• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konspirationer i Den ensamme detektiven (recension)

Den ensamme detektiven
Den ensamme detektiven, sjätte boken om Otto Wester av Åke Bjurhamn och Kerstin Ryderstedt. Omslaget är hämtat från en målning av konstnären Åke Bjurhamn.

 

Både underhållande och stundom spännande

 

Den ensamme detektiven av lokala amatörförfattarparet Åke Bjurhamn och Kerstin Ryderstedt är en skaplig spänningsroman. Tyvärr är baksidestexten amatörmässigt skriven, klumpigt utan flyt. Synd, för på insidorna finns här är en ganska effektiv historia med ett rappt berättande, i alla fall i början, även om den tappar lite styrfart efter hand.

Rent språkligt har romanen en del skavanker men också några finurliga ögonblick. Då jag ytterst sällan läser deckare har jag inte mycket att jämföra med, men både underhållande och stundom spännande är den.

Hade den varit ett förstlingsverk hade den kallats lovande. Nu är det nummer sex i serien om pensionerade kriminalpolisen Otto Wester som öppnat detektivbyrå i Norrköping. Sommarens äventyr inleds på landet under semestertid men drar honom ut på jakt efter Judas Silverpenning och en mystisk orden.

Dan Brown med Da-Vincikoden och Änglar och Demoner och kanske Leif GW Persson (Den döende detektiven) verkar ha influerat författarna. Många klassiska ingredienser som tvivelaktiga sekter, skumma populistiska partier (här närmast av centraleuropeiskt snitt) och konspirationer i dessa finns.

Ansatsen är lovande. Efter hand blir det dock svårt att hålla reda på personer, föreningar och förhållandena mellan dessa och stundom är de språkliga ”knaggligheterna” lite besvärande.

En mer fast struktur hade behövts och några partier i romanen för inte handlingen framåt. Vissa stämningsbilder kan vara roliga att läsa men de hade behövt begränsas. Med mer arbete, språkligt och redaktionellt, skulle Den ensamme detektiven rentav kännas proffsig.

© Text: Lars Henriksson

DECKARE

Den ensamme detektiven
Av Åke Bjurhamn och Kerstin Ryderstedt
Dibb/Vimla förlag 2016

LÄNKAR
Åke Bjurhamn Facebook
Dibb/Vimla förlag hemsida  boken
Otto Wester hör södergöken gala recension 7/6 2015
Gammal charm och knivskarp moral recension 3/10 2014
Nya mord av Ryderstedt / Bjurhamn reportage Kultursidan.nu 12/9 2011

Tagged . Bookmark the permalink.