• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

En Ödes-timme på Tyska Torget (krönika)

Röda Korsets ungdomsförbund
De inte bara har en åsikt. De gör något också. Röda Korsets ungdomsförbund uppmanade fler att ansluta sig till deras kompisgrupper som ställer upp för asylsökande barn och ungdomar.

 

De flesta som är på flykt, de kommer inte hit

 

”Refugees are Welcome!” Flyktingar är välkomna! Tyska torget är mer välfyllt än jag varit med om tidigare, ändå kunde vi varit fler. Manifestationen är välorganiserad med talare – och musiker – som täcker ämnet från skilda håll. Innerst inne handlar det om att genom att hjälpa andra samtidigt rädda oss själva. ”Stay human!” Bevara människan i dig.

På Rådhuset hänger ett rött hjärta, Let’s create. Själva manifestationen hålls nedanför trappan, Refugees Welcomes numera kända emblem är målat på en stor banderoll. I bakgrunden strålar Svenska kyrkans budskap om kärlek och fred.

Hans röst brister, han vacklar. En hand, en kram och djupa andetag. Sedan fortsätter Alex, hans riktiga namn är Mohamad Oudeh, att berätta om flykten som tog honom från Syrien till Sverige för ett år och tre månader sedan. Nu återkommer minnena och tar makten: Huset de stängdes in i. Lastbilarna där de packades in. Båten som skulle vara stor och säker men visade sig vara en gummibåt och redan fylld av människor.

– De skrek åt oss att springa till stranden. Många tvekade. Vi lyfte upp barnen och sprang.

 

Manifestation, Refugees Welcome
En välkomnande stämning. Manifestationen fyllde Tyska torget.

 

Vi står på Tyska torget och vi är många. Inte så många som de 2.700 som klickat på Facebookevenemanget men siffror jag ser senare uppskattar antalet till mellan drygt tusen och 1.500. Omkring en procent av Norrköpings befolkning. Det är gott så, ett starkt uttryck för önskan om en human flyktingpolitik.

Vi har nu påmints om att det är det som behövs, säkra vägar till Europa. Men i så fall krävs att EU:s politiker lägger om sin politik 180 grader – och då är det inte fördelningen av de flyktingar som lyckats ta sig innanför EU:s gränser det handlar om.

– Detta är den största flyktingkatastrofen sedan Andra världskriget, då 14 miljoner tyskar var på flykt. I dag finns inte fler än 1 miljon flyktingar i Europa.

Peo Hansen har just kopplat ihop fakta och politik. Han är professor vid Linköpings universitet, har forskat i ämnet under tio års tid och under lika många år sett hur döden på Medelhavet växt med de hinder som EU-politiker byggt. Dublinförordningens krav på att den som söker asyl gör det i första nådda EU-land (det fyller Italien, Spanien, Grekland). Krav på flygbolagen att vid incheckningdisken avgöra om en person har asylskäl eller inte.

– Öka trycket på makthavarna, manar Peo Hansen oss.

 

Peo Hansen
EU:s politik bygger allt högre murar. Forskaren Peo Hansen beskrev spelet.

 

De som är på flykt, i hela världen är det 60 miljoner (hälften av dem är barn), de kommer inte hit. Inte till Tyska torget, inte till Norrköping, inte till Sverige. Inte ens till Europa. De har inte en chans. Jo, en liten chans, smuggelvägen som är den enda vägen och den kostar mer än båtresans 12.500 kronor. Den kostar de överlevandes hälsa. Den kostar liv.

– Vi behöver legala flyktvägar nu! säger Sofia Bergström Malm, den av arrangörerna som talat allra först på mötet och som snart släpper fram talare och musikgrupper i god blandning.

– We say it loud and we say it clear: Refugees are Welcome here! fyller hennes kollega Rosanna Nordrup i.

Vi måste komma ihåg att det inte bara handlar om Syrien, även om det just nu verkar så. Det kommer ju så många från det en gång på ytan så moderna samhället som nu slitits sönder och malts till grus av kriget.

Konstnären Sahar Burhan, som fått så många vänner här under sina åtta år, lämnade Syrien där konstnärer inte kunde verka fritt. Nu är halva befolkningen på flykt. Det hon säger om diktatorer och terroristgrupper som föder varandra gäller flera länder, inte bara Syrien, inte bara IS, Islamiska staten.

Under 1970-talet lärde vi oss om musik från Latinamerika och sjöng om en svart tupp och om en röd. Nu är tiden inne för oss att lära nya sånger, arabisk musik. Arriz (jag vet inte hur du stavar ditt namn) sjunger, glider på de korta tonstegen, till ackompanjemang i molltonart av Daniel Al Attrash på qanoun, Raumo Youssef, klarinett, och Gabriel Yakoub, fiol. ”Skicka mig till vilket land som helst” sjunger hon och även om vi inte förstår orden så förstår vi.

 

Syrisk musikgrupp med Arriz, sång, Daniel Al Attrash på qanoun, Raumo Youssef, klarinett, och Gabriel Yakoub, fiol.
”Skicka mig till vilket land som helst” sjunger Arriz ackompanjerad av Daniel Al Attrash på qanoun, Raumo Youssef, klarinett, och Gabriel Yakoub, fiol.

 

En asylsökande man, som nu bor på forna studenthemmet Bollen, berättar om våldet för att tvinga flyktingar att registrera sig i Ungern. Hans lilla dotter kvittrar bredvid.

Kanske de passerade samma tågstation där femåriga Amira och hennes föräldrar väntade på ett tåg för 22 år sedan, ett tåg vilket som helst bara det tog dem bort från hemlandet.

– Det är hög tid att omvandla ord till handling, manar Amira Bajrik idag. Sverige kan och måste nu ta emot fler flyktingar. Vi ska vara stolta och tacksamma över att vara ett land som folk flyr till i ställer för flyr ifrån.

Många stöder manifestationen: organisationer, partier, föreningar får vi veta. Några är på plats och får talartid. Ted och Karin berättar om Asylgruppens arbete. Fler är välkomna. Röda Korsets ungdomsförbund berättar om Kompisgrupper som stöttar barn och unga. Fler är välkomna. Rädda barnen berättar om sitt arbete, lokalt och internationellt. Fler är välkomna.

Jag hoppas att deras ord faller i god jord bland alla som står på torget, som klickat Gilla på Facebook, som bor någon helt annanstans där fred råder. Att vi verkligen vill dela med oss av våra liv, inte bara av pengar och avlagda kläder.

Många blir glada när Norrköpings schysstaste musikkollektiv Den Svenska Björnstammen spelar Vart jag mig i världen vänder står jag här med tomma händer. Någon vill locka barnen att dansa.

Lite senare får de reggaesvar från Caroline från Unity Yard. Hon har en bra röst och når ut:

Vart jag mig i världen vänder
är det krig i alla världens länder.
Vart jag mig i världen vänder
är det blod på maktens händer.

 

Mats Granberg
”Stay human!” – Bevara er mänsklighet. Mats Granberg framför hälsningen från Fabrizio Gatti, journalisten som antog en flyktings identitet och följde spåret över Afrika.

 

Däremellan har Mats Granberg, Norrköpings Tidningars kulturredaktör, beskrivit tidningens hållning för ett öppet samhälle och ett generöst mottagande. Han har påmint om att Tyska torget uppkallats efter Norrköpings första stora invandrargrupp.

Han har (än en gång, för det här har han skrivit engagerat om vid flera tillfällen, långt innan bilden av lille Aylan Kurdi spreds och väckte Europa) återgett mötet med italienske journalisten Fabrizio Gatti som antog identiteten som Bilal och efter en resa genom öknens brännande helvete skrev boken med samma namn med tillägget På slavrutten till Europa.

– Han pläderar för säkra vägar till EU, framför Mats Granberg.

Under mötet på Bokmässan i Göteborg hösten 2014 framhöll Fabrizio Gatti nationalismen som det stora hotet i Europa.

– ”Stay human”, det var det sista han sa till mig. Bevara er mänsklighet!

Manifestationen på Tyska torget tar lite mer än en timme. Det är på samma gång en ödesstund för hela Europa. För mister vi europeer vår förmåga till medmänsklighet är vi förlorade. Ett åldrande och krympande släkte, bittert och missunnsamt. Bristerna förminskar oss, vårt människovärde. För vår egen skull och för deras, bör vi ”Stay human” och bjuda ”Refugees are Welcome Here”.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Michael Strandhed, Ann-Charlotte Sandelin och Hjalmar Mårdh Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TYSKA TORGET Norrköping

Onsdag 16 september 2015 kl 18
Refugees Welcome Manifestation

Arr: Rosanna Nordrup, Sofia Bergström Malm m.fl.

LÄNKAR
Refugees Welcome Manifestation FB-evenemang
Refugees Welcome offentlig FB-grupp
Stort och brett stöd för Refugees Welcome reportage Kultursidan.nu 11/9 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to En Ödes-timme på Tyska Torget (krönika)

  1. Pingback: Lunchklubb med Peo Hansen på VisC – KULTURSIDAN.nu