• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De guidar i Marielund och Röda stan

Här låg Marielunds gård, berättar Muna.
 Bråboplan. Här låg Marielunds herrgård, berättar Muna Hassan. En allé av träd stod på vägen där Abel Beckers gata nu ligger.

 

De tog reda på historierna bakom bilderna

 

Sju ungdomar har fått ett annorlunda sommarjobb. De guidar i Marielund och Röda stan, två stadsdelar som har mer gemensamt än man kan tro. Efter en veckas forskning är det nu testpublik som gäller. Nästa vecka är det skarpt läge.

– Här byggde Gustav Adolfsson en smedja 1895. Den övertogs av sonen Gustaf Adolf Adolfsson. Men han hade en annan son, Edvin Adolphson, som debuterade på Arbis 1912 och blev en av Sveriges mest kända skådespelare.

Vi står på Tulegatan i Röda stan och blickar mot den låga förskolan som ligger på fältet mot Värmlandsgatan. Men här står Emrah Ahmeti med ett uppförstorat fotografi i handen och berättar om forna tider i Norrköping.

Han och ytterligare sex ungdomar har ett annorlunda sommarjobb, efter att ha forskat fram information om stadsdelarna Marielund och Röda stan ska de ge guidade turer. Att lyckas få med både en byggnad och en kändis i samma presentation är en högoddsare.

– Idén har jag burit på länge, att knyta samman de här två områdena som båda byggdes under tider av stor bostadsbrist, berättar Eva Lundgren Stenbom som leder projektet tillsammans med Said Hassan. De båda har arbetat med Konst-Pimpa-projektet i Marielund som Kultursidan.nu rapporterat om vid flera tillfällen under de senaste åren. Den här gången handlar det om ett kortvarigt projekt.

 

Abbe kan Coopbutikens historia.
Abbe Nuur kan berätta om Coopbutikens historia. Och vet var Konsum låg innan den flyttade till Värmlandsgatan.

 

Ungdomarna kommer från olika delar av Norrköping, de har bara känt varandra i en dryg vecka. Nu turas de om att leda testpubliken genom gatorna och stanna till för att berätta. De stöttar varandra med applåder efter varje anförande.

Den här dagen gör alla korta insatser, det blir mycket pill med de bärbara högtalarna som flyttas från person till person. I nästa vecka, när allmänheten bjuds in, kommer de att gå i grupper om två eller tre personer.

Abbe Nuur inleder och hälsar välkommen vid Coopbutiken. Vi får veta att den byggdes 1975, och Abbe visa upp ett äkta reklamblad med priser från den tiden. Det blev succé direkt när Konsum öppnade sin nya affär, får vi veta. Lite senare under promenaden står han framför huset på Skånegatan där områdets första Konsumbutik låg, numera FUB-gården.

Stadsvandringen lägger ett pussel, bit fogas till bit. Till slut har publiken fått veta en hel del om gårdar, bostäder, arbetsplatser och kändisar (Markus Krunegård är en) som alla har anknytning till området. Eva Lundgren Stenbom har fullt sjå med att plocka fram och sedan ta hand om de stora fotografier som de unga guiderna visar upp för åhörarna.

 

En innergård i Marielund, innan det byggdes.
Abdi Muse Ali och Samia Abada visar en innergård i Marielund, innan området byggdes klart under miljonprogrammet.

 

Endast några få av de sju ungdomarna bor i Marielund. Flera av dem har inte varit i den här delen av Norrköping tidigare. Nu har de igen svårighet att hitta, varken i Marielund eller i det ganska röriga området Röda Stan, som Samia Abada påpekar saknar rutsystem.

– Det var min lärare som uppmuntrade mig att söka det här sommarjobbet. ”Det är bra för dig” sa hon, berättar Millenna Ashebr som bor i Hageby.

– Först var det jättesvårt att forska men Eva hjälpte oss att hitta information på Stadsarkivet, säger Abbe Nuur, och boende i centrala Norrköping.

Han berättar att de startade med att se på gamla fotografier. Därmed väcktes intresset och de tog reda på historierna bakom bilderna. De har också träffat personer som vuxit upp i området och berättat hur det var där förr.

– Det är lätt att få reda på information om Röda Stan, bara att googla. När det gällde Marielund var det svårare, då fick vi gå till stadsarkivet, förklarar Muna Hassan.

Dagens provpublik består av folk från Stadsmuseet, ett par guider och väldigt mycket media. Mycket beröm blir det, erfarna guiden Elsy Sundström tycker att ungdomarna är modiga som talar inför en främmande publik.

Nu återstår en veckas träning och putsande på manus. Där läggs fortfarande till och dras ifrån. Det handlar också om att vänta in publiken, att vara tydlig. Några av ungdomarna är uppvuxna i Sverige och har lättare att formulera sig. Andra har bott här betydligt kortare tid, då är utmaningen större.

– Det var svårt, nervöst och stressigt, tycker Milenna Ahebr om dagens genomgång.

– Men det gick bättre idag än igår, uppmuntrar Muna Hassan. Det här är jättekul.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

MARIELUND & RÖDA STAN Norrköping

3 – 7 augusti 2015
Stadsvandring

Arr: Upplev Norrköping och projektet Konst-PIMPA i Marielund

MEDVERKANDE
Projektledare: Eva Lundgren Stenbom
Arbetsledare: Said Hassan
Abbe Nuur
Abdi Muse Ali
Emrah Ahmeti
Millena Ashebr
Muna Hassan
Samia Abada
Yussuf Mohamed Adow

LÄNKAR
Stadsvandring Facebook info

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to De guidar i Marielund och Röda stan

  1. Pingback: Konst-PIMPA och ringarna på vattnet – KULTURSIDAN.nu