• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Louise och Roberts livsviktiga vändningar

Louise och Robert
Lättade tungviktare. Louise Carlén och Robert Sander gästade Stadsbiblioteket när Norrköpingsrummets vänner bjöd in till Lokalhistoriskt samtal.

 

Nu kan hon vara med i livet igen!

 

När Norrköpingsrummets vänner bjuder in till Lokalhistoriska samtal brukar det handla om historier från förr. Med den nya styrelsen väntar samtal som i högre grad fångar historier och trender i vår egen tid.

Höstens tema för föreläsningarna är ”Hälsa”. Säsongens första gäster var Robert Sander och Louise Carlén, vars historier handlade om deras egna liv och hur de lyckats vända dem. I viss mån till det yttre men kanske mest till det inre.

Robert Sander segrade i årets upplaga av TV-programmet Biggest Loser efter att ha minskat sin vikt från 148,6 kilo till 86. Louise Carlén som också tävlade i programmet var med i fem avsnitt då hon fick lämna tävlingen efter att ha minskat sin vikt med 19,6 kilo till 121,5. I dag är hon klart ännu lättare – en bra bit under 100 kilo.

Både Robert och Louise är från Norrköping och de berättade båda hur de såg på sin stora viktökning och hur de upplevde TV-inspelningarna – omtagningar och lång väntan – och hur de hanterar sin nya vikt.

 

Louise Carlén
Gav inte upp. Louisa Carlén fick lämna tävlingen efter fem veckor.

 

Robert Sander har varit aktiv och idrottat och haft en normalvikt på 80 – 85 kilo. Ett nytt jobb gjorde att han satsade allt jobbade hårt. Så blev han sjuk och läkare uppmanade honom att tagga ner. På ett år ökade vikten från 110 kilo till 140. Robert skämdes för sin kropp och satt hemma med dataspel. Den nye store Robert blev hans identitet.

Så blev Robert antagen till TV-programmet Biggest Loser. Auditionens ord om ärlighet och satsning trängde inte in hela vägen. Robert hade behov av att bli omtyckt och bekräftad och satsade inte helt på träningen och kosten. Han var därför den förste att åka ut från tävlingen, alltså redan efter en vecka. Tre veckor hemma och träning och åter träning på egen hand gav honom en andra chans. Han tog den och vann.

Men Robert tycker inte att tävlingssegern är det viktigaste. Det viktiga är att han nu kan stå här och berätta om sin resa.

I tävlingen är det viktminskning som räknas. För Louise Carlén var det svåraste att under de fem veckorna hon var med i programmet varken fick träffa eller prata med sin dotter. Helt lätt var det inte heller att lägga om kosten, Louise har insett att hon var sockerberoende.

Det är en stark upplevelse att höra Louise och Robert med ödmjukhet och ärlighet berätta om sina upplevelser och utmaningar. Just det svåra med att vara ärlig mot sig själv och andra, hon ville ju inte såra andra, hindrade Louise under lång tid. Det tog henne tre år att bli uttagen till programmet som hon såg som sin chans till att förändra sitt liv.

Utanför Stadsbiblioteket snurrar Augustifestens tivoli. Förut vågade Louise inte åka karusell tillsammans med sin dotter av rädsla för att inte få plats. Nu kan hon vara med igen!

Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

MELLANRUMMET, STADSBIBLIOTEKET Norrköping

12 augusti 2015
Lokalhistoriskt samtal
Robert Sander och Louise Carlén

Arr: Norrköppingsrummets vänner

LÄNKAR
Biggest loser hemsida
Norrköpingsrummets vänner hemsida Facebook
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Louise och Roberts livsviktiga vändningar

  1. Pingback: Thomas Idenås samtal om stadens framtid - KULTURSIDAN.nu