• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

En campingstol till utebion, tack

Benedict Cumberbatch
Hemliga Bletchley Park. Benedict Cumberbatch spelar Alan Turing, matematikgeniet som uppfann en föregångare till datorn.

 

Filmvärlden har väntat på Benedict

 

Den stora filmduken lyser mellan träden. Doften av popcorn sprids i den kyliga luften. Vi byltar på oss och virar in oss i filtar. Förfilmen går i vitt, svart, rött och drömmar. Benedict Cumberbatchs fantastiska replikföring toppar skickligt skrivna The Imitation Game.

Det är som att den brittiska, ja vidare än så, filmvärlden bara väntat på Benedict Cumberbatch. Han är det nya lilla svarta; oumbärlig när en skarpslipad aspergertyp till Sherlock Holmes ska gestaltas eller som röst till en avskyvärd drake i The Hobbit.

Det är inte bara hans finlemmade lekamen, som passar så bra in i fördomarna om hur homosexuella män ser ut, som i filmkvällens roll som Alan Turing (fast jag vet att de i verkligheten levereras i alla storlekar och kulörer). Det som gör honom så speciell är ändå rösten, replikföringen, som cirkulerar, hesiterar, skapar bråddjup.

 

Snart börjar filmkvällen.
Förberett för filmkväll i grässlänten vid Färgargården.

 

Kvällen är kylig, rentav blåsig. Det är ändå omkring hundra personer som redan slagit sig ner i grässlänten invid färgargården för att se kvällens film The Imitation Game på Flimmers utomhusbioduk. Fler anländer under tiden som reklamfilmerna körs. Även om ungdomar är i majoritet är åldersspridningen stor i publiken, och varför inte när utomhusbion firar 20-årsjubileum i år.

Tänk en uppblåsbar gummibåt; ställ den på sidan. Det är märkligt att den uppblåsbara filmduken fungerar och håller sig upprätt och på plats men det gör den. Den stora vita ytan lyser på långt håll mellan träden.

Flimmers volontärer informerar om både höstens filmfestival och om lotterna som ska dra in pengar till kassan. Någon måste alltid betala och även om kommunens kulturförvaltning bjuder publiken på biobesöket finns fler hål att fylla.

– Affärerna går bra. Det var mycket mer folk här i fredags men då var det fint väder, säger Said Shahabpour som säljer varm korv, dricka och – förstås – popcorn.

 

You and Me
You and Me. Josefin Mattsson och Teodor Fredriksson som Stella och Casper.

 

Efter reklamen, även utomhusbio kör reklamfilm, visas kvällens korta förfilm. I år bidrar Film- och musikgymnasiet med fyra filmer medan andra filmmakare ställer upp med lika många.

You and Me går i vitt, svart, rött och drömmar. Det är en poetisk och på många sätt – inte minst tekniskt – lekfull kärlekshistoria om Casper och hans drömtjej Stella. Mysigt att se hur de unga filmarna tar tillvara miljöerna i centrala staden. Gjord av Christoffer Tambour, Christian Norgren och Boris Bohlin.

Mellangrå moln blåser över ljusgrå himmel när huvudfilmen rullar igång. Jag drar ett tjockt täcke över mig och är lite avundsjuk på de som sitter bekvämt i lätta campingstolar. (En campingstol är en bra investering för sommarkulturella personer). Så småningom kommer jag på att ryggsäcken blir en perfekt huvudkudde.

The Imitation Game är en fantastisk film. Brittiska filmare är alltid skickliga när det gäller tidsfärg, inte minst andra världskriget. Det har gjorts flera filmer och tv-serier om superhemliga Bletchley Park under de senaste åren. The Imitation Game handlar om geniet Turing, som trots omgivningens motstånd och fördomar når framgångar som bidrar till västmakternas seger över tyskarna.

Var Benedict Cumberbatch en aspergerpersonlighet som Sherlock Holmes så går han djupare i autismspektrat som Alan Turing. Filmen rör sig mellan tre tidslinjer, en traumatisk barndom fylld av mobbning – det förklarar mycket – parallellt med det hårda arbetet under kriget samt ett efterkrigstidsnu, när han anklagas för homosexualitet.

Även om där finns en botten av sanna fakta är det främst en film av och för vår tid. Mycket av det kollektiva skeendet individualiseras genom Alan Turing. Genom att komplettera kodbrytargänget med en kvinna speglas det irrationella motståndet mot kvinnlig (och annan avvikande) kompetens. Även det moraliska dilemmat att tvingas avgöra vilka som ska få leva och vilka som måste dö, lämnar tankar som inte sköljs bort av regndropparna som faller en kort stund.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FÄRGARGÅRDEN Norrköping

26 juli 2015
Utomhusbio

Arr: Flimmer

Förfilm: You and Me
Huvudfilm: The Imitation Game

LÄNKAR
Benedict Cumberbatch Wikipedia
Bletchley Park hemsida Breaking Enigma Alan Turing
The Imitation Game Imdb
Flimmer hemsida Facebook program
Utomhusbion förlänger sommarkvällen reportage Kultursidan.nu

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.