• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Augustifesten smäller till igen

Lyckans Hjul
Lyckans hjul. Alla får det de vill ha. Har Augustifesten funnit sin form?

 

Något för varje smak

 

Festivalfolket fick vila sig en helg efter Munken in the Park innan det smällde till igen. Man skulle kunna säga att Augustifesten har hittat sin form. Man skulle kunna säga att alla kommer att känna igen konceptet. Man skulle kunna säga att det inte är några större överraskningar.

Man skulle också kunna säga att man lika gärna skulle kunna titta i fjolårets program i stället för den sprillans nya appen (fast då blir man lite besviken.) Man skulle kunna påstå att lite förnyelse inte skulle skada.

 

Kalle Baah
Med Kalle Baah kan vi roa oss kungligt.

 

Ja, ja… man vet vad man får. Precis som förra året spelar Smalare än Tord, Lalles Bodega, Kalle Baah och Roxanne på Gamla torget. Övriga tunga akter har ersatts av uppvisningar av lokala föreningar. Det kanske är en förnyelse. Kanske spelar det ingen roll. Kanske är det ingen som märker.

Två mindre scener finns. PRO håller till i Strömparken med en blandning av dragspel, sång, dansband och bugg. Mellan Domino och Linden har tre studieförbund uppvisning av band från sina verksamheter. Två spelade på Munken för två veckor sedan, men det är 17 till.

Tivoli i bägge ändar av Drottninggatan och försäljning av plastsaker längs hela G:a Rådstugugatan är också som vanligt.

I Vasaparken spelar SON på onsdagen musik med The Abba Tribute Band, det vill alla vuxna höra. På torsdagen har en reklamradiokanal (som vanligt) plockat hit de artister de tror att ungdomar vill höra. På fredagen ger Coop barnen Bamse och godisregn, för det vill de ha.

Tre kvällar får vi fyrverkeri med förutsägbara artister. Ingen låtsas längre att det är SM, utan nu fläskar vi bara på. Bra, förstås. Men vi har sett det förr.

Så är det någon slags kombination av Grabbhalvan och Vårruset på lördagen. Dubbelt så långt, helt logiskt.

Ungdomar som inte vill vara ute bland folk kan antingen dansa ljudlöst disco i Vasaparken eller gömma sig i Hörsalen och spela spel.

Det är, som vanligt, ingen karneval.

 

Pang
Ljuset som firar mörkrets återkomst.

 

Jag hade tänkt gnälla på att det inte finns ett pappersprogram, men så kom det en helsida i tidningen. Egentligen är det samma text som på Upplev Norrköpings hemsida, men här blir det överskådligt. Upplev Norrköpings hemsida länkar till en telefonapp, men den är allt annat än överskådlig. Fördelen är att man kan kryssa för det man vill se, och sedan blir man automatiskt påmind.

Men ha förtröstan. I sista stund kom ändå ett program i behändigt fickformat. Kan hittas på Turistbyrån och andra publika platser.

Utanför programmet pågår samtidigt HarpMeet 2015 på Dynamo. En samling av landets största munspelare, samt den berömda Steve Baker, träffas och spelar tillsammans — och för intresserad publik. Det blir mest blues.

Och så pågår ju Östergötlands Musikdagar fortfarande.

Pappa Grappa har också hoppat på festtåget med kända DJs och stand-up med Peter Wahlbeck. Säkert händer saker även på andra krogar.

Roa er kungligt, men ta det lugnt med sockervadden!

Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CENTRALA Norrköping

12 – 16 augusti 2015
Augustifesten

Arr: Upplev Norrköping m fl

LÄNKAR
Augustifesten hemsida Facebook
Pappa Grappa Facebook
Norrköpings Symfoniorkester hemsida Facebook
Östergötlands Musikdagar hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Augustifesten smäller till igen

  1. Pingback: SON & ”ABBA” Augustifestens succéstart - KULTURSIDAN.nu