• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Otto Wester spanar i Crescendo till döds


Sjunde boken om Otto Wester. Crescendo till döds anspelar främst på musiktermen, även om en lokal jazzklubb dras in i intrigen.

 

Bertil From figurerar dubbelt upp

 

RECENSION/NORRKÖPING Mystiska försvinnanden, skumma typer och en obehaglig upptäckt mitt i Valborgsfirandet. Kerstin Ryderstedt och Åke Bjurhamn är tillbaka med sin sjunde roman om Otto Wester, den finurliga detektiven som löser brott på Norrköpings gator. I Crescendo till döds får han hjälp av sin nya kompanjon Anna, och de två lyckas nässla in sig själva i fallet ordentligt.

 

Anders Johansson och Bertil From
Musikprofil. Klarinettisten Bertil From figurerar dubbelt upp på Crescendos scen, i boken hoppar han in i stället för den försvunne musikern. Vid verklighetens boksläpp ackompanjerades han av Anders Johansson.

 

Den lokala jazzklubben Crescendo lockar jazzentusiaster med både svenska och internationella konserter. Ett besök av den dansk/amerikanska saxofonisten Woody Pale får en oväntad vändning när han inte dyker upp till en inbokad spelning. Hans bandmedlemmar tycker till en början inte att det är uppseendeväckande, men Otto Wester anar att det är något lurt på gång.

Cresendo till döds är en thrillerroman som passar perfekt som läsning i vintermörkret. Bjurhamn och Ryderstedt räds inte otäcka scener utan tar oss stundtals genom grova brottshandlingar. Språket är enkelt och fastän den spännande känslan av obehag fångas väl har boken en lättsam ton som passar även den kräsmagade. Stämningen är dov och präglas av dimman inifrån jazzklubben samt ensamma livsöden.

Detektivarbetet blandas med familjerelationer då Otto finner en dotter på oväntat håll, som även blir hans kompanjon i detektivarbetet. Karaktärernas relativt nyfunna närhet till varandra och hur de hjälps åt i brottsgåtan, ger ett känslomässigt djup i historien. Både Otto och hans nya kompanjon Anna är orädda, nyfikna och lätta att tycka om. Övriga karaktärer är något mer mystiska och vi tillåts fylla i en del luckor i deras bakgrundshistoria och betendemotiv själva.

 

Kerstin Ryderstedt och Åke Bjurhamn
Rysansvärda. Kerstin Ryderstedt och Åke Bjurhamn delar på författarskapet. Åke Bjurhamn driver den intellektuella handlingen medan Kerstin Ryderstedt står för de otäcka inslagen. Kerstin Ryderstedt skriver även egna thrillers, psykologiska rysare, den senaste med titeln Blod och ondska.

 

För min egen del hade jag önskat att författarna hade vågat stannat kvar i några situationer en längre tid, och låta mig som läsare få tid att insupa händelserna. Trots snabba händelseförlopp var läsningen intressant och bjöd på en del oväntade twister. Det hela omfamnades av en hög igenkänningsfaktor i beskrivningarna av Norrköpings parker och gator.

© Text: Kajsa Jansson 

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

DECKARE

Crescendo till döds 

Kerstin Ryderstedt och Åke Bjurhamn

Eget förlag 2017

LÄNKAR
Åke Bjurhamn Facebook
Konspirationer i Den ensamma detektiven recension Kultursidan.nu 8/3 2016
Otto Wester hör södergöken gala recension Kultursidan.nu 7/6 2015
Gammal charm och knivskarp moral recension Kultursidan.nu 3/10 2014
Nya mord av Ryderstedt / Bjurhamn reportage Kultursidan.nu 12/9 2011

Bookmark the permalink.

One Response to Otto Wester spanar i Crescendo till döds

  1. Pingback: Många trådar i Det sjungande trädet – KULTURSIDAN.nu