• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sångarna på slottet avslutade Musikdagar (recension)

Sångarna på slottet
Omringande upplevelse. Vid två tillfällen omgav kören sin publik och lät sången komma från alla håll i Gästabudsalen.

 

Ambitiöst, varierat och spännande

 

Östergötlands Musikdagar avslutades i Norrköping med körmusik på Löfstad slott. Lördagens konsert med Östgöta Kammarkör bjöd på körmusik från alla tider, från madrigalernas flätade stämmor till rymdernas musik.

Solen lyser från klarblå himmel och gräset är inbjudande grönt på slottsgården. Utspridda på bänkar och längs med husväggarna står svartklädda körmedlemmar. Några i grupp som pratar och skrattar, andra som koncentrerat studerar sina körnoter.

Inne i Gästabudssalen är det är svalt. Kören ställer upp framför den magnifika eldstaden och de avskavda men fullt skönjbara väggmålningarna ger en fin inramning till musiken vi ska få höra. Flerstämmig sång med rötter i 1500-talet, så kallade madrigaler, genomsyrar programmets första del. Under renässansen var det en populär musikform i hela Europa med lyriska texter om kärlek till intrikat flätad körsång. Våra skillingtryck är en svensk variant på temat. Inte sällan är texterna dråpliga som när den tyske soldaten på knagglig italienska talar om kärlek, eller när de franska bondkvinnorna tjattrar om sina män. Korta, rappa sångstycken med bred klangbotten.

Rappt är också dirigent Christina Hörnells mellansnack. På ett koncist sätt kryddat med torr humor får vi både presentation och information. Väl avvägt i både längd och mängd.

 

Östgöta Kammarkör
Blandade röster. Östgöta Kammarkör grupperade om sig vid flera tillfällen under konserten.

 

De äldre sångerna får sällskap av betydligt nyare kompositioner som Molly Telemans tonsättning av Pär Lagerkvists dikt Som en våg. En bitterljuv kärlekshyllning som smekande rullar in över publiken. Avsked vid havet av Emmy Lindström (född 1984) är ett kraftfullt stycke musik som snarare ilsket dånar över oss. Musiken är komponerad för tio år sedan till minne av en vän som tog livet av sig, men inte förrän i maj i år uruppfördes stycket av just Östgöta Kammarkör. Sven Hagvils tonsättning av Shakespeares All days are nights to see till I see thee skiljer ut sig. Musiken har mer sväng och det låter melodisk jazz om kören. Riktigt bra.

Efter paus lyfter vi ögonen mot himlen och tittar på stjärnorna. Den lettiske kompositören Eriks Esenvalds (född 1977) stycke Stars med text av amerikanskan Sara Teasdale är något utöver det vanliga. Kören sprider ut sig runt publiken och några håller vinglas med vatten i handen. Det skärande ljudet från glasen gifter sig perfekt med rösterna. Harmonierna ligger tätt, tätt. Rymdmusik i körtappning – mycket effektfullt och väl genomfört.

Även i Astor Piazzollas Introducción al Ángel utmärker sig kören. De olika stämmorna blir till instrument som tillsammans bygger upp musiken. Inga ord utan bara toner. Det är framför allt basens rytmiska komp och tenorernas insats som imponerar. Tempo och nyanser är viktiga i Piazzollas musik och här lyckas kören väl.

Morten Lauridsons O nata Lux är njutbar och stämningsfull. Ave Maris stella av Edvard Grieg är en mäktig upplevelse med en ljudbild som man inte kan värja sig för. Men avslutningen med Som stjärnan uppå himmelen så klar i arrangemang av Hugo Alvén blir tam.

Så bra då att sommarkänslan får infinna sig i extranumret En vänlig grönskas rika dräkt, eller Sommarpsalm som stycket egentligen heter. Plötsligt kastas man tillbaka till försommarens skolavslutningar.

 

Christina Hörnell, dirigent
Med torr humor. Christina Hörnell har efterträtt Hans Lundgren som körledare.

 

Det är med blandade känslor jag kliver ut i solskenet. Östgöta Kammarkör är ambitiös och har under eftermiddagen levererat skönsång. Dirigent Christina Hörnell håller kören i ett fast grepp och är tydlig i sin dirigering. Programmet varierat och stundtals riktigt spännande.

Ändå vill det sig inte. Jag går inte därifrån med en känsla av upprymdhet. Jag känner mig inte berörd in på djupet. Det är bara skönt att slippa frysa om fötterna.

Text: Felicia Eriksson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GÄSTABUDSSALEN Löfstad slott

Lördag 15 augusti 2015 kl 15
Sångarna på slottet

Östgöta Kammarkör
Dirigent Christina Hörnell
Arr: Östergötlands Musikdagar

LÄNKAR
Östgöta Kammarkör hemsida Facebook
Löfstad slott hemsida Facebook
Östergötlands musikdagar hemsida
Virtuos färd mot Pierrots mångalenskap recension Kultursidan.nu 12/8 2015
Rigmor och Östgötabandet i upptempo recension Kultursidan.nu 12/8 2015
Duo von Thord som en andning, en beat recension Kultursidan.nu 10/11 2015
Elin gav Musikdagarna en strålande start recension Kultursidan.nu 9/8 2015
Staffan dirigerar Östergötlands musikdagar reportage Kultursidan.nu 5/8 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.