• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tiggare och människor i Rogers fokus

Familjen lever på flaskor från tippen
Som ”gråtande barn”. Den här familjen bor i ett litet rum med jordgolv. I Marasesti är fattigdomen stor och vatten och avlopp saknas. Många samlar plastflaskor från soptippen i staden för att försörja sig.

 

186 kronor under en arbetsdag

 

Se människan. Dagens Nyheters fotograf Roger Turesson närmade sig tiggande EU-migranter försiktigt. Först på avstånd, i smyg. Till slut reste han till Rumänien, mötte gatornas tiggare hemma i sin by. Och har sett hoppet spira.

– Jag såg en man i en bil som hämtade upp pengarna som hon hade tiggt ihop. Jag tänker direkt att det var någon som utnyttjade henne. Men det var hennes yngre bror, som har jobb i Sverige, som tog hand om pengarna och satte in dem på banken, säger Roger Turesson vid pressträffen.

Tiggande EU-migranter från några länder i det forna Östeuropa har under de senaste åren blivit en allt mer vanlig syn i Sverige och Östergötland. EU-medborgare har rätt att resa fritt inom unionen. Även de som är fattiga, som har förlorat arbete och inkomst. De som söker jobb i Sverige utan att få, som sitter utanför en butik med en mugg och söker din blick.

Kyrkorna har stöttat med soppkök och härbärge under vintern. Östgötateatern arbetar med ett projekt som ska bli en uppsättning. På Konstmuseet gästspelar skulpturen Holken, byggd för att rymma en person som behöver ett bo, i sommar. Arbetets Museum sällar sig till övriga institutioner som engagerar sig i frågan i Norrköping och Östergötland.

Etnicitet” är ett av museets kärnvärden, förklarar intendenten Annelie Egelin Tärning för den församlade pressen.

Alltså vände sig Arbetets museum till Roger Turesson som erhöll museets dokumentärfotopris år 2014.

 

Roger Turesson
Roger Turesson har fördjupat sig i de tiggande rumänernas situation både i Stockholm och i Rumänien.

 

I Östergötland är de flesta tiggande personer från Bulgarien. I Stockholm kommer merparten från Rumänien. Därför är det rumänska personer och förhållanden som Dagens Nyheters fotograf Roger Turesson och reportern Josefine Hökerberg lärt känna under sina olika reportageuppdrag. Det är hans bilder som Arbetets museum nu visar i utställningen Sverige-Rumänien tur och retur.

Claudia Sbircea var den första person journalisterna lärde känna. Hennes plats var en tunnelbaneuppgång vid Mariatorget på Söder i Stockholm. Det tog lång tid att vinna hennes förtroende.

– Hon hade rest hit med sin man och grannar från byn. De reste tillsammans och hjälpte varandra.

Reportageteamet fick besöka Claudia Sbircea när hon återvänt till sin hemby. Där mötte de en fattigdom de inte trodde fanns i Europa. De träffade också Claudias dotter som hon visat på bild för att informera om varför hon tiggde. Någon operation till den multihandikappade flickan har pengarna inte räckt till men Claudia gör vad hon kan för att lindra.

Claudias far Georghe slaktar en höna till de fina gästerna och minns med stolthet hur han arbetade under Ceaucescus tid. Roger Turesson lägger märke till hur ”tiggarna” i Stockholm får tillbaka sitt människovärde när de är på hemmaplan.

– Där var de helt vanliga människor, hade en glädje trots fattigdomen.

 

Ett sagolandskap – i yttersta fattigdom
– De bor i ett sagolandskap, säger Roger Turesson om byn Malu Vanat. Men nöden är stor och de mest eländiga husen vågar de inte sova i när det blåser.

 

Reportageserien kring tiggeriet och besöket i byn Malu Vanat gav journalisterna Stora Journalistpriset år 2013. Roger Turesson som från början trott att det räckt med ett genomarbetat reportage för att klargöra situationen har tänkt om.

Han har fotograferat husvagnsläger på en soptipp. Han visar bilder på människor som sover på gatorna i centrala Stockholm. I en filmsekvens följer han Florica Tudorici under en ”arbetsdag”, de fem timmarna nedkapade till fem minuter. Hon får ihop 186 kronor av cirka ett dussin personer varav en skänker 100. Dessutom får hon ett kex och en bulle.

I Rumänien besöker de år 2015 den lilla staden Marasesti. Där är nöden så stor att ett familjeporträtt ger intryck av en gruppbild av typen ”gråtande barn” men det syns inga tårar i de smutsiga ansiktena. De fattiga har ingen riktig tillgång till vatten.

Men det finns ljus och hopp. Just Marasesti har med EU-medel som förvaltas av lokala Röda Korset byggt ett socialt center, som även stöds av svenska Röda Korset. Där finns fritidsverksamhet före och efter skolan. Där finns också yrkesutbildning för vuxna män som inget hellre vill än arbeta i byggsvängen.

Roger Turesson är inte politiker, kallar sig inte expert. Han har inte svaret på frågor om lösningar. Han är journalist och fotograf och söker verkligheten, den som inte är ”enkelt svart eller vit”.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Roger Turesson och Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBETETS MUSEUM Norrköping

13 juni – 11 oktober 2015
Sverige-Rumänien tur och retur

Dokumentärfoto
Roger Turesson

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Tiggare och människor i Rogers fokus

  1. Pingback: Våra bästa minnen Kulturåret 2015 (II) – KULTURSIDAN.nu