• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

BlandArt mönstrar på sommaren 2015

BlandArt
Konst och brukskonst. Kåge Olssons tekannor på rad framför Lars Malms smalhöga skåp. De flankeras av Sigrid Ericsons målning till vänster och Solveig Strids bild till höger.

 

Stadigt, dekorativt, enkelt, magiskt

 

Jag återkommer gärna till BlandArts sommarutställningar, en mönstring av vad som hänt gruppen och dess medlemmar sedan sist. Någon är ny, någon annan avstår. Det blir en långsam rörelse i tiden.

Ljuset faller vackert i Galleri Rådhuset i Söderköping. Grafik, måleri, skulptur, vävnader, smide och träarbeten tar plats i de tre rummen. Björn Römerts skulpturer har växt en aning. Solvieg Strid utvinner nya berättelser ur fibern. Anders Fredin klappar på porten.

Det är andra gången för smeden Anders Fredin, vars portklappar smyckar en uppställd dörr av grova plank. Han deltog både i BlandArts Höstutställning och i generationsutställningen Ung inspiration strax dessförinnan. Brukssmide för hem och trädgård, gärna dekorerat med löv, är det han presenterar här.

Kåge Olsson presenterar stadig brukskeramik. Han ställer ut tunga tillbringare och rejäla tekannor med hög pip. Det är detaljer i form och yta det kommer an på. Tekannan i mitten är rektangulär, läckert grön med ett ljusare band.

Användbara är också Lars Malms högsmala träskåp som han arbetat med i många år. Den här gången smyckade av bokstäver eller siffror, öppningen en färgmarkerad slingrande linje och krönta av taggiga kronor.

 

Janne Bergström och Björn Römert
Slokande blomma i figurens hand. Björn Römerts figurer är lite större. På väggen ovanför en gouache av Janne Bergström. Till höger anas den tunna gardinen/väggdelaren av Margareta Oldfeldt.

 

Margareta Oldfeldt hyllar enkelhet i sitt väveri. En trasmatta i ljusa nyanser med mörkgrön(?) rand på jämnt avstånd. En gardin/rumsdelare med genomsläpp. Enkelt och raffinerat. Att hon prövar annat uttryck visar hon med ett par akvareller, jag fastnar inte för dem, men just nu, andra veckan i juli, är det hennes tur i Lilla galleriet då hon visar mer av den varan jämte mer av sin textila konst.

Smide av en annan art står Björn Römert för. Hans tankeväckande gestalter, smala sorgmodiga skepnader, har minsann växt till sig, om än proportionerna är desamma.

– Jag gjorde beställningsarbeten på stora figurer, förklarar Björn Römert och måttar en dryg meter över golvet. Det var roligt, jag kunde arbeta mer med detaljer.

Efter det uppdraget kändes det naturligt att arbeta i ett aningens större format förstår jag. Något annat som hänt är att en och annan figur samverkar med en kontrasterande form, som en nymånes skära, en ganska bred historia. Eller vilar trygg i en stor hand, som de gjorde i den separatutställning som Björn Römert visade tillsammans med färgglada kollegan Gunnar Östlund i Lilla galleriet under en (nu gången) junivecka.

 

Sigrid Ericson
Frihet. Olja på duk av Sigrid Ericson.

 

På väggarna hänger bildkonstnärernas verk i olja, grafik och fiber. Fiber? På sätt och vis är allt fiber; avståndet mellan broderi, bildväv, akvarell, målning på duk och grafik är kortare än vi vanligen tänker oss.

Sigrid Ericsons målningar är magiska, färgen blandad i fält som låter ögat ana ett landskap. Något suddigt, något skarpt. Färgen rinner, prickar. Avslutat i tid.

Ohla Söderlunds specialitet är grafik, klassiska tekniker som träsnitt, akvatint och torrnål men också och linoleum och mjukgrund. Den svartvita grafiken är lågmäld men rymmer så mycket. Här från en gammal stuga i en backe till en hög kläder som slingrar sig på sovrumsstolen. Sedan kastar han sig på pastellkritorna och målar en stor båt!

Lena Neander visar med sin enda, jag tror det är den enda, bildväv hur hon målar med den grova tråden. Inte olikt kritor, fast tätare, mycket tätare. Jag fotograferar en detaljbild, den finns med i bildspelet.

Janne Bergström både målar (oftast gouacher) och broderar. Det är när han sätter nålen i konsten han är som mest full i fan. Minsann har han inte blivit riktig skicklig med åren, stygnen är jämna och han för fina skuggningar.

Solveig Strid gör eget papper. Sedan några år arbetar hon även med papyrus, låter materialen mötas. Papperet färgar hon eller färgar in, papyrusen kan stå för sig själv. Materialets struktur framhävs i collagen. Bäst tycker jag om porträttet av ett par som möts, i antytt ålderdomliga kläder. Hon i mjukt rundad sjalett, han med ett fyrkantat huvud. Återkomst heter verket.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

SOMMARUTSTÄLLNING – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BJÖRN RÖMERT OCH GUNNAR ÖSTLUND – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI RÅDHUSET Söderköping

13 juni – 23 augusti 2015
BlandArt

Konst och konsthantverk

MEDVERKANDE (SEPARATUTSTÄLLNING)
Lars Malm (v. 25)
Björn Römert (v. 26)
Sigrid Ericson (v. 27)
Margareta Oldfeldt (v. 28)
Anders Fredin (v. 29)
Ohla Söderlund (v. 30)
Lena Neander (v. 31)
Solveig Strid (v. 32)
Kåge Olsson (v. 33)
Janne Bergström (v. 34)

LÄNKAR
BlandArt hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.