• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bubblan ny barnscen för teater och lek

Barnscen Bubblan
Barnscen Bubblan blåser igång. Barnteater och så lek efter det. Först ut är Kanel och Kanin, sedan följer en rad andra föreställningar.

 

Berika genom att läsa med barnen

 

Kanel och Kanin & danslek är först ut när Barnscen Bubblan har premiär på fredag och lördag. Redan tidigare har Teater Pelikanen ofta skrivit ”lek” på programmet. Nu byggs konceptet ut på Teater Bråddgatan 34. Publiken ska kunna påverka nya uppsättningar. Barnscen Bubblan vill också åka på turné.

I många år har Teater i Barnkammaren spelats på Teater Bråddgatan varje söndag klockan 15. Barnscen Bubblan vill vara ett komplement som ger barnfamiljerna ökad tillgång till kulturen.

Teater Pelikanen har faktiskt haft fredagsmys på Teater Bråddgatan 34 ganska ofta under de senaste åren. En barnteaterföreställning och så lek, både med och utan utklädningskläder och saftkalas, allt som allt under en timmes tid. Målgruppen är de yngre barnen som kommer med anhöriga eller förskola/skola. Nu växer konceptet och blir till Barnscen Bubblan varje fredag och lördag.

– Man kan berika för barnen genom att läsa boken, klä ut sig, läsa dikter. Barnen får uttrycka sig i musik och dans också, förklarar Eva Carlsson, konstnärlig ledare för Teater Pelikanen som står bakom Bubblanprojektet.

 

Barnscen Bubblan
Teater Pelikanen står bakom den nya barnscenen. Viktor Hedman, Marcho Marchev och Eva Carlsson.

 

Pelikanen har dukat upp inför presentationen. Mysmöbler, gubben i månen på en hög spegel, barnböcker som knyter an till flera av gruppens föreställningar och ett stort fat med plommon.

Böckerna är fler än vad som krävs för en högläsningsstund. De ska kunna köpas, och för Teater Pelikanen är syftet allvarligare än en möjlighet till extrainkomster.

– För tio år sedan läste 70 procent av alla föräldrar för sina barn. Nu är det bara 30 procent.

I dag får barnen till sig berättelserna via filmer, ljudböcker och digitala böcker. Det kan tyckas proffsigare men missar ett värde som är grundläggande.

– När man läser en bok tillsammans ger det en helt annan närhet, understryker Eva Carlsson.

Bubblans höstprogram är fyllt av Teater Pelikanens teateruppsättningar. Det är både föreställningar som varit med några år, som Sol-Ägget och S.O.S. Rädda Molly, men också en pjäs som ännu inte är klar och som det är tänkt att den unga publiken ska bli delaktig i.

Den nya pjäsen bygger på När månen går förbi av Hasse Alfredsson och Pär Åhlin. Idén är att först läsa den lilla spökhistorien och sedan leka. Metoden prövade de redan under arbetet med Super-Verklo som hade premiär förra året.

– Vi kommer nära barnen och deras upplevelser. De känner sig mer inblandade i det som händer i stället för att bara titta på, lyfter musikern och skådespelaren Marcho Marchev fram.

Under leken räknar skådespelarna med att kunna fånga upp barnens ord och infall. De funderar redan nu på att använda skuggspel.

 

Barnscen Bubblan
Idéerna växer kring Barnscen Bubblan. Gästspel och turné. Men också barnfilm.

 

På längre sikt ska det hända mer kring Barnscen Bubblan. Redan nu vill Eva Carlsson få in barnfamiljerna mer aktivt i kulturkvarteret Hallarna, som både har scener och verkstäder. Att Bubblan samtidigt har planer på utflykter till Hageby bibliotek och andra delar av kommunen står inte något motsatsförhållande.

Fler teatergrupper än Teater Pelikanen ska spela hos Bubblan. En förhoppning är att Marieborgs teaterelever får upp ögonen för den nya möjligheten.

– Vi hoppas att Kaos kultur vill gästspela med Den lille prinsen, som de arbetar med, säger skådespelaren Viktor Hedman.

Idéerna bubblar vidare hos Barnscen Bubblan, barnfilm…

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

Hösten 2015
Barnscen Bubblan
Teater & aktivitet

Arr: Teater Pelikanen i samarbete med Kultur & Fritid i Norrköpings kommun och Folkuniversitetet

PROGRAM
Fredagar kl 10, lördagar kl 13

September
18–19 Kanel och Kanin & danslek för 2–6 år
25–26 Super-Verklo & verkstad för 4–8 år

Oktober
2–3 Sol-Ägget & danslek för 2–6 år
16–17 När månen går förbi & dramalek för 4–7 år
23–24 S.O.S. Rädda Molly & cirkuslek och trolleri för 3–7 år

Höstlovet
25 15.00 S.O.S. Rädda Molly & cirkuslek och trolleri för 3–7 år
27 kl 10 & kl 13 Vem ska trösta Knyttet & verkstad för 4–8 år
30 kl 10 & kl 13 Kanel och Kanin & danslek för 2–6 år

December
4–5 Lille Viggs äventyr på julafton & julmys med sånger och pepparkakor för 4–8 år
6 kl 15
Lille Viggs äventyr på julafton & julmys med sånger och pepparkakor för 4–8 år

LÄNKAR
Teater Pelikanen/Barnscen Bubblan hemsida Facebook

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.