• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Söderköpings Gästabud firar 10 år

Söderköpings Gästabud
Festivalarrangörer. Söderköpings gästabud firar tioårsjubileum i år och bjuder på ”extra allt”.

 

Jubileumsshow med handplockade artister

 

Söderköpings Gästabud startar en dag tidigare i år. Det krävs när festivalen firar tioårsjubileum och bjuder på ”extra allt”, bland annat en Jubileumsshow och kyrkospelet Ordo virtutum av skrivet av medeltidens mest kända abedissa. 1.300 skolbarn från hela länet får se ett tornerspel.

– I år bjuder Medeltidscentrum länets 5–12 åringar på tornerspel med Robin Hood-tema, berättar Linda Staaf, kultursekreterare i Söderköping.

55 klasser från Söderköping, Norrköping, Linköping och andra delar av länet har tackat ja. Det blir minst sagt fullsatt på läktarna i Brunnsparken på fredag förmiddag.

 

IMG_9653
Ylva Stange (i egensydd klänning) och Vide Wallman ser fram mot den specialkomponerade Jubileumsshowen som samlar de bästa gycklarna och musikerna.

 

Om några dagar backar Söderköping rakt in i medeltiden. När Gästabudet fyller tio år blir tre dagar fyra, med start på torsdag. Torg och parker fylls av gycklare, musiker och månglare. I föreläsningssalarna kan den kulturhistoriskt intresserade höra forskare berätta om ballader, om arkeologi med botanisk inriktning och om våda och ofärd i stadens historia. Söderköping, den medeltida storstaden, väcks till liv igen.

Här ska finnas något för alla, stora som små, nöjeslystna och hungriga. Barnen är en viktig målgrupp, och de (och även vuxna) kan prova på allt möjligt från att prova medeltidskläder och bli dubbade i kyrkan till att slå mynt eller skjuta med båge.

 

Miriam Andersén duo Belladonna
Miriam Andersén, från duo Belladonna, framträder under Medeltida musikfestivalen NoMeMus.

 

I kyrkorna ges konserter, en del av Gästabudet är nämligen NoMeMus, nordisk festival för medeltida musik. Årets tema är berättande och gestaltande musik från högmedeltid, 1100–1200-talen. En av de mest intressanta konserterna blir delar av det då nyskapande kyrkospelet Ordo virtutum som skrevs av abedissan Hildegard av Bingen. Spelet ägnas även ett av Gästabudets föredrag.

Andra konserter handlar om sånger om helgon, ballader och trubadurmusik. Ett pedagogiskt konsertprogram handlar om tyska Minnessången.

Redan nu har tält slagits upp i både Kyrkparken och i Brunnsparken. Fler kommer de närmaste dagarna. Än har medeltiden inte tagit över, det står bilar parkerade här och var.

Kyrkparken är mest inriktad mot marknad, här brukar man kunna köpa allt från ylletyg och smycken till riddarrustning och runstenar. Eva Lager, från Linköping, har parkerat husbilen i skuggan av S:t Laurentii kyrka och sätter upp sitt tält. Hon tänker erbjuda workshops, lektioner, i nålbindning, en textil teknik som fanns redan på vikingatiden.

– Jag fascineras av enkla redskap, säger hon och visar hur den stora nålen, gjord av ben, lirkas in i öglor och skapar yllehalsdukens fiskbensmönster.

 

IMG_9682
Eva Lager lär ut nålbindningens urgamla konst.

 

Fladdrande vimplar på dagarna, 600 lysande facklor om kvällarna. Vimplarna hänger på torgen och utmed promenadstråken. Här ska också sättas upp 600 fackelhållare, bambukäpparna sätts ner i gräs och grus eller i rejäla träkubbar. Det går åt ett helt arbetslag bara för att fylla de svarta plåtflaskorna med olja och långa vekar. De ska tändas, släckas och fyllas på igen nästa dag. Och nästa.

– Vi har 300 ideella funktionärer, från Söderköping, Norrköping och Stockholm och andra ställen, till och med från Tyskland, berättar Korp Wallman som är projektledare för hela Gästabudet. Vi bjuder på mat i en egen matsal för dem.

Tornerbanan i Brunnsparken är nästan färdigbyggd, av frivilliga krafter förstås. Brunnsparken står för de stora föreställningarna, med hästar och eld. Här är det också mer av workshops hos smeder och andra hantverkare och mindre av försäljning, förutom en av Gästabudets två skördemarknader.

Vid kanalen, blir det åter dags för Yngve Trötts bågskyttetävling dit 100 bågskyttar från hela Norden anmält sig. Då skjuts med både långbåge och armborst.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SÖDERKÖPING

27–30 augusti 2015
Söderköpings Gästabud
NoMeMus

Arr: Söderköpings Gästabuds ekonomiska förening (Söderköpings kommun, Söderköping S:t Anna församling samt Stadskärneföreningen) samt NoMeMus.

LÄNKAR
Söderköpings Gästabud hemsida Facebook Program
NoMeMus hemsida Facebook YouTube

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Söderköpings Gästabud firar 10 år

  1. Pingback: Jubileumsshowen invigde Gästabudet - KULTURSIDAN.nu