• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Rigmor och Östgötabandet i upptempo (recension)

Rigmor Gustafsson
En varm start. Rigmor Gustafsson tog plats på Crescendo under Östergötlands Musikdagar.

 

Ballader passar hennes mjuka röst fint

 

Mr Sippi var där. Och Rigmor Gustafsson tillsammans med Östgötabandet. Östergötlands Musikdagars jazziga version tog plats i ett fullsatt Crescendo. Svenska standards växlade om med jazzlåtar för mer inbitna.

Tydligen är Östgötabandet länets enda professionella jazzband, och det hördes sannerligen. Det var full jazzuppsättning och de lät nästan som ett storband. De glänste sannerligen, framför allt i Jojje Wadenius stycke med det obetalbara namnet Mr. Sippi. Det är klart, finns det en ”Miss Sippi”, som floden Mississippi uttalas i Södern, borde det finnas en Mr. Sippi…

Det var snygga och långa melodier omväxlande med de korta motiv, de ”snygga grejer” som ofta kännetecknar jazzen, i all fall som det ytligt kan tyckas för de icke inbitna.

 

Rigmor Gustafsson och Östgötabandet
Glänsande bandsättning. Östgötabandet är Östgötamusiken klädd i jazz.

 

Det kunde dock bli ett problem, då Rigmor Gustafsssons vackra sång ibland dränktes av det ”heta” bandet, även när de spelade med sordin. Jag hade också velat höra några fler amerikanska soulstycken med lite mer bett i – även om ballader passar hennes mjuka röst fint – kanske Kate Bush Wuthering Heights som Rigmor gör så fantastiskt bra.

Nothing’s better than love och After we love var dock snygga och Toots Tielemans parodi på Calle Schewens vals var cool, även om den känns lite uttjatad. Roligare var det att höra Birger Sjöbergs Den första gång jag såg dig i mer upptempostuk än vanligt.

Programmet kanske led av att det på en gång var mycket ”populärt” med svenska standards och ibland hade ett typiskt jazzstuk som mer riktar sig till de inbitna. Känslan var lite av att man ”både ville ha kakan och äta den”, och det kändes lite obalanserat.

Rigmors röst är annars alltid osvikligt musikalisk med många finesser och bandet var skickligt. Dessutom tog sångerskan sig mycket tid åt sina många fans efteråt i den fullsatta lokalen med signeringar och fotografier. Ett riktigt proffs är hon också (förstås).

Text: Lars Henriksson
Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CRESCENDO Norrköping

10 augusti 2015
Rigmor Gustafsson möter Östgötabandet

Arr: Östergötlands Musikdagar, Östgötamusiken och Crescendo

LÄNKAR
Rigmor Gustafsson hemsida Facebook
Östgötabandet hemsida Facebook
Crescendo hemsida Facebook
Östergötlands musikdagar hemsida
Duo von Thord som en andning, en beat recension Kultursidan.nu 10/11 2015
Elin gav Musikdagarna en strålande start recension Kultursidan.nu 9/8 2015
Staffan dirigerar Östergötlands musikdagar reportage Kultursidan.nu 5/8 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.