• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Orden om hur alla tiders ”häxor” skapas

Häxorna då och nu
Att laga svenskt 1600-tal: Ta en kittel stor nog. Blanda väl Statsskick och Samhällshierarkier. Tillsätt här en riklig mängd allmoge som blandas ner med kraftiga tag. Häll i en stor mängd Krig, snåla inte. Slutligen, under konstant omrörning, tillsätt Religion och folktro, fortsätt röra till en jämn smet bildats. Låt stå.

 

Vet vi bättre i dag?

 

Ryktesspridning. Har människan verkligen blivit mer civiliserad sedan 1600-talet? Två KSM-studenter jämför och ställer ut på Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena i sommar.

– Vadstena är känt för tre saker: sina kloster, sina mentalsjukhus och sina spetsar, redogör Keit Svensson, medan vi går på kullerstensgatorna på vägen mot klostermuseet.

Det är en solig men blåsig dag i småstaden när utställningen Häxorna då och nu ska premiärvisas. Keit är märkbart förväntansfull. Som masterstudent på programmet Kultur och mediegestaltning, en fortsättning på kandidatprogrammet Kultur, samhälle, mediegestaltning vid Campus Norrköping har hon både skrivit en essä och producerat ett slutprojekt – som nu ska visas upp.

– Att jag kan så mycket om Vadstena beror på att jag har jobbat extra som guide här, säger hon, och poängterar att hon inte har gått sin guideutbildning på guideföreningen utan endast på Sancta Birgitta Klostermuseum.

 

Keit Svensson och Benjamin Tiedtke
Dubbelutställning. Keit Svensson och Benjamin Tiedtke utanför Klostermuseets källarvalv.

 

Intresset för medeltiden gjorde att platsen också kändes som ett naturligt val för examensutställningen, något som museichef Markus Lindberg gav sitt godkännande till. Han presenterar stolt den färdiga produktionen som ska stå hela sommaren.

– Vi visste att den skulle bli bra, men den blev ännu bättre, fastslår han och höjer givetvis förväntningarna hos dussintalet vernissagebesökare.

Keit som också har studerat historia och turism vid Linköpings universitet förklarar att utställningen centrerar kring frågeställningen om vi verkligen vet bättre idag än på 1600-talet. Svaret tycks vara ett nej:

– Vi vet inte bättre, men vi vet annorlunda. Tiden ger oss helt andra referensramar men vi är fortfarande människor och några få århundraden räcker inte för att ändra våra instinkter.

Benjamin Tiedtke, som just har tagit sin kandidatexamen på KSM har bidragit till projektet med en audioproduktion – en kortare radioteater. Den har namnet Som ett fakkin lokomotiv och ger utställningen sin nutidsdimension. Medeltidens häxprocesser knyts samman med dagens ”slut-shaming”, som Keit förklarar:

– ”Slut-shaming” är en form av mobbning som främst drabbar unga fickor i gymnasie- eller högstadieålder. Det kan handla om missförstånd eller illasinnade lögner som sprids och blir svåra att få stopp på. Det kan röra sig om psykisk terror som övergår i fysiskt våld – eller självmord i ren förtvivlan, säger hon.

 

Häxorna då och nu
Föremålen samverkar med texter. Till utställningen hör även ljudinslaget Som ett fakkin lokomotiv.

 

Som ett fakkin lokomotiv finns att lyssna på online. På premiärvisningen strular dock tekniken, men troligtvis förstärker annars den mörkt stämningsfulla källarlokalen Borgstugan lyssnarupplevelsen. Ljudklippen är spridda vid olika moment där man kan lyssna med hörlurar och reflektera över såväl likheter som skillnader med dåtiden. Den moderna tonårstjejen Anna, som kallas hora, fanns kanske redan på medeltiden, men blev då istället förföljd som häxa?

I dimmig belysning hittas många intressanta texter, om till exempel hur en medeltida rättegång kunde gå till. Föremål som gamla kittlar eller ”blodiga” kläder förekommer också, men det bärande elementet verkar vara orden. Lästa eller lyssnade på, i det dunkla grottliknande. Kanske är också viljan att förfasas någonting universellt.

Text och foto: Melinda Reyes Hiltunen

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SANCTA BIRGITTA KLOSTERMUSEUM, BORGSTUGAN, Vadstena

15 juni – 30 september
Häxorna då och nu
Utställning
Utställningsproducent och designer: Keit Svensson
Audioproducent: Benjamin Tiedtke

RÖSTSKÅDESPELARE
Sofie Lärkhammar, Joel Melander, Jenni Åström, Elin Hilläng, Mikael Hållander, Claes-Martin Hoffsten, Oscar Karlsson, Josefine Hammarling, Charlie Holmstedt, Annelie Norberg, Victoria Pettersson, Emma Rangdahl, Anna Samuelsson, Christoffer Granberg, Filip Johansson, Thor Khodayari

LÄNKAR
Sancra Birgitta Klostermuseum info
Som ett fakkin lokomotiv SoundCloud

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.