• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bamse poppis vid årets kaktusgrupp

Bamse poppis
Bamse kommer. Uppskattat besök när kaktusplanteringen invigdes på torsdagen.

 

Fiskarna glänser i nyrenoverad fontän

 

Bamse var där. Kamelerna var där. Men vart tog Kolmårdens logotyp vägen? På torsdagen invigdes årets kaktusplantering som uppmärksammar 50-åringen Kolmårdens djurpark. Det som började med 210 djur är nu Östergötlands största attraktion. I andra änden av parken lyser den nyrenoverade fontänen.

Både stora och små kom till invigningen. Två kameler tog det lugnt på gräsmattan och Bamse gjorde entré.

 

Logotyp typ kaktus
Svårläst. Kolmårdens logotyp finns i bildspelet längre ner. Det kan hjälpa för att läsa texten och se hela bilden.

 

– Sedan 1926 har den nu cirka 25.000 kaktusar stora gruppen i Karl-Johans Park varit en uppskattad attraktion. Varje år utser Tekniska nämnden i Norrköping en organisation som hedras med kaktusmotivet, berättade stadsträdgårdsmästaren Anna Wejde.

– I år var det lätt att välja, menade Tekniska nämndens ordförande Karin Jonsson, eftersom Kolmårdens Djurpark firar 50 år sedan sin invigning.

Från att ha startat med 210 djur så har parken nu utvecklats enormt och är också en betydande aktör för att bevara utrotningshotade arter. Kolmården är Nordens största djurpark och räknar in omkring 550.000 besökare varje år.

Mats Olsson som är VD för djurparken hade tagit med sig två kameler och Bamse till invigningen. Han berättade också om rekordbesök under säsongens första öppna månad. Besöksantalet har ökat med 60 procent, 71.823 personer, under soliga månaden maj. Att Bamses värld är en drivande attraktion kan konstateras då nästan 41.000 besökare åkt med Skalmans bilar och Farmors kök har serverat nästan 102.000 köttbullar.

Kamelerna tog det lugnt på gräsmattan tillsammans med sina djurskötare. Bamse var då mer i elden och fick höra sin egen låt spelas på trumpet.

När det gäller kaktusgruppen så är den som vanligt väl dimensionerad. Fast i år så har texten blivit alldeles för svagt gestaltad. Det är svårt att läsa sig till att det är Kolmården som hedras. På samma sätt är det svårt att ”se” alla de djur som ingår i bilden. En skylt i det vänstra hörnet upplyser om det så man kan ju ana texten i planteringen.

 

Fiskar
Nyförgyllda fiskar i fontänens vattenglitter.

 

I andra änden av parken, närmare stationshuset, har den nyrenoverade fontänen också kommit på plats i dagarna. Vattnet sprutar och förgyllda utkastare i form av lejonhuvuden (?) och fiskar blänker.

Det går inte komma ifrån att besökande till Norrköping, som kommer med tåg eller fjärrbuss, möts av en fin miljö som avspeglar tiden runt förra sekelskiftet. Parken med blommor och exotiska inslag i sina planteringar, fontänen och så småningom kaktusgruppen.

Text och foto: Sven Åke Molund
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KAKTUSGRUPPEN Norrköping

Sommaren 2015
Kolmården 50 år
Prod: Tekniska kontoret, Norrköpings kommun

LÄNKAR
Kaktusplanteringen hemsida
Kolmårdens djurpark hemsida

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.