genever!

Text: Carina Johansson

DECKARE

Gökotta – och göken gol i söder
Av Åke Bjurhamn och Kerstin Ryderstedt
Vimla förlag 2015

LÄNKAR
Åke Bjurhamn Facebook
Dibb/Vimla förlag hemsida  boken
Gammal charm och knivskarp moral recension 3/10 2014
Nya mord av Ryderstedt / Bjurhamn reportage Kultursidan.nu 12/9 2011

Tagged . Bookmark the permalink.