• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stort och brett stöd för Refugees Welcome

Refugees Welcome
För – inte emot. Vännerna Sofia Bergström Malm och Rosanna Nordrup har dragit igång manifestationen Refugees Welcome som äger rum på Tyska torget på onsdag.

 

”Nu har de positiva krafterna tagit initiativet!”

 

De kommer att fylla Tyska torget på onsdag kväll. ”Proppen är ur!” Rosanna Nordrup och Sofia Bergström Malm tog initiativ till manifestationen Refugees Welcome i Norrköping som blir större än de vågade hoppas. Vid sidan av knoppas hjälpinsatserna, det sjuder av positiv aktivitet kring flyktingarna, främst de från Syrien.

De senaste dagarna har allt gått oerhört snabbt. Insamlingar har startats och fyllts till bristningsgränsen på några dagar. Det känns som att Sverige, framför allt det unga Sverige kommit på fötter – och det är ofta tjejer som tar initiativet.

– Jag har känt en frustration i flera år, att bara de negativa krafterna kommit till tals. Nu har de positiva krafterna tagit initiativet. Proppen är ur! Kan de, så kan vi, säger Rosanna Nordrup.

Vännerna Rosanna Nordrup och Sofia Bergström Malm har under lång tid upplevt ett allt solkigare samhällsklimat, särskilt i förhållande till flyktingfrågan. De funderade över hur de kunde engagera sig, kanske ställa upp på något Språkcafé. Så upptäckte de Refugees Welcome-manifestationerna som poppat upp över landet den senaste tiden och kände att det var det här de ville göra. I Norrköping.

De drog med ytterligare fem vänner som sökte demonstrationstillstånd och startade ett evenemang tillsammans på Facebook. Bollen sattes i rullning den 4 september och idag fredag har 1.900 med ett klick meddelat sin ankomst till Tyska torget onsdag 16 september kl 18. Siffran växer för var dag.

– Det är inte bara en viral manifestation. Vi kommer att fysiskt vara på plats!

Bilden på den döda treåringen Aylan Kurdi som spridits över Europa hade inte hade något att göra med deras beslut, den såg de senare. Däremot upplever de att den har förändrat samhällsklimatet, åtminstone i media och kanske än viktigare, i mitt och säkerligen många andras privata Facebookflöden. Folk ersätter selfies och söta katter med frågor om var de kan lämna kläder, tält och sovsäckar. Inte minst fungerar manifestationens FB-flöde som en kanal för just sådana saker, även om de inte direkt har med mötet på Tyska Torget att göra.

– Många ville göra något redan innan bilden kom, men var osäkra om vad, menar Sofia Bergström Malm.

De senaste dagarna har allt gått oerhört snabbt. De stora hjälporganisationerna får in summor i en omfattning som inte setts sedan tsunamikatastrofen 2004. Insamlingar, som tält- och sovsäcksinsamlingen på Sjöfartsverkets lastkaj i Norrköping, har startats och fyllts till bristningsgränsen på några få dagar. Mer långsiktiga initiativ växer fram, liksom trycket på politikerna.

Det känns som att Sverige, framför allt det unga Sverige, kommit på fötter – och det är ofta tjejer som tar initiativet och visar vägen.

 

Elin Karlsson, Jessika Hallqvist och Karin Kristensson, RKUF
Kompisar. Elin Karlsson, Jessika Hallqvist och Karin Kristensson är engagerade i Röda Korsets Ungdomsförbund.

 

Tre tjejer från Röda Korsets Ungdomsförbunds, RKUF, lokala grupp kommer att medverka vid manifestationen. De bidrar till att fånga upp engagemanget som väckts genom att visa exempel på vad som kan göras. De senaste dagarna har medlemsansökningarna vällt in till förbundet, lokalt och nationellt. Med femtusen nya medlemmar är de plötsligt dubbelt så många.

– Vi riktar in oss mot barn och unga på asylboenden. Med alla de frivilliga som strömmar till kan vi nå flera, säger Karin Kristensson som brinner för frågan om integration och menar att det är väldigt viktigt att vi har ett bra mottagande.

Hon leder den lokala Kompisgruppen som är en av RKUF:s verksamheter. De har också Läxhjälp. Viktiga vardagsaktiviteter som ger mycket tillbaka.

– Röda Korsets ungdomsförbund utbildar dem som vill vara med i kompisgrupper. Det kan vara tungt också, även om vi bara ska vara kompisar, tillägger Elin Karlsson.

Talarlistan är ännu inte spikad, men talare med partipolitiska förtecken har Rosanna Nordrup och Sofia Bergström Malm tackat nej till. De framhåller att Refugees Welcome inte är partipolitiskt – ”även om det är politiska frågor”. Troligen är det detta – och den relativt goda framförhållningen – som ligger bakom den stora uppslutningen. Något som märkts vid liknande manifestationer som marschen mot rasism vintern 2014 och de senaste två årens Prideparader.

Däremot är både politiska grupper och andra välkomna att delta i manifestationen. Hittills vet de att de politiska ungdomsförbunden i Norrköping stöttar manifestationen, liksom Östgötateatern, LO och Norrköpings Tidningar.

– Jag blev först jätteförvånad när Unga aktiesparare sade att de kommer. Sedan var jag jätteglad, att vi nått ut så långt, säger Rosanna Nordrup.

– Det är inte en liten grupp utan människorna i Sverige!

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TYSKA TORGET Norrköping

Onsdag 16 september 2015 kl 18
Refugees Welcome Manifestation

Arr: Rosanna Nordrup Sofia Bergström Malm m.fl.

TYSKA TORGET Norrköping

Lördag 12 september 2015 kl 18
Låt flyktingarna stanna – skrota utkastningslagen!

Arr: Ett Norrköping för Alla

LÄNKAR
Refugees Welcome Manifestation FB-evenemang
Refugees Welcome offentlig FB-grupp
Låt flyktingarna stanna – skrota utkastningslagen FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Stort och brett stöd för Refugees Welcome

  1. Pingback: En Ödes-timme på Tyska Torget (krönika) - KULTURSIDAN.nu