• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Jubileumsshowen invigde Gästabudet

Jakkin Wiss
Jakkin Wiss gjorde ett riktigt snyggt nummer med sin jättekub.

 

Sedan släpptes gycklarna lösa

 

Medeltiden lever igen i Söderköping. Medeltidsklädda barn leker vid Kyrkparken. Föräldrar och andra vuxna går uppklädda, inte utklädda, på gator, torg och utmed kanalen där vimplarna flaggar till fest.

Gycklarna är där. Hantverkarna är på plats och se där kommer hästarna. 10-årsjubilerande Söderköpings Gästabud invigdes med en sprakande show i Brunnsparken på torsdagskvällen.

 

Skallar till salu
Små djurskallar till salu hos Skinn & Ben. I Kyrkparken hittar man det mesta.

 

– Gästabudet är en tillgång för Söderköpings kommun, sade kommunalrådet Mattias Ravander, klädd i den blå-röda yllekjortel som så här års ses på många kommunala företrädare.

Han höll ett föredömligt kort invigningstal innan Jubileumsshowen drog igång inne på tornerbanan där en scen byggts upp. Höll i trådarna gjorde Arkadia, fingerfärdig ordvitsare som lyckades leda i bevis att det alltid går att klämma in lite till i ett Gästabud trots att politikernas ekonomiska ram alltid är lika begränsad.

Visst hade han rätt. I år har Gästabudet lyckats klämma in ytterligare en hel festdag. Och därmed kunnat lägga till inte bara Jubileumsshowen utan också ett Robin Hood-tornerspel, som bland annat ges för 1.300 skolbarn i länet. Medeltidscentrum bjuder stort och räknar säkert med att flera av barnen återkommer med sina familjer i släptåg, detta eller ett annat år.

Sedan släpptes gycklarna lösa. Jubileumsshowens artister är handplockade, ingår oftast i andra konstellationer på Gästabudet. Här får de visa upp nya ess vi inte visste att de hade i rockärmarna.

Må så vara att Jakkin Wiss (en av medlemmarna i Pest & Kolera) snurrar på sin jättekub till musik som mer leder tankarna till en film om medeltiden än de fiddlor, trummor och pipor som brukade bestås under perioden. Imponerande är det, med hög fart och ett starkt visuellt uttryck mot sensommarkvällens mellanblåhimmel.

Mr Pink sätter hög snurr på sina diabolos. Namnet låter inte så medeltida och låter mig ana att gatuteateraktörer och cirkus-/nycirkusartister anpassar utstyrseln efter tillfället. Mr Pink lägger dessutom till passande djävulskt stirrande ögon och dito utrop, för att göra sina diabolos mer djävulusiska.

 

Arkadia, Jubileumsshowen
Tankeläsning. Arkadia genomförde en mycket pedagogiskt nummer med en person i publiken. Inte ett rätt kan göra mycket fel…

 

Taskspelaren Arkadia (jag tror han kallar sig trollkarl) fungerar som kittet mellan numren. Frågan är om tankeläsning är hans starka sida eller gränsar till bedrägeri… Han ägnar sig gärna åt interaktiv underhållning, det vill säga försöker lura publiken att skratta. Ibland går det men jag uppfattar torsdagskvällens publik som sval, kanske tornerbanan är en för stor arena för att stämningen ska nå fram hela vägen.

Ett annat kitt är Bagad Wisby, en bred orkester med musiker från Själ, Krabat, Vagando och Galtagaldr. Ös och jam med just fiddlor, trummor och pipor. Medeltida musik kan ibland kännas lite tunn, här får de den att svänga.

Koncentration krävs när Svart Adam Solander jonglerar med käglor och bollar, fler och fler. Då har solen sjunkit en bra bit under horisonten.

Saknar jag något i showen så är det eld, men det finns ju med i Gästabudets ordinarie program. Vi går ut i Brunnsparken, det är mörkt nu. Men där är ju elden, det brinner i järnkorgar och facklor lyser vår väg.

Människor flockas under tältdukarna, samtalar, äter och umgås. Nästan som medeltiden, på riktigt.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Sven Åke Molund

JUBILEUMSSHOWEN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SÖDERKÖPINGS GÄSTABUD – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SÖDERKÖPING

27–30 augusti 2015
Söderköpings Gästabud
NoMeMus

Arr: Söderköpings Gästabuds ekonomiska förening (Söderköpings kommun, Söderköping S:t Anna församling samt Stadskärneföreningen) samt NoMeMus.

JUBILEUMSSHOWEN
Arkadia
Jakkin Wiss
Bagad Wisby (musiker från Själ, Krabat, Vagando och Galtagaldr)
Mr Pink
Svart Adam Solander

LÄNKAR
Söderköpings Gästabud hemsida Facebook Program
NoMeMus hemsida Facebook YouTube
Söderköpings gästabud firar 10 år reportage Kultursidan.nu 25/8 2015

Tagged , , . Bookmark the permalink.