• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ulrika Thoréns emaljbilder på NP33


Triptyk. Ulrika Thoréns urval och kompositioner vidgar berättelsen om ögonblicket. Textremsan i mitten av bilden säger ”–Men man skulle kunna få bedövning. – Nej, det går inte. Smärtan ingår.”

 

Från ögonblicket till beständigheten

 

RECENSION/NORRKÖPING Mobilkameran gör det lätt att fånga ögonblicket. Konstnären Ulrika Thorén gör det. Sedan vidtar en lång process att omvända bilderna till emalj. Under december ställer hon ut på Galleri Sander på NP33.

En mobil har vi alltid med oss. I dag är mobilen mycket mer en telefon som vi ringer med, bland annat har den ofta en bra kamera inbyggd. Detta är utgångspunkten i Ulrika Thoréns bilder som hon visar hos Galleri Sander på NP33.

 

Ulrika Thorén
Reproduktion. Flera motiv återkommer i olika storlekar i utställningen.

 

Ulrika Thorén är konstnär från Stockholm som arbetar både olja och textil, men gärna med screentryck. Här har hon använt mobilen för att fånga ögonblicket, när hon varit ute och gått, ljuset har varit speciellt eller den röda neonskylten har lyst extra röd, sett roliga skyltar eller ett ögonblick hemma som hon har fångat med mobilen.

Men istället för att låta ögonblicken stanna i mobilen har hon genom screentryck fört över bilderna till emalj. En lite krånglig process som måste göras i verkstad och inte helt billigt heller, men resultat kan bli mer intressant.

 

Ulrika Thorén
Minnesvärt ögonblick. Ulrika Thorén utgår från mobilbilder som hon bearbetar och sedan förflyttar till fysiska material genom screentryck, som här till emalj.

 

– Jag tycker att färgerna blir klarare än både i olja och annat tryck, säger hon.

Jag håller med och slås av att jag känner igen bildtekniken. Hon berättar att det var just den typen av emaljbilder som användes till utsmyckning i Stockholms tunnelbana. Jag kommer ihåg en klar röd bild på Strindberg på en T-banestation vid Sveavägen och bilder som finns på stationerna utefter den blå linjen.

Ulrika Thoréns bilder blir verkligen ett spännande avtryck av ögonblicket. Men här har det blivit beständigt genom att emaljen tål både värme och kyla. Kan vara inne och ute och tål att tas på.

© Text: Per-Olof Engström
© Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Ulrika Thorén

GALLERI SANDER/ NP33 Norrköping

25 november – 16 december 2017
Ulrika Thorén
Emalj

LÄNKAR
Ulrika Thorén hemsida
Galleri Sander/NP33 hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.