• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Familjeutställning med Mumin & Mymlan

2015-09-18 13.25.29.cr2
Spännande öppningar. Barnen kan gå, klättra, kika och läsa i Muminutställningen Hur gick det sen? som står på Stadsbiblioteket under några veckor.

 

Hur gick det sen? – klättra igenom sidorna

 

Småtrollen och den stora översvämningen är den allra första av Tove Janssons muminböcker. Den gavs ut 1945 – men sju år senare kom bilderboken Hur gick det sen? Boken om Mymlan, Mumintrollet och Lilla My (1952). Den vann Nils Holgersson-plaketten – ett litteraturpris för barn- och ungdomslitteratur som delats ut sedan 1950 av Sveriges Allmänna Biblioteksförening på Selma Lagerlöfs födelsedag.

I Biblioteksbladet (nr 5, 2012) skrev chefredaktören Henriette Zorn att det var det första barnbokspriset som Tove Jansson fick. Motiveringen var: ”en stark personligt utformad bilderbok, som förenar humor och fantasi med dramatisk livfullhet, samtidigt som text och bilder sammansmälter till en konstnärlig helhet.”

Henriette Zorn reflekterade över att det egna Biblioteksbladet som vid utgivningen 1952 recenserat Hur gick det sen? skilt sig från övrig kritik med en avfärdande recension. Biblioteksbladets recensent var negativt inställd till bakvända bokstäver och ”underliga, svårlästa och svårfattliga namn”. Intressant att Sveriges Allmänna Biblioteksförening och Biblioteksbladet tyckte olika, tänker jag.

Men så här i Mumin-jubileumstider är det ändå Hur gick det sen? som valts ut att turnera i Sveriges bibliotek. Så även om smaken är som baken kan man nog tro att ett och annat barn har intresse att följa efter Mumins svans, i just denna färgglada bilderboksvärld …

Och nog är det så.

 

Mymlan (Annika Lindergren) och Mumintrollet (Margareta Gustafsson)
På väg med mjölken. Mymlan (Annika Lindergren) och Mumintrollet (Margareta Gustafsdotter).

 

Fredagen den 18 september är det en vecka sedan familjeutställningens invigning på Norrköpings stadsbibliotek. I dag är en av de dagar då utställningen dramatiseras och får besök av självaste Mumintrollet (Margareta Gustafsdotter) och Mymlan (sagotant Annika Lindergren). Annars kan man gå och titta när man vill ända in i oktober. Utställningen går inte att missa – ett vackert rött draperi skapar en intresseväckande inramning till vänster vid entrén. ”Hur gick det sen?” står det. Och vad ska hända nu, undrar så klart alla ivriga små barn.

De är faktiskt inte så många denna dag, vilket förvånar mig. Jag hade väntat mig att kanske åtminstone en förskoleklass skulle ha tagit sig hit. Men det är främst några föräldrar med barnvagnar här – kanske med knytten i – och mest entusiastiskt otåliga är förstås deras små kottar. När ska det börja?

– Det tar bara tio minuter, viskar bibliotekets sagotant Annika Lindergren till någon vuxen som undrar hur lång dramatiseringen blir. Det är Annika som tillsammans med trollet guidar familjerna genom utställningen. Hennes Mymlan-klädsel är fiffig, med en röd mössa som substitut för hår. Självfallet har den en liten tofs på toppen – det måste man ju ha som syster till Lilla My.

Utställningen ägs av Finlandsinstitutet och utanför Stadsbiblioteket finns flera affischer som marknadsför den dramatiserade versionen. Kanske kunde den därför ha fått vara lite längre? Jag reagerar nämligen på en liten flickas röst:

– Ni glömde flera sidor!

Utställningen är byggd så att varje sida i Hur gick det sen? har blivit en stor vägg. Man går alltså runt i boken – plötsligt är man själv så liten att man får plats inuti den! Tillsammans med Mumin och Mymlan får man hänga med på resan att hitta Lilla My och ta sig hem till Muminmamman med en kanna mjölk.

 

Karin Nilsson, barnbibliotekarie
Nya mumintexter till kända melodier. Barnbibliotekarie Karin Nilsson har gjort det lätt för barnen att sjunga med.

 

I boken Tove Jansson – mycket mer än Mumin (2003) spekulerar Christina Björk i om Tove Jansson fått inspiration från teatern till sitt bilderboksskapande. 1949 hade nämligen pjäsen Mumintrollet och kometen premiär på Svenska Teatern i Helsingfors, och sidornas hål i Hur gick det sen? ger en kulissartad effekt. Denna tycker jag passar särskilt väl även i utställningsmediet, då barnen inte bara kan få en hint om vad som finns på nästa sida – utan faktiskt själva kan klättra igenom sidorna ibland!

Enligt Christina Björk räknade Tove Jansson versfötter när hon skrev Vem ska trösta knyttet? (1960) som liksom Hur gick det sen? är handskriven. Så här skriver Christina Björk om Tove Jansson:

”Det berättas att hon klättrade upp på vinden till den lilla stugan på skäret och skrev och skrev. Så kom hon ner och Ham och Tuulikki Pietilä fick läsa. Nja, här haltade en versfot, det kunde nog bli bättre. Ilsket klättrade Tove Jansson upp igen och skrev om. Till slut var alla nöjda, och först då kunde hon börja illustrera boken.”

Jag undrar om det var liknande vid skapandet av Hur gick det sen?, som ju också är skriven på rim. Faktum är att bibliotekets egen Karin Nilsson satt ihop låttexter med fraser från boken, och det är lätt för barnen att sjunga med eftersom melodierna är kända. Du käre lille Snickerbo har blivit till Dammsugarlåten, Lille Katt är nu Ett litet ensamt Mumintroll och Har du sett herr Kantarell? handlar nu om hattifnattar i Har du sett en Hattifnatt?.

– Jag tog lite här och där, säger bibliotekarien Karin Nilsson från barnboksavdelningen medan hon bläddrar i ett exemplar av bilderboken.

– Mumintrollets dräkt har vi lånat av Östgötateatern, avslöjar hon också. Vi hade sett tidigare att de hade en sådan.

 

Hur gick det sen? – Muminutställning
Genom mörka skogen, möten med hattifnattar och oväder.

 

Biblioteket har en god grund att stå på för att underhålla och locka till läsning för såväl barn som vuxna. I år är det 101 år sedan Tove Jansson föddes och 70 år sedan den första Muminboken kom ut. Barnen längtar visserligen efter att få krama både Mumintrollet och Mymlan vid slutet av utställningen – och det är hjärtliga möten – men jag tror att utställningen är värd att inte hastas igenom.

Här finns mycket att upptäcka. Tove Jansson var ju i grunden konstnär, så hennes genomtänkta illustrationer kan verkligen beröra alla åldrar. Därför tror jag att barnens tålamod faktiskt kunde utmanas lite till. De verkar vilja ha ännu mer, för vissa stannar faktiskt kvar för ännu en runda med trollet och mymlorna.

Text: Melinda Reyes Hiltunen
Foto: Melinda Reyes Hiltunen och Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSBIBLIOTEKET, Norrköping

11 september – 11 oktober 2015
Hur gick det sen? – Muminutställning
Scenograf: Petter Ljungberg

Prod: Kulturhuset, Stockholm

PROGRAM

För barn
Dramatiserade visningar
25/9 kl. 9.30
26/9 kl. 11.30 och 12.00
2/10 kl. 9.30
9/10 kl. 9.30 och 14.00

För vuxna
23/9 kl 15
Tove Jansson – bildhuggarens dotter
Föreläsning

LÄNKAR
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.