• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Thomas Idenås samtal om stadens framtid

Thomas Idenås och tullhuset
Tullhuset. Thomas Idenås har fotograferat huset som lämnades av Tullen för bra länge sedan. Idéer finns, men vad händer i framtiden?

 

Innergårdarnas slutna och spännande rum

 

Med historien för framtiden. Med nya och lite äldre fotografier över Norrköping öppnade Thomas Idenås för diskussion om Norrköping. Forumet var föreningen Norrköpings vänner och snart var samtalet igång.

Förra samtalet som Norrköpingsrummets vänner arrangerade var med Biggest Loser-vinnaren Robert Sander. Mycket uppskattat men samtidigt undrade många om det var en svängning som skulle leda mot annat än det som föreningen en gång bildades för – bevarandet av Stadsbibliotekets samling av Norrköpingshistoria och presentationen av denna för en bred publik.

I torsdags var det dags för ett nytt lokalpolitiskt program. Mellanrummet var välfyllt och det blev verkligen ett samtal – om än inte historiskt bakåtblickande så i stället aktuellt och framåtriktat.

 

En innergård mitt i stan
En innergård mitt i stan. Thomas Idenås gav inblick i stadens slutna rum.

 

Thomas Idenås är en lokal S-politiker som har tunga uppdrag, bland annat som ordförande i Hyresbostäder. Troligen kan han påverka utvecklingen ganska mycket, men han är också en duktig fotograf. Han inledde med filmtrailern Norrköpings historia som på korta 3 minuter tog åhörarna tillbaka i tiden till ett för kvällen bra utgångsläge.

Sedan blev det samtal i ordets rätta bemärkelse med stöd av Thomas Idenås egna foton. Johannisborg, Tullhuset, Gamla Torget, Holmentornet, YFA och nuvarande Renströmmen väckte kommentarer, frågor, åsikter och samtal. Hörsalsparken och Strömsholmen kunde förstås inte undvikas!

Thomas Idenås hade också fångat en av de många miljöer som innergårdarna utgör – tyvärr för det mesta stängda, men med en stark historia.

Thomas Idenås beskrev också att det i Norrköping i stor omfattning varit kvinnor som fört utvecklingen framåt genom att arbeta i typiska lågavlönade yrken, som i textilindustrin. Däremot, påpekade han, är det inte är så många kvinnor som uppmärksammats med att till exempel få en gata uppkallad efter sig.

Moa Martinson är undantaget med Moa Martinsons gata i Klockartorpet. Medan föreläsaren uppfattade att Moastatyn på Grytstorget placerats på en ganska undanskymd plats.

Gröna ytor och parker verkar vara något som Thomas värnar om. Samtidigt som han pekar på många helt unika miljöer som Norrköping bjuder på.

Enligt uppgift återkommer Thomas Idenås våren 2016 till Norrköpingsrummets vänner.

Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

16 september 2015
Norrköping i bilder
Thomas Idenås

Lokalhistoriskt samtal
Arr: Brukarföreningen Norrköpingsrummets vänner & NSB

LÄNKAR
Norrköpingsrummets vänner hemsida Facebook
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook
Louise och Roberts livsviktiga vändningar reportage Kultursidan.nu 16/8 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.