• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dags för City art link med Gatulivs vimmel

Lars Hesselstrand Galleri Magnifiket
Vacker och farlig. Lars Hesselstrand, Galleri Magnifik, visar Gayos Leoparden.

 

Bilfritt ger livsrum på Platensgatan

 

Nu på lördag den 19 september är det dags för nionde upplagan av kulturfestivalen City art link. Kulturen flyttar ut på Linköpings gator och staden lever upp till fest. Platensgatan bannlyser bilarna och satsar på Gatuliv.

Ute eller inne – stadens kulturutbud visar sin bredd med lokala pärlor för alla: konst, konsthantverk, hemslöjd, foto, dans, musik, teater och mycket mer.

Det är ett digert program mitt i Linköpings hjärta. En av höjdpunkterna är Östergötlands bokmässa med 49 utställare. Mark Levengood håller föredrag och signerar sin senaste bok.

 

Ulrika Cederberg, Skådebanan, med Helena Sjögrens keramik
Ulrika Cederberg med ett verk ur Helena Sjögrens utställning Rumineringar vid vatten på Galleri Skådebanan.

 

Konstgallerierna har vernissage och livemålning. En vandring till dem alla rekommenderas då man nu på en och samma gång kan få ta del av många tekniker, uttryck och intryck. Hos fyra konstgallerier är konstnärer på plats och bjuder in till intressanta samtal om konsten.

Linköpings konsthall Passagen bjuder på musik av The Great Discord, musik som får dig att rysa.

– I år satsar vi på att ta fram barnet inom sig. Vi vill ta fram lekfullheten och utmana Linköpingsborna till att vara extra kreativa denna dag. Linköpingsborna ska få måla en tavla som sedan auktioneras ut, säger Ulrika Cederberg, Skådebanan.

Krogen Amerika har grafikutställning, visning av verkstaden och man får se hur ett grafiskt blad blir till. I Domkyrkan ger man passande en konsert som en tidsresa bakåt i tiden med vacker barockmusik.

Galleri Magnifik visar utställningen Tinga Tanga, exotiskt och barnvänlig afrikansk konst i Missionskyrkan. Det är tavlor målade på duk med olja i starka färger med motiv av fåglar, djur, människor och händelser som man vill lyfta fram. Tinga tinga som konstgenren heter uppskattas av såväl barn som vuxna och har visats flitigt i barnprogrammet Bolibompa. Utställningen har visats hela sommaren och hänger kvar till mitten av oktober.

Namnet kommer från Edward Saidi Tingatinga som målade tavlor med cykellack på masonit i slutet av 1960-talet. Från början var detta helt enkelt ett sätt för honom att tjäna pengar men sedan dess har Tinga Tinga blivit en etablerad konstform med omkring 100 konstnärer som bildar ett kollektiv i Tanzania. Sonen Daudie S Tingatinga medverkar i utställningen.

– Under Gatuliv visar konstföreningen Magnifik konst. Det blir också glada toner från gospelkör och barnmusik, säger Lars Hesselstrand, Galleri Magnifik.

 

Sebu, elefant och noshörning av Abdul Mkura
Plats för liv? Tingatingas djur är inte bara färgglatt naiva. Abdul Mkuras Sebu, elefant och noshörning ställer frågor om framtiden.

 

Hur skulle Linköping vara utan bilar i centrum? Den Europeiska trafikantveckan är en upplysningskampanj som hålls 16–22 september varje år. Den har lett fram till att Linköpings kommun startat Gatuliv i Linköping och som växt från år till år. Syftet är att motivera stadens invånare till att cykla, gå och använda kollektivtrafik.

– Vi vill arbeta för ett bilfritt samhälle. Då är cyklar i fokus med lådcyklar och guidade cykelturer i Linköping. Vi visar också hur man kan göra återbruk av t ex gamla cykelslangar berättar Sandra Viktor från Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Linköpings kommun.

En större fråga ställs om hur vi använder våra gator. Är det döda gator som används till bilparkering eller till levande handel, uteserveringar och restauranger? Gatuliv gör Platensgatan till en bilfri gata 19 september. 42 deltagare får en parkeringsplats någonstans på gatan från Vasavägen till Stora torget. Det blir cykelkorgsloppis, bytesdag av leksaker, hela gatans affärer och restauranger och mycket mer.

 

Sanna Rooth och Anja Åkesson, Kulturhusen Elsa och Skylten
Sanna Rooth och Anja Åkesson, EVS European Voluntary Service, Kulturhusen Elsas & Skylten, vill skapa en mysig fikamiljö under Gatuliv.

 

Sanna Rooth och Anja Åkesson, EVS European Voluntary Service, Kulturhusen Elsas & Skylten, vill skapa en mysig fikamiljö under Gatuliv.

– Vi kommer att ha en konstutställning med unga konstnärer, kreativ workshop där man kan tillverka saker av återbruk, vilket ligger i tiden. För den som är sugen på en artisktkarriär har vi en mobil inspelningsrigg där man kan spela in musik eller testa att producera musik, berättar Sanna Rooth, Kulturhusen Elsas & Skylten.

I deras program hittar vi vidare många kreativa aktiviteter som: en DJ, Fuldansklubben, som dansar fridans, och akustiska liveuppträdanden.

Några av arrangemangen går till välgörande ändamål. Restaurangen Yellow fellow serverar lunch där intäkterna går till Rädda barnen. Arenabolaget gör reklam för Musikhjälpen som samlar in pengar till Radiohjälpen.

City Art Link är en festival som drömmer om södra Europa och sättet att leva där. Den ökar acceptansen för ett levande bilfri innerstad och att människorna ska få ta plats. Framförallt handlar den om att folk kan ta egna initiativ, det fria skapandet och att nya kulturer kan uppstå och mötas.

Text: Per Oddman
Foto: Per Oddman, Lars Hesselstrand

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CENTRALA Linköping

19 september 2015
City art link

Gatuliv
Festival

LÄNKAR
City art link hemsida  Facebook
Gatuliv hemsida
Missionskyrkan hemsida
Kulturhusen Elsa & Skylten hemsida
Skådebanan hemsida
Östergötlands bokmässa tar ny Mark reportage Kultursidan.nu 15/9 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.