• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sköna sommarmotiv på Skådebanan

Smedjan
Smedjan. Lars Pettersson Udd tycker om motiv som själva bär en historia.

 

Det börjar med en blyertsskiss

 

Pastell på wellpapp. Lars Pettersson Udd är skarp i sina teckningar. Motiven i  hans utställning på Skådebanan i Linköping är sommarupplevelser med historia. Stilen är lätt naivistisk. ”Man ser saker tydligare då man målar av dem”.

Lars Pettersson Udd är skarp i sina teckningar. Vid en hastig betraktelse kan man tycka att man har sett detta förr. Han överraskar dock kraftig då man inser att han använt torrpastell i sina lite naivistiska verk. Det är gamla hus interiört, exteriört och många naturscener.

Konstnären har många strängar på sin lyra. Han är verksam inom flera uttryckssätt: som keramik, trä och sten. Utställningen tar upp motiv som påverkat och inspirerat konstnären under dennes sommarupplevelser. Där ryms en extra glädje i motiven då de har en lokal anknytning och hämtats från Vreta Kloster/Ljungsbro eller kring Sättuna vid Roxen.

Den gamla herrgården som familjen Svenfeldts ägde finns avbildad. Det är med stor glädje man upptäcker att konstnären valt att använda wellpapp som underlag. Hel magiskt framträder husets träfasad genom materialets struktur, den lyser igenom. Vattnet krusas i wellpappens ojämna yta. Detaljer som fönster eller cyklar framträder tydligt trots den till synes omöjliga uppgiften att använda krita.

 

Näckros
Näckros. Vitt, grönt mot svart. Finns det något vackrare?

 

Lars Pettersson Udd gillar gamla saker. Gärna saker med patina. Det lite slitna, som ett par handskar eller en gammal bil, i återkommer ofta i hans bilder. Det är vidare sommar och sol som ofta framhäver objekten.

– Föremålen berättar en historia för mig och som ger mig inspiration, säger Lars Pettersson Udd.

Där finns en nyfikenhet att upptäcka saker. Som att skapa en skulptur av porfyr, det hårdaste av alla stenmaterial som finns, med en vinkelslip. I grunden finns hans förundran inför hur allt detta vackra har kommit till, att följa mänskliga spår och att förtydliga detta.

– Det som driver mig är helt enkelt är att jag gillar att uppträda och utrycka mig själv. Man ser saker tydligare då man målar av dem, menar Lars Pettersson Udd.

Det börjar med en blyertsskiss. Ibland räcker det med att avbilda utsikten från ateljén. Tekniken med pastell är lager på lager men inte för många. Då blir det kludd. Genom att använda grå papp får han fram en bottenfärg. Det blir inte exakt och strecken går inte att ändra på. Det är enkelt men samtidigt komplicerat.

Lars Pettersson sammanfattar det som vi tycker om. Det gör att vi uppskattar hans konstverk. De är lätta att ta till sig samtidigt som de berättar en historia i vår närhet.

Text: Per Oddman
Teckningar: Lars Pettersson Udd

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI SKÅDEBANAN Linköping

22 augusti – 11 september 2015
Lars Pettersson Udd

Pastellteckningar

LÄNKAR
Lars Pettersson Udd hemsida
Galleri Skådebanan hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.