• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Serietecknare visar grafik på EWK-museet

Carina MildeSerieteckningen som en arena för privata iakttagelser och politiska ställningstaganden. EWK-museets intendent Carina Milde välkomnar utställningen Vi har en viktig grej på gång.

 

De bytte tuschpennan mot nya verktyg

 

Sju välkända svenska serietecknare – Liv Strömquist, Joanna Hellgren, Hanna Gustavsson, Joanna Rubin Dranger, Mats Jonsson, Julia Thorell och Sara Granér – bjöds in av Grafikens hus i Mariefred att göra grafiska bilder. De bytte alltså ut tuschpennan mot nya verktyg, flera av dem använder screentryck. Joanna Hellgren använder torrnål.

Det blev den turnerande utställningen Vi har en viktig grej på gång som i lördags kom till Arbetets Museum, närmare bestämt EWK-museet där flera av utställarna tidigare har gästspelat med sina satirteckningar. Här stannar utställningen i höst.

 

Joanna Hellgren – Övernattning
Joanna Hellgren – Övernattning (torrnål).

 

I samband med utställningen görs en kort genomgång av svensk alternativseriehistoria med start från 1999 då Serieskolan i Malmö startade. Bland de tidigare eleverna är Liv Strömquist. Under åren har serietecknare prövat andra genrer som film och podcasts.

Skiftet från serieteckning till grafisk bild innebär inte att de sju konstnärerna upphör att vilja påverka publiken. I de flesta fall känns stilen igen. Flera av bilderna kan upplevas som provocerande, medan andra kan ses som reflekterande!

Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBETETS MUSEUM Norrköping

12 september – 10 november 2015
Vi har en viktig grej på gång

Grafik
Prod: Grafikens hus, Mariefred

MEDVERKANDE
Liv Strömquist, Joanna Hellgren
Hanna Gustavsson,
Joanna Rubin Dranger
Mats Jonsson, Julia Thorell och Sara Granér

LÄNKAR
EWK-museet på Arbetets Museum hemsida Facebook
Grafikens hus hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Serietecknare visar grafik på EWK-museet

  1. Pingback: Fina serierutor som grafik – men varför? (recension) | KULTURSIDAN.nu