• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hej, nu börjar Kvartersteaterns spelår

Upptakt för KvartersteaternHej! Nu sätter Kvartersteatern igång. Från vänster Anna-Maria Rylander, John Johansson, Vanilla Karlsvärd, Frida Nyström och Hans-Ove Hedman.

 

Från skräckis till drömspelet Happy Now!!!

 

Upptaktsmöte sista torsdagen i augusti. Kvartersteatern lockar nya och gamla medlemmar till teaterprojekt av olika slag. Repetitioner leder till premiär under spelåret. Men Grevinnans försvunna brev hittades på Ljungs slott redan under den gångna helgen.

Kvartersteaterns upptaktsmöte är alltid sista torsdagen i augusti. Då samlas alla gamla och nytillkomna medlemmar från 13 år och uppåt (barngrupperna har fasta ungdomsledare) för att välja vilka teaterprojekt de vill jobba med under året. De har en hel del att välja mellan. Vad sägs om skräckisen En doft av död?

– Det är en deckare, nästan som en skräckkomedi med extremt absurda karaktärer, avsläjar Frida Nyström som är en av de två regissörerna för uppsättningen som har premiär redan i månadsskiftet oktober-november.

Allvarligare tonfall får ett poetiskt kyrkospel med poesi med offer som tema i påsk – Jag lägger ditt liv i mina händer.

– Vår dramatiker Anna Nygren har skrivit en vacker, poetisk text, inspirerat av den antika grekiska teatern med talkörer, berättar Frida Nyström, som avslutar spelåret med dröm- och dansspelet Happy Now!!! med erfarna amatörskådespelare som handplockas till projektet.

 

Nina Andersson
Nina Kaakinen Andersson drar igång en sketchgrupp i höst. Målet är en komedi som deltagarna improviserar fram och som spelas i maj nästa år.

 

Kvartersteaterns verksamhetsledare Frida Nyström är långt ifrån ensam om att göra teateruppsättningar. Andra ledare tar sig an nybörjare och uppsättningar med olika svårighetsnivåer.  Alla medlemmar kan föreslå projekt och att de gör det vittnar inte minst Scenkonstfestivalens många uppsättningar om på vårkanten. Kvartersteatern håller i festivalen tillsammans med andra scenkonstaktörer. Detta spelår infaller den i maj 2016.

Nina Kaakinen Andersson skrev och satte upp en komedi som spelades på festivalen i våras. Nu tänker hon starta en sketchgrupp som ska skapa en mer eller mindre löst sammanhållen föreställning. Tanken är att skådespelarna etablerar karaktärer som de sätter en twist på och använder i flera sketcher.

– Jag älskar komedi, det är något jag alltid vela jobba med. Det är roligt att få publiken att skratta.

Nina Kaakinen Andersson har en grund som singer/song writer och gick med i Kvartersteatern för tre år sedan. Nu har hon just påbörjat studier till teaterpedagog på Marieborgs folkhögskola och ska ägna första året åt regimetodik, skådespelarteknik och teori.

– Jag får öva på min grupp. Det blir jättebra!

Teaternjutarna, en grupp som har många likheter med Glada Hudikteatern, spelade in en film, Grim Fatale Noir, förra året. Nu vill de tillbaka till teaterscenen tillsammans med ledarna John Johansson och Vanilla Karlsvärd.

– Det ska bli en visuellt och färgsprakande teaterpjäs, I skuggan av dig, säger John Johansson entusiastiskt.

– Vi ska använda kroppen, bygga skulpturer. Det blir uppspel i början av mars, fortsätter Vanilla Karlsvärd.

 

Grevinnans försvunna brev
Grevinnans försvunna brev spelas på Ljungs slott även i helgen som kommer.

 

Barn- och familjeföreställningen Grevinnans försvunna brev hade premiär på Ljungs slott utanför Ljungsbro redan i helgen. Gruppen har alltså repeterat även under sommaren.

Pjäsen utspelas på 1700-talet och är skriven av regissören Anna-Maria Rylander och producenten Tim Brodin, som båda spelar med i ramberättelsen som handlar om nutiden.

– Vi har inspirerats av personer som bott på Ljungs slott, berättar Anna-Maria Rylander.

Vandringsföreställningen drar med sig publiken från slottshallen uppför trapporna till salongen, vidare upp till vinden och så ner igen. De möter både grevinnan och hennes tjänstefolk. Grevinnans försvunna brev spelas även kommande helg.

Med vid pressmötet är också styrelsens Hans-Ove Hedman som ser fram mot styrelsens kommande visiondag.

– En gång hade vi en vision om en egen teaterscen. Nu sitter vi i den, säger han och ser sig om i 3:e Kammaren som invigdes i januari i år.

Det går att komma in i och ut ur lokalen genom en port ut mot Bråddgatan men i höst byggs entrén ut och blir mer användbar.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

GREVINNANS FÖRSVUNNA BREV – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

INFÖR UPPTAKTSMÖTET – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DYNAMO, HALLARNA Norrköping

27 augusti 2015 kl 19
Upptaktsmöte

För nya och gamla medlemmar
Arr: Kvartersteatern

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.